N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Recensie Muziek
Pop Beyoncé bewijst in haar eerste concert in Nederland sinds 2018 dat ze nog steeds de grootste superster van haar generatie is: een foutloze vocalist, een goede rapper en bovenal een performer van grote klasse.
Ineens staat ze daar gewoon: Beyoncé, op het podium in de Arena. Ze zingt ‘Dangerously in Love’, een liefdesballad uit 2000. Met Renaissance maakte de Amerikaanse superster dit jaar haar meest dansbare album ooit, met veel house- en disco-invloeden. Dit is haar eerste concert in Nederland sinds 2018 en de verwachtingen zijn hooggespannen. Opvallend dus, dat ze haar show in Amsterdam relatief nonchalant begint: gekleed in een jurk van de Nederlandse Iris van Herpen zingt ze zes ballads, heel simpel, zonder franjes.
Meteen na het eerste liedje zingt ze een a-capellavariatie zo indrukwekkend dat het haar in je nek overeind gaat staan. Ze glimlacht gul naar het publiek. Wacht maar, lijkt ze te zeggen, dit is nog niet eens het begin.
Dat introductieblokje met ballads is meteen het laatste beetje rust dat we die avond krijgen; als de Renaissance-rollercoaster eenmaal vertrekt is er geen houden meer aan. Vanaf ‘I’m That Girl’ is het een niet aflatende stroom aan indrukken: tientallen dansers, een achtkoppige band, extravagante videovisuals, bewegende decorstukken, discoballen, confetti, vuurwerk en snoeiharde beats. Een metershoog glitterpaard komt tevoorschijn vanuit het decor, Beyoncé rijdt het podium op bovenop een zilveren ruimtevoertuig en er zijn dansende robots. Het woord ‘spektakel’ dekt niet eens de lading.
Ook muzikaal is de show overweldigend, letterlijk. De band wordt bijgestaan door vooraf opgenomen elementen, wat bij een grote popshow als deze geen zonde is. Maar hemeltjelief, wat is dit concert luid. Oordopjes helpen nauwelijks tegen de kolossale bassen die door de ArenA dreunen. Het is lekker om de muziek ook in je lijf te voelen, maar dit is zelfs voor de grootste hardtechnofan een beetje overdreven.
Oom Jonny
Het album Renaissance draagt Beyoncé op aan haar oom Jonny, die homoseksueel was en haar in aanraking bracht met de muziek die haar nog altijd inspireert, en ook aan haar trouwe fans in de queer community. In de ArenA laat ze deze connectie met de LHBTIQ+ -gemeenschap ook zien: voor de show staat er een testbeeld op het scherm in de kleuren van de Pride-vlag, en er is zelfs een ‘vogue battle’, een danswedstrijd ontstaan in de New Yorkse queer-gemeenschap in de jaren ’70.
De spil van dit alles is Beyoncé zelf. Waar velen in deze zee aan prikkels zouden verdrinken, of het zouden gebruiken om de aandacht af te leiden van een matig oeuvre of zwakke stem, blijft Beyoncé altijd de ster, door haar volle stem en haar magnetische charisma. Ze zingt nog steeds alsof ze iets te bewijzen heeft. En Beyoncé rapt meer dan ooit tijdens deze show; ook dat doet ze vol branie.
Het podium heeft een ronde catwalk met publiek in het midden, waardoor de grootste fans (en die met genoeg geld: een ticket voor dit vak kost 406 euro) altijd dichtbij staan. Ze wijst specifieke fans aan, maakt grapjes met ze: de vaak ongenaakbare Beyoncé is losser en vrolijker dan ooit, en dat werkt aanstekelijk.
Die fans zijn al sinds vroeg in de middag aan het feesten op de ArenA Boulevard, en al maanden voor dit concert aan hun extravagante outfits in de stijl van Renaissance begonnen: zilver, glitter, sexy, cowboyhoeden. De meest toegewijde fans weten precies op welke beats van nummer ‘Heated’ je met je waaier dient te klapperen – als je van tevoren niet hebt geoefend, val je door de mand.
Toewijding, discipline: misschien zijn het eigenschappen die Beyoncé in fans oproept, omdat ze ze zelf ook toont. Ze is de grootste superster van haar generatie: een foutloze vocalist, krachtige danseres, niet onverdienstelijk actrice, zelfs een goede rapper, en bovenal een performer van grote klasse. Ruim twee uur laat ze het gaspedaal niet los en dendert ze met zichtbaar plezier door de ArenA, zo hard dat het soms moeite kost om haar bij te benen.
Foto’s Roger Cremers.