Ongeduldige Tweede Kamer neemt rond landbouw het ‘stuur’ van kabinet over

Het ongeduld in de Tweede Kamer over de hervorming van de landbouw is goed af te lezen aan NSC’er Harm Holman, een oud-melkveehouder uit Drenthe die altijd net wat eerder door zijn voorraadje diplomatie heen lijkt.

Als je een beetje visie hebt, hoeft het allemaal toch niet zo lang te duren, zei Holman donderdag tegen minister Femke Wiersma (BBB) tijdens de behandeling van de begroting van landbouw. Hoe gaat de minister de 5 miljard euro voor landbouw besteden? Holman wilde best eens op het ministerie langskomen, dan zou hij het wel binnen een dag met de ambtenaren uittekenen.

Wiersma grapte dat Holman blijkbaar al carrièreplannen had voor na zijn Kamerlidmaatschap, maar het was tekenend. Het kabinet-Schoof wil het landbouwbeleid helemaal omgooien, maar de Kamer hoort na drieënhalve maand nog steeds niet hoe. En twee van de vier coalitiepartijen, NSC en VVD, uiten openlijk hun zorgen en kritiek. Als boeren ten onder gaan aan strengere mestregels, of Europese natuurdoelen niet worden gehaald, dragen zij ook regeringsverantwoordelijkheid.

Groener verdienmodel

De landbouw moet schoner en diervriendelijker, natuur en milieu moeten herstellen, en boeren hebben een nieuw en groener verdienmodel nodig. Over die grote lijnen is politiek Den Haag het wel zo’n beetje eens. Maar de coalitie (PVV, BBB, VVD en NSC) heeft tegelijkertijd 15 miljard euro bezuinigd op het geld voor het landelijk gebied.

Daarbij heeft minister Wiersma het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) geschrapt, tegen het advies van ambtenaren in, werd deze week duidelijk. Indien de minister dit toch doet, kom dan direct met alternatief beleid, adviseerden de ambtenaren vergeefs.

BBB-leider Caroline van der Plas bleef tijdens het debat – onterecht – beweren dat die NPLG-miljarden vooral waren bedoeld voor uitkoop van boeren. CDA’er Eline Vedder kwam met een andere interpretatie van de bezuiniging: als je weinig wilt veranderen aan de agrarische sector, heb je ook weinig geld nodig.

Zowel BBB-minister Femke Wiersma als BBB-staatssecretaris Jean Rummenie bleven donderdag keer op keer herhalen: we zijn pas net in functie, er wordt hard gewerkt, er wordt goed overlegd, we komen binnenkort met meer informatie in Kamerbrieven.


Lees ook

Zelfs op excursie door de Alpen botst de rechtse coalitie over landbouw. Maar iedereen knuffelt graag een koe

Harm Holman van NSC, oud-melkveehouder, knuffelt een koe.

Het NPLG is ook niet helemaal uit het raam gegooid, verzekerde Wiersma. De gebiedsgerichte aanpak die ervoor in de plaats komt, zou er deels op voortbouwen.

Koude sanering

Maar de klok tikt voor wettelijke eisen rond bijvoorbeeld stikstof, waterkwaliteit en biodiversiteit. Met name onder melkveehouders dreigt een „koude sanering” omdat ze niet kunnen betalen voor de afzet van overtollige mest. En de Kamer heeft weinig geduld na jaren van stilstand, en weinig vertrouwen in een rigoureuze nieuwe aanpak.

„De regering regeert, de Kamer controleert. Zo hoort het te zijn”, zei Pieter Grinwis van de ChristenUnie op woensdag. „Maar bij landbouw en natuur bekruipt mij het gevoel: de bewindspersonen regeren niet. Met als gevolg dat de Kamer noodgedwongen het stuur pakt.”

Dat blijkt ook uit recente moties die bedoeld zijn om Wiersma en Rummenie aan te sporen. De Kamer wil dat de regering onderbouwt hoe het landbouwpakket van 5 miljard euro natuur, water en klimaat gaat verbeteren. De Kamer wil voor de jaarwisseling een uitwerking, met tijdlijn, van het nieuwe uitstootbeleid voor boeren. De Kamer wil binnen een half jaar een voorstel voor ‘grondgebonden’ landbouw, waarbij de hoeveelheid vee, mest en grond met elkaar in balans is.

Binnen de coalitie stemmen BBB en PVV steeds tegen dit soort moties, en NSC en VVD stemmen juist voor – of dienen ze zelfs mede in.

Titanic

NSC’er Harm Holman ging woensdag nog wat verder. Hij vergeleek minister Wiersma, staatssecretaris Rummenie en partijleider Van der Plas van BBB met drie orkestleden die op de zinkende Titanic bleven doorspelen. Dat ging Van der Plas te ver, van een coalitiepartner in een Kamerdebat. Holman zei toen dat hij hoopt dat het allemaal niet zo gaat aflopen als met de Titanic, waar Van der Plas genoegen mee nam.

De oppositie richtte zich in het debat op Thom van Campen van de VVD, om de kloof in de coalitie te vergroten. De BBB heeft het ministerie van Landbouw, maar staat tegelijkertijd alleen tegenover een kritische Kamermeerderheid. Voelt VVD’er Van Campen zich niet „gegijzeld” door het BBB-beleid, vroeg Anne-Marijke Podt van D66.

De camera-regie van de Kamer bracht daarbij even een mokkende Van der Plas in beeld.

Van Campen erkende dat het kabinet een hobbelig begin heeft gehad, maar hij noemde Wiersma ook een minister die „geen roekeloze dingen” doet. Zelf begon Van Campen zijn inbreng met de opmerking dat het landbouwdebat een soort Groundhog Day is geworden, een film die zichzelf iedere keer weer herhaalt.

De Kamer komt niet vooruit, en is in zekere zin weer terug bij af, nu het nieuwe kabinet weer een nieuwe weg in wil slaan. Wat zich ook herhaalt, zijn de verwijten over wie wat heeft gezegd, of wie verantwoordelijk is voor deze situatie.

Maar als het goed is, komt het kabinet de komende weken en maanden met beleidsbrieven, en wordt ook duidelijker of Nederland wel of geen ruimte meer krijgt van Brussel rond bijvoorbeeld mest.

„Laten we het komende half jaar nou eens hopen dat die film eindelijk afgelopen is”, besloot Van Campen.


Lees ook

Gigantische ‘mestzakken’ als noodoplossing voor het mestoverschot: ‘Sommige boeren tikten ze af met een Idealbetaling’

Twee opgerolde mestzakken, met een koe op de achtergrond in een stal