Ondergelopen kades, wegen en uiterwaarden: het hoogwater in beeld

Onder meer door de hevige regenval van de afgelopen dagen kampen met name plekken in het oosten en zuiden van Nederland met wateroverlast. Van een echte noodsituatie is nergens sprake, maar gemalen draaien op volle toeren, waterschappen laten uiterwaarden en bergingsgebieden volstromen en op verschillende plekken zijn zandzakken en pompen nodig.

De gemeente Deventer zet zich woensdag schrap voor het snel stijgende water in de IJssel en heeft de kades opgehoogd met zandzakken „We hopen dat dit voldoende is om de IJssel binnen de kades te houden”, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. „Het zal spannend worden”. Naar verwachting wordt de piek donderdag of vrijdag bereikt.

Het eveneens aan de IJssel gelegen Zutphen heeft wat wandel- en fietspaden afgesloten, maar verwacht verder geen grote problemen door het hoogwater. De stad ligt op rivierduinen, waardoor het water minder makkelijk tot in de binnenstad komt.

De waterschappen in het stroomgebied van de IJssel en elders in Nederland zijn alert en houden de waterstanden en -afvoeren nauwlettend in de gaten. Rijkswaterstaat liet woensdag weten dat elf van de vijfentwintig waterschappen hebben opgeschaald om de extra inzet van mensen en middelen goed te coördineren.

Ook in Duitsland heeft de hevige regenval van de afgelopen tijd tot overstromingen geleid. Het weer is de afgelopen dagen weliswaar wat beter, maar lokale autoriteiten waarschuwen woensdag dat het hoogwater nog altijd tot overlast kan leiden.

„We zijn helaas nog niet uit de problemen en maatregelen op de ene plek leiden tot een verslechtering van de situatie elders”, zei minister-president Stephan Weil van de aan het noorden van Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen in een verklaring. „Het hoogwater is nog niet voorbij en we zullen geduld moeten hebben.”

De afgelopen dagen zijn inwoners in verschillende dorpen opgeroepen te evacueren. Honderden mensen konden de kerstdagen niet thuis doorbrengen. Deze woensdag en donderdag wordt geen regen verwacht in Duitsland, maar vanaf vrijdag gaat het wel weer regenen.