Onderzoeksraad: drukte op de Nieuwe Maas vraagt om meer regie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zegt dat de drukte op de Nieuwe Maas in Rotterdam om meer regie en professionalisering vraagt. Passagiers zijn in watertaxi’s niet veilig genoeg. Dat blijkt uit het onderzoek van de OVV naar een ongeluk op de rivier in de zomer van 2022. Een watertaxi stevende toen met hoge snelheid op een rondvaartboot af, botste en kantelde. De watertaxi zonk, hulpdiensten hielpen de zes opvarenden uit het water. Twee passagiers raakten gewond.

De OVV concludeert dat de schipper van de watertaxi in het midden van de vaarweg voer, in plaats van aan de juiste zijde. De schippers van beide boten geven aan dat zij elkaar niet op tijd hadden gezien. Uit het onderzoek van de OVV komt naar voren dat schippers meer training moeten krijgen. Er worden volgens de Onderzoeksraad te weinig eisen gesteld aan boten zoals watertaxi’s. Maar het is ook aan de havenmeester Rotterdam en de gemeente om de rivier minder complex in te richten. Verder moet er een duidelijker wettelijk kader komen, vinden de onderzoekers. Erica Bakkum, van de OVV, benadrukt dat alle partijen er aan moeten werken om de Nieuwe Maas veiliger te maken: „Er zijn allerlei regels en procedures maar het vaargedrag van de schippers wijkt daar regelmatig van af. Gedrag verander je niet met regels alleen.”

Uitbreidingsplannen in strijd met veiligheid

Op de Nieuwe Maas manoeuvreren watertaxi’s, waterbussen, rondvaartboten, cruiseschepen, motorboten en andere schepen dagelijks langs elkaar. De gemeente Rotterdam heeft uitbreidingsplannen om het gebied te transformeren van een havengebied naar een watergebied. De OVV vreest dat het daardoor nog drukker zal worden op het water, en schrijft dat de plannen strijdig zijn met de ambitie om de rivier veiliger te maken. Vlak na het ongeluk in Rotterdam voer bij Terschelling een veerboot een watertaxi aan, waarbij twee doden vielen. Bakkum: „In korte tijd twee ingrijpende voorvallen met watertaxi’s geeft aan hoe urgent de situatie is.”