Onderzoeksraad neemt veiligheid arbeidsmigranten in Nederland onder de loep vanwege kwetsbaarheid

Kwetsbaar Arbeidsmigranten in Nederland zijn kwetsbaarder dan andere werknemers en krijgen vaker te maken met onveilige werksituaties.
Het is bekend dat arbeidsmigranten in Nederland te maken krijgen met te lange werkdagen, onderbetaling en slechte huisvesting.
Het is bekend dat arbeidsmigranten in Nederland te maken krijgen met te lange werkdagen, onderbetaling en slechte huisvesting. Foto Anita Pantus/ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoek doen naar de veiligheid van arbeidsmigranten in Nederland. Dat maakt de raad woensdag bekend. Arbeidsmigranten hebben onevenredig meer te maken met onveilige werksituaties dan andere werknemers. Een opstapeling van voorvallen waar arbeidsmigranten bij betrokken zijn, was voor de Onderzoeksraad het sein om een onderzoek te starten.

Voor het onderzoek gaat de OVV zich buigen over verschillende voorvallen met arbeidsmigranten die verband houden met werk. Zo komen bijvoorbeeld huisvesting en het vervoer van en naar het werk aan bod in het onderzoek. De kwetsbaarheid van de groep komt volgens de Onderzoeksraad voort uit onvoldoende kennis van de Nederlandse taal, regelgeving en een gebrek aan een sociaal netwerk. Daardoor zijn arbeidsmigranten in Nederland „veelal niet zelfredzaam” en in „grote mate afhankelijk van anderen”, aldus de raad. Het is bekend dat arbeidsmigranten in Nederland te maken krijgen met te lange werkdagen, onderbetaling en slechte huisvesting.

De afgelopen jaren zijn verschillende initiatieven opgezet die de veiligheidssituatie van arbeidsmigranten moesten bevorderen. Toch slagen die volgens de OVV onvoldoende aangezien arbeidsmigranten nog te vaak geconfronteerd worden met onveilige situaties. Doel is volgens Onderzoeksraad-voorzitter Chris van Dam om te kijken wat er „schort aan de veiligheid van arbeidsmigranten en kijken op welke punten dit verbeterd kan worden”.

Lees ook: Arbeidsmigranten worden uitgebuit en bedrijven komen ermee weg: ‘De economie staat op één’