N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De verzengende temperaturen die in juli gemeten werden in de Verenigde Staten, Mexico en Europa zouden „vrijwel onmogelijk” zijn geweest „als mensen de planeet niet hadden opgewarmd door fossiele brandstoffen te verbranden”. Dat concludeert een team internationale wetenschappers van de World Weather Attribution in een dinsdag gepubliceerd rapport. Zulke hittegolven zullen, volgens de onderzoekers, nog vaker voor gaan komen als de uitstoot van broeikasgassen niet wordt teruggedrongen.
In een wereld met klimaatverandering zijn de hittegolven die de afgelopen weken over heel de wereld geregistreerd werden „niet zeldzaam” meer. Volgens de onderzoekers zullen in het huidige klimaat hittegolven eens in de vijf à vijftien jaar voorkomen. Zo is de hittegolf in China, waarbij de temperatuur opliep tot 52,2 graden Celsius, „vijftig keer zo waarschijnlijk” geworden. Als de opwarming van de aarde 2 graden Celsius bedraagt, kunnen hittegolven zoals die in juni en juli elke twee tot vijf jaar worden verwacht.
De World Weather Attribution, een organisatie die extreme weersgebeurtenissen en de rol van klimaatverandering daarin onderzoekt, komt tot deze conclusies na een analyse van weertrends uit een dataset die teruggaat tot begin negentiende eeuw. Lokale weerexperts controleerden de dataset. Vervolgens gebruikten de onderzoekers computermodellen om te berekenen in welke mate klimaatverandering de waarschijnlijkheid en intensiteit van extreme hitte beïnvloedde.
Hitterecord
Deze zomer wordt het ene na het andere hitterecord gebroken. De eerste week van juli was de heetste ooit gemeten op aarde. Eind juni zuchtte Mexico onder de langste hittegolf in het land sinds 2017. In de Noord-Mexicaanse stad Aconchi werd het toen 49 graden Celsius. In Europa worden op meerdere plekken lokaal de warmste dagen ooit gemeten. Daarnaast blijven de extreme temperaturen langer hangen dan normaal en is op verschillende plekken code rood afgegeven. Duizenden mensen ontvluchten het Griekse vakantie-eiland Rhodos vanwege bosbranden die het gevolg zijn van de hitte.
Hittegolven behoren tot de dodelijkste natuurlijke gevaren. Elk jaar sterven duizenden mensen door hittegerelateerde oorzaken, aldus de onderzoekers. Hittegolven kunnen ook funest zijn voor gewassen en veroorzaken bosbranden.
Lees ook: Rhodosgangers zijn na anderhalve dag weer thuis: ‘We hebben de dood geroken’