Onrust op straat in Frankrijk: grote protesten na doodschieten tienerjongen door politie

Jongeren uitten hun woede op straat in Nanterre.

Foto Christophe Ena / AP

Politiegeweld Een Franse agent schoot dinsdagochtend een 17-jarige bestuurder dood. Uit protest staken mensen twee nachten achter elkaar auto’s en vuilnisbakken in brand.

In Frankrijk gingen de afgelopen nachten honderden mensen de straat op om hun woede te uiten vanwege de dood van een 17-jarige automobilist door een politiekogel. Demonstranten staken een tram, bussen, tientallen auto’s en vuilnisbakken in brand. In de afgelopen twee nachten zijn inmiddels honderdvijftig mensen gearresteerd.

In de Parijse voorstad Nanterre schoot een agent dinsdagochtend Nahel M., een 17-jarige jongen van Algerijnse afkomst, dood. De precieze aanleiding daarvoor is nog niet duidelijk. Twee motoragenten hielden de tiener in zijn gehuurde gele Mercedes aan, omdat hij meerdere verkeersregels zou hebben overtreden. Wanneer de auto daarna plots wegrijdt, schiet een agent met zijn vuurwapen door het zijraampje van de auto. Volgens de agenten zou de tiener gedreigd hebben over de agenten heen te rijden. Volgens de advocaten van de familie van de tiener waren de agenten niet in gevaar.

De auto van de tiener eindigde tientallen meters verderop tegen een paal. De jongen was in zijn borst geraakt en overleed vrijwel meteen. Het incident in het voorstadje zorgde twee nachten achter elkaar voor grote onrust in Frankrijk.

In Nanterre gooien donderdag demonstranten vuurwerk naar de politie. Foto Yoan Valat / EPA

Een bewoner beschermt zichzelf donderdag tegen traangas en rook tijdens protesten in Nanterre. Foto Geoffroy Van der Hasselt / AFP

Een jong meisje fotografeert of filmt zichzelf donderdag voor brandende vuilnisbakken. Foto Fiachra Gibbons / AFP

Brandweerlieden blussen woensdag brandende voertuigen Foto Stephanie Lecocq / Reuters

Woedende mensen steken auto’s in brand woensdag in verschillende voorsteden van Parijs.

Politie patrouilleert donderdag in Nanterre.Foto Yoan Valat / EPA

In Nanterre wordt donderdag extra politie ingezet. Foto Yoan Valat / EPA

Een auto gaat woensdag in vlammen op. Op de muur staan teksten als ‘politie doodt, gerechtigheid voor Nahel’. Foto Yoan Valat / EPA

Een agent staat donderdag naast een brandende auto.Foto Yoan Valat / EPA

Molotovcocktails

25 agenten raakten gewond in de voorsteden van Parijs. Mensen bekogelden politieagenten met molotovcocktails, vuurwerk en stenen. De politie zette traangas en waterkanonnen in.

Na de hevige rellen in de nacht van dinsdag op woensdag hield de politie al rekening met nieuwe protesten in de nacht erna. In Parijse voorsteden werden tweeduizend agenten ingezet. Dat waren er achthonderd meer dan de nacht ervoor.

De schade die achterbleef na de rellen was enorm. Gebouwen raakten door branden beschadigd en bushokjes werden verwoest. Donderdagochtend heeft de Franse president Emmanuel Macron crisisberaad bijeengeroepen over de rellen. Autoriteiten bereiden zich voor op nieuwe rellen donderdagavond. In het hele land worden veertigduizend politieagenten ingezet. In Parijs vijfduizend.

Een vrouw staat woensdag naast een vernield bushokje. Foto Mohammed Badra / EPA

Mensen lopen woensdag langs een uitgebrande auto. Foto Bertrand Guay / AFP

Voor een politiebureau staan donderdag afgebrande auto’s. Foto Bertrand Guay / AFP

Gemeentewerkers ruimen woensdag puin op dat achterbleef na de protesten.Foto Mohammed Badra / EPA