Onderzoeksrechter trekt zich terug uit onderzoek naar corruptieschandaal Europarlement

Belangenverstrengeling Een „aantal elementen” zou twijfels over de objectiviteit van de leiding van het onderzoek hebben opgeworpen. Daardoor is de positie van Michel Claise onhoudbaar geworden.
De zaak rond de corruptie in het Europees Parlement draait om het kopen van invloed in het parlement door Qatar en Marokko.
De zaak rond de corruptie in het Europees Parlement draait om het kopen van invloed in het parlement door Qatar en Marokko. Foto Julien Warnand/EPA

Onderzoeksrechter Michel Claise trekt zich terug uit het onderzoek naar het corruptieschandaal in het Europees Parlement. Het federaal parket in België meldde maandagavond volgens internationale persbureaus en Belgische media dat zijn positie onhoudbaar is geworden vanwege „een aantal elementen” die vragen opwierpen over de objectiviteit van zijn leiding. Het parket benadrukt specifiek dat „er een noodzakelijke scheiding nodig [is] tussen het privé- en familieleven en de professionele verantwoordelijkheden”.

De verklaring van het Belgische federaal parket wijst in de richting van (vermoedens van) belangenverstrengeling. Mocht daar sprake van zijn, dan kan dat vergaande gevolgen hebben voor het onderzoek naar het schokkendste integriteitsschandaal in de geschiedenis van de Europese Unie. In het ergste geval kan het zelfs tot vernietiging van het tot nu toe opgebouwde dossier leiden. Het onderzoek wordt nu overgenomen door een andere onderzoeksrechter die eerder ook al bij het dossier betrokken was.

In het onderzoek waarvan Claise onderzoeksrechter was, staat het kopen van invloed bij Europarlementariërs door Qatar en Marokko centraal. De omkoopaffaire kwam aan het licht met de arrestatie van de inmiddels afgezette Griekse vicevoorzitter Eva Kaili eind vorig jaar. Daarna begon het balletje te rollen, en hield de politie ook onder anderen (voormalig) Europarlementariërs Marc Tarabella en Pier Antonio Panzeri aan. Laatstgenoemde wordt gezien als de spil van de omkopingspraktijken.

Internationale persbureaus schrijven op basis van gerechtelijke stukken van de Belgische justitie dat Panzeri onder de verdenking staat steekpenningen te hebben ontvangen van de Marokkaanse regering. In ruil daarvoor moest hij de aandacht afleiden van Marokkaanse mensenrechtenschendingen, zoals de opsluitingen van demonstranten en journalisten in het land. Panzeri hielp daarnaast Marokko welgevallige voorstellen door het parlement te loodsen, en onwelgevallige amendementen tegen te houden.

Lees ook: Hoe Marokko het Europees Parlement wist te beïnvloeden – en nu de spil is in een omkoopschandaal