Onderwijsraad ‘somber’ over niveau taal en rekenen, wil niveau onderwijs omhoog

Advies De Onderwijsraad heeft slecht zicht op hoe het er nou echt voorstaat met het taal- en rekenniveau van Nederlandse kinderen. Maar de wel beschikbare cijfers „stemmen somber”.

De beheersing van de Nederlandse taal gaat de laatste jaren achteruit onder kinderen op de basis- en middelbare school.
De beheersing van de Nederlandse taal gaat de laatste jaren achteruit onder kinderen op de basis- en middelbare school.

Foto Kees van de Veen

De Onderwijsraad is somber gestemd over het niveau van taal en rekenen van basis- en middelbare scholieren. Dat schrijft het adviesorgaan in een donderdag gepubliceerd op verzoek van de Tweede Kamer uitgevoerd adviesrapport, Taal en rekenen in het vizier. Om het niveau omhoog te krijgen, moeten docenten-in-opleiding op meer momenten op hun vaardigheden worden getoetst. Aan rekenen en taal moet ook in andere vakken dan Nederlands en wiskunde aandacht worden besteed.

Op hoe het er nou echt voorstaat met het taal- en rekenniveau van Nederlandse kinderen, heeft de Onderwijsraad geen goed zicht. Maar de wel beschikbare cijfers „stemmen somber”. Uit een internationaal rapport PISA blijkt dat tussen 2003 en 2018 de leesvaardigheid van Nederlandse 15-jarigen is gedaald van 513 naar 485. Daarmee scoort Nederland lager dan het OESO-gemiddelde van 489, berekend over 38 voornamelijk westerse landen. In rekenen en wiskunde scoren Nederlandse jongeren dan weer hoger dan buitenlandse leeftijdsgenoten.

In het rapport komt de Onderwijsraad met vier aanbevelingen. De overheid moet duidelijke doelen formuleren voor taal en rekenen, en stelselmatig toetsen of die doelen ook worden gehaald. Daarnaast moeten rekenen en taal ook aan bod komen in andere vakken. Om nieuwe docenten bekwamer het klaslokaal in te sturen, adviseert de Onderwijsraad een verplichte centrale eindtoets voor taal en rekenen op lerarenopleidingen — net als voortdurende professionalisering van leraren die taal- en rekenlessen geven.