Het kabinet neemt stevige financiële maatregelen tegen de stichting Islamitische School Amsterdam (ISA), ook bekend als de islamitische As-Siddieqscholen. Dat schrijft demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul (VVD) donderdag in een bericht op X. De reden voor de sanctie is aanhoudende bestuurlijke chaos. „Het is in het grootste belang van de leerlingen en alle medewerkers op deze scholen dat orde op zaken wordt gesteld en de rust nu terugkeert.”
De sanctie was afgelopen zomer al aangekondigd, maar werd toen uitgesteld omdat het bestuur bezwaar aantekende. Omdat er sindsdien te weinig is veranderd, neemt de minister de maatregelen nu alsnog. In de maanden januari en februari krijgt het bestuur, dat drie basisscholen met in totaal 1.200 leerlingen heeft in Amsterdam, 60 procent minder budget. Als de geëiste veranderingen dan nog niet zijn doorgevoerd, houdt het kabinet vanaf maart 80 procent van het reguliere budget in. Dat kan oplopen tot een korting van 100 procent in juni. Aangezien het Rijk de enige inkomstenbron is voor het schoolbestuur, zou dat leiden tot sluiting van de drie scholen.
Drie ton onrechtmatige uitgaven
De ISA ligt al langer onder vuur. In 2022 trof de Onderwijsinspectie bijna 300.000 euro aan onrechtmatige uitgaven aan. Het schoolbestuur was in „grote mate” verweven met stichtingen achter weekendscholen en leerlingenvervoer, met „onrechtmatige verrijking” tot gevolg. Ook was de administratieve organisatie en interne controle van het bestuur niet op orde. Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD), de voorganger van Paul, besloot toen het bestuur weg te sturen en eiste dat het onrechtmatig bestede geld zou worden terugbetaald.
Volgens Het Parool zijn de problemen daarna niet opgelost. De bestuurlijke chaos, die al heerst sinds het bestuur in 2020 in twee kampen uiteenviel, draagt daar niet aan bij. Het Parool schrijft dat het de minister momenteel niet duidelijk is wie wel en niet rechtsgeldig in het bestuur is benoemd: bij de Kamer van Koophandel staat slechts een iemand ingeschreven, terwijl de statuten voorschrijven dat er drie bestuurders moeten zijn. Ook stelt de inspectie dat de huidige bestuurders de problemen niet kunnen oplossen en „urgentiebesef” missen.
Paul eist daarom de benoeming van drie nieuwe bestuursleden en een directeur, bovenop de financiële maatregel. „Een bekostigingssanctie is een zwaar middel dat niet zomaar wordt ingezet, we gaan daarbij niet over één nacht ijs”, schrijft ze op X.