Twee kogels troffen de Cambodjaanse politicus Lim Kimya in de borst toen hij met zijn vrouw op 7 januari dit jaar in Bangkok uit de bus stapte. Ze waren vertrokken uit het Cambodjaanse Siem Reap. Een politieke afrekening, volgens mensenrechtenactivisten. Kimya was lid van de verboden Cambodjaanse oppositiepartij CNRP. Na enkele dagen werd de Thaise marinier Ekaluck Paenoi (42) opgepakt die de daad bekende. Hij wilde niet zeggen wie zijn opdrachtgever was.
Cambodja ontkent betrokkenheid, maar The New York Times publiceerde sterke aanwijzingen dat de voormalige Cambodjaanse premier Hun Sen achter de opdracht zit. Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Ly Rotanakraksmey, de persoonlijk adviseur van de oud-premier, zo achterhaalde de krant. Hoewel Hun Sen, die veertig jaar lang Cambodja met ijzeren vuist regeerde, in 2023 een stap terugzette ten faveure van zijn zoon, is hij nog zeer invloedrijk.
Ook berichtte de krant over een derde verdachte, Kimrich Pich, die Kimya en zijn vrouw vanuit Cambodja volgde en hun locatie doorgaf aan de schutter. Deze ‘spotter’ is volgens de New York Times een broer van een politicus van de Cambodjaanse regeringspartij. Beide verdachten zijn nog niet gearresteerd.
Mensenrechtenorganisaties vrezen dat de liquidatie van Kimya zal leiden tot toenemende zogenoemde ‘transnationale repressie’: autocratische landen die zonder consequenties of zelfs met actieve hulp van een gastland hun politieke tegenstanders uitschakelen door intimidatie, ontvoering of moord.
Steeds brutaler
De moord op Kimya is de laatste in een reeks van politieke uitschakelingen die steeds brutalere vormen aanneemt, stelde Human Rights Watch (HRW) deze maand op een presentatie in Bangkok. „De moord was mede zo schokkend, omdat die plaatsvond midden in de stad, vlak voor de Bowonniwet Viharatempel. Dit stadsdeel wordt beschouwd als heilige grond. Het is een ‘witte’ zone waar geweld niet thuishoort”, vertelt HRW-onderzoeker Sunai Phasuk.
Mede vanwege de locatie staat de Thaise politie onder zware druk om met resultaten te komen. Maar Phasuk heeft geen illusies. „De zaak wordt nu al afgedaan als een ‘persoonlijk conflict’ in het leven van het slachtoffer.”
Human Rights Watch deed in 2024 onderzoek naar transnationale repressie in de regio en concludeerde dat de autoritaire regimes van Vietnam, Laos, Cambodja en Thailand op dit vlak steeds vaker samenwerken.
Waar Vietnam, Laos en Cambodja vanwege de onderdrukking in die landen niet de eerste keuze zijn van dissidenten om naartoe te vluchten, is Thailand al decennia een vluchthaven voor oppositieleden, mensenrechtenactivisten en journalisten. Maar de laatste jaren blijken critici die in eigen land worden vervolgd ook in Thailand niet meer veilig. Zo stuurde het land in november zes prominente Cambodjaanse dissidenten terug naar Cambodja. Bij aankomst werden allen onmiddellijk gevangen gezet.
Dat was niet de eerste keer. Ook de Vietnamese politiek activist Hong Quyen Bach en journalist Truong Duy Nhat werden in 2019 in Thailand doelwit van vervolging. Na een bezoek aan het VN-kantoor in Bangkok om een vluchtelingenstatus te krijgen, werd Nhat door de Thaise politie gearresteerd en uitgeleverd aan Vietnam. Bach, die al wel een vluchtelingenstatus had, wachtte zijn uitlevering niet af en vluchtte naar Canada. Nhat kreeg in 2020 wegens ‘machtsmisbruik’ in Vietnam een celstraf van tien jaar.
Uitruilmarkt
Thailand heeft altijd ontkend dat ze meewerkt aan onrechtmatige uitleveringen, maar deze gevallen spreken die bewering tegen. De experts van het HRW-rapport gaan nog een stap verder en stellen dat er een actieve ‘uitruilmarkt’ voor dissidenten is tussen Thailand, Vietnam, Cambodja, Laos en China. Onder het motto: ik help je met de uitschakeling van jouw dissident, dan help jij met de mijne. Actief, dan wel passief, stellen de experts.
Zo is het onwaarschijnlijk dat de ontvoering van de Vietnamees Duong Van Thai plaatsvond zonder medeweten van Thailand. In april 2023 werd de journalist en criticus van het Vietnamese regime van zijn brommer getrokken toen hij van een restaurant ten noorden van Bangkok naar huis reed. Van Thai, die eveneens een VN-vluchtelingenstatus had, had al het idee dat hij werd gevolgd en bezocht de dag voor zijn ontvoering het VN-kantoor in Bangkok om te praten over oververplaatsing naar een ander asielland. Drie dagen na zijn ontvoering meldden de Vietnamese autoriteiten dat ze hem hadden gearresteerd. Van Thai zou hebben geprobeerd om illegaal het land binnen te komen, aldus de Vietnamese politie. Op 30 oktober 2024 werd Duong Van Thai veroordeeld tot twaalf jaar cel omdat hij ‘propaganda tegen de staat’ zou hebben verspreid.
Ook Laos en Thailand werken samen, stellen de onderzoekers van HRW. In 2023 werd de Laotiaanse politiek activist Buonsuan Ktiyana in de noordoostelijke Thaise provincie Ubon Ratchathani op een landweg dicht bij de Laotiaanse grens neergeschoten. Volgens lokale Thaise autoriteiten zaten boze familieleden van Ktiyana achter de moord. Maar daar werd geen bewijs voor geleverd.
Een militair van de Thaise inlichtingendienst haalde deze officiële lezing onderuit en vertelde de onderzoekers dat het wel degelijk om een professionele liquidatie ging. Analisten gaan ervan uit dat het een politieke moord is in opdracht van buurland Laos. Een mogelijke wederdienst. In 2018 verdwenen drie prominente Thaise activisten, Surachai Danwattanusorn, Chatcharn Buppawan en Kraidej Luelert, die dachten dat ze in Laos veilig waren van vervolging door het Thaise regime. Twee van hen werden gevonden aan de oever van de Mekongrivier, hun handen geketend en stenen aan hun voeten gebonden om ze laten zinken. Danwattanusorns lichaam is nooit gevonden. Er heeft geen noemenswaardig onderzoek plaatsgevonden.
In een gelekt audiofragment roept de voormalige Cambodjaanse autocraat Hun Sen op met de Thaise politie te gaan samenwerken om een oppositieleider terug naar Cambodja te brengen. „Levend of dood”
Dat Thailand ook nauw samenwerkt met Cambodja, daar zijn meer en meer aanwijzingen voor. In 2020 werd de Thaise activist Wanchalerm Satsaksit, prominent opponent van het Thaise militaire regime, in Cambodja ontvoerd. Hij werd door onbekenden meegesleurd in een auto, toen hij voor zijn huis in Phnom Penh met zijn zus belde. Hij is nog steeds vermist. Ook in dit geval zijn er ernstige verdenkingen dat het Thaise regime, vermoedelijk in samenwerking met de Cambodjaanse staat, achter de verdwijning zit.
The Washington Post citeerde onlangs uit een gelekt audiofragment waarin oud-premier Hun Sen oproept om met de Thaise politie te gaan samen werken om oppositieleider Phorn Phanna naar Cambodja terug te brengen. „Levend of dood. Hij kan niet vrij loslopen, hij kan zomaar een opstand beginnen”, sprak de voormalig autocraat. Phanna is hierop naar de Verenigde Staten gevlucht met zijn gezin.
Donald Trump geeft niets om mensenrechten
Geen internationale druk
Nu Donald Trump als president van de VS is aangetreden, is de vrees van mensenrechtenorganisaties dat er geen internationale druk meer zal zijn om prodemocratische dissidenten, journalisten en mensenrechtenactivisten te beschermen. Die druk kwam in de praktijk vooral van de VS. Zo kwam recentelijk de Cambodjaanse journalist Dara Mech vrij op borg door interventie van de Amerikaanse diplomaat Samantha Power.
„Donald Trump geeft niets om mensenrechten”, schrijft Phil Robertson, directeur van de Aziatische mensenrechtenorganisatie AHRLA, in een e-mail aan NRC. „Tijdens Trumps eerste termijn zagen we hoe Amerikaanse diplomaten die nog wel bescherming boden aan dissidenten er alleen voor stonden.” Robertson verwacht dat de politieke wil van de VS om democratisch processen in andere landen te steunen verder zal afnemen.
„We moeten sowieso niet alleen op de VS leunen om druk uit te oefenen op repressieve regimes”, zei Elaine Pearson, directeur van HRW tijdens de presentatie in Bangkok. „Bovendien hebben de VS onder president Joe Biden naar aanleiding van Gaza al enorm aan geloofwaardigheid ingeboet. Maar die hypocrisie was er natuurlijk altijd al, zoals mensen hier, uit niet-westerse landen, allang weten.”
Er zijn momenteel aanwijzingen dat Thailand 48 Oeigoeren wil uitleveren aan China. Deze bevolkingsgroep wordt in China op grote schaal vervolgd. De 48 Oeigoeren worden al sinds 2014 vastgehouden door de Thaise douane en zijn recent gedwongen om hun uitleveringspapieren te tekenen. Als ze worden teruggestuurd, zullen ze rechtstreeks naar de gevangenis gaan en is de kans op marteling groot. „Deze zaak is een testcase”, aldus Pearson. „Gaat Thailand ze terugsturen en daarmee internationale verdragen schenden? Nu onder Trump steun voor democratische krachten zal wegvallen, is het meer dan ooit zaak voor andere landen, bijvoorbeeld in de Europese Unie en landen als Japan, Zuid-Korea en Australië om hun mond open te doen tegen autocratische staten.”
Lees ook
Als Oeigoeren naar een ‘studiecentrum’ moeten weten ze dat dat een concentratiekamp is