Ontploffende lachgascilinders leiden tot grote zorgen afvalbranche, ministeries overwegen compensatie

Dit jaar hebben ontploffende lachgascilinders in ovens van afvalverwerkers gezorgd voor 65 miljoen euro aan schade voor afvalverwerkers, zo meldt de Vereniging Afvalbedrijven vrijdag. Het is volgens de brancheorganisatie „een wonder” dat er nog geen mensen gewond zijn geraakt door de ontploffingen.

Sinds begin dit jaar staat lachgas op de lijst van verboden middelen in de Opiumwet. Ondanks dat de overheid hiermee het gevaar van het middel heeft erkend, heeft het een nieuw probleem opgeleverd. Eerder konden gebruikers de cilinders inleveren tegen 30 euro statiegeld per cilinder. Nu lachgas verboden is, vervalt de compensatie en belanden de flessen in afvalcontainers, volgens de brancheorganisatie van afvalbedrijven.

Volgens de Vereniging Afvalbedrijven lopen zowel medewerkers als omstanders gevaar. „Vaak zijn de cilinders nog deels gevuld. Als die in een kraakperswagen worden samengeperst en ontploffen, springen ze tientallen meters weg”, aldus een woordvoerder tegen persbureau ANP. Er zijn het afgelopen jaar al maatregelen genomen. Zo zijn cabines van grijpinstallaties bij de afvalverwerkers voorzien van gewapend glas en worden ze, indien gespot, er met de hand eruit gepikt.

De ministeries van Justitie en Volksgezondheid laten aan ANP weten haast te maken met een oplossing voor het probleem. Er wordt gekeken naar een financiële compensatie voor afvalbedrijven. De problemen zijn volgens de ministeries niet het gevolg van het verbod, zoals beweerd wordt door de brancheorganisatie. Ze stellen dat er nooit sprake is geweest van een officieel statiegeldsysteem. „Wel was er een eigen systeem met statiegeld van de handelaren in lachgas.” Dat gold enkel voor navulbare cilinders. De handelaren hebben zelf besloten met het statiegeld te stoppen, aldus de ministeries.



Leeslijst