Onder radicale leider Kickl gaat extreemrechtse FPÖ aan kop in Oostenrijk – kan hij ‘Volkskanselier’ worden?

Profiel

Herbert Kickl Herbert Kickl is de meest strategische leider van de extreemrechtse FPÖ in lange tijd. Onder hem is de partij geradicaliseerd, maar ook weer de grootste van Oostenrijk geworden. Maakt hij kans op het kanselierschap?

FPÖ-leider Herbert Kickl tijdens een bijeenkomst van zijn partij, begin dit jaar. De FPÖ, die drie jaar geleden nog zwaar gebukt ging onder het ‘Ibiza’-corruptieschandaal, zit electoraal weer in de lift.
FPÖ-leider Herbert Kickl tijdens een bijeenkomst van zijn partij, begin dit jaar. De FPÖ, die drie jaar geleden nog zwaar gebukt ging onder het ‘Ibiza’-corruptieschandaal, zit electoraal weer in de lift. Foto Alex Halada/APA via ANP

In 2008 kwam Herbert Kickl, destijds de partij-ideoloog van de extreemrechtse Oostenrijkse partij FPÖ, een Zwitsers computermodel tegen dat de kans op lawines berekende. Hij ging prompt met dat model naar een wiskundige en vroeg hem of hij het zo kon aanpassen dat het kon voorspellen op welke partijen burgers stemmen.

Dit is Kickl (54) ten voeten uit, zeggen mensen die hem kennen: zo geobsedeerd met stemmen trekken, dat hij bereid is om de raarste dingen uit te proberen, in combinatie met zeer radicale en botte stellingnames. In de twee jaar dat Kickl nu partijleider is, heeft hem dat geen windeieren gelegd: de FPÖ steeg als een komeet in de peilingen.

Drie jaar geleden stond de partij, vooral door het ‘Ibiza’-corruptieschandaal uit 2019, op een dieptepunt van 11 procent. Nu is ze met 28 procent weer de grootste van het land. Wie is deze partijleider, die Hegel en Marx citeert en oogt als een oudere Harry Potter, en tegelijkertijd de meest grove, beledigende verkiezingsslogans bedenkt? Wat beweegt deze man, die toenadering zoekt tot de Hongaarse premier Orbán en vindt dat „het recht de politiek moet gehoorzamen, in plaats van de politiek het recht”? Kan Kickl, zoals hij claimt, na de komende verkiezingen in herfst 2024 kanselier worden – niet als Bundeskanzler, zoals de grondwet het ambt omschrijft, maar als „Volkskanzler”?

Lees ook: Oostenrijk zit vast in cliëntelisme (2019)

Kille berekening

Na twee uitbundige, ‘bling’-achtige leiders die de FPÖ groot en volks maakten en in coalitieregeringen met de conservatieven loodsten – Jörg Haider en Heinz-Christian Strache – en na de meer ingetogen Norbert Hofer, is Kickl met afstand de meest strategische, radicale leider die de partij lange tijd had. Rechtspopulistische politici elders in Europa, zoals Marine Le Pen en Giorgia Meloni, proberen hun imago te verzachten om kiezers uit het politieke midden te lokken. Kickl doet het omgekeerde. Hij provoceert aan de lopende band en gaat tegen alles en iedereen tekeer, van „klimaatcommunisme” tot „Covid-dictatuur” en „gendergekte”. Niet uit de losse pols, maar uit kille, intellectuele berekening.

Populisten elders in Europa, zoals Meloni en Le Pen, proberen hun imago te verzachten. Kickl doet het omgekeerde

Hij is een kruidenierszoon uit een bergdorp in Karinthië waar haast iedereen op de sociaal-democratische SPÖ stemde. Omdat hij slim was en zijn ouders wilden dat hij het beter zou hebben dan zij, stuurden ze hem naar het gymnasium. Daarna studeerde hij filosofie in Wenen. Eind jaren tachtig zag hij voor het eerst campagneposters van de nieuwe FPÖ-partijleider Jörg Haider. Die spraken hem aan, omdat ze „rotzfrech” waren: opruiend, recht voor zijn raap. Dat was nieuw in Oostenrijk. De FPÖ opende frontaal de aanval op de twee partijen die het land sinds de Tweede Wereldoorlog hadden geregeerd en alle baantjes, opdrachten en gunsten onderling verdeelden: de sociaaldemocraten en de conservatieve ÖVP. Haiders afrekening met dit cliëntelisme sprak niet alleen ‘rode’ arbeiders en de lagere middenklasse aan, maar ook oud-nazi’s die zich na 1945 gemarginaliseerd voelden. Ook Haiders onversneden nationalisme en snoeiharde kritiek op minderheden en migranten vielen in de smaak.

Heilige huisjes

Kickl was gecharmeerd door Haider. Vanwege zijn ideeën, vanwege de heilige huisjes die hij omtrapte, én omdat Haider had wat veel Oostenrijkers in politici waarderen: hij was sportief, gebruind en goed gekleed. Kickl is zelf triatleet. „Dat iemand het een halfuur in ijswater uithoudt zonder gek te worden, vind ik fascinerend”, zei hij eens. Hij was geboeid door het negentiende-eeuwse Duitse idealisme van denkers als Kant, maar maakte zijn studie niet af en ging voor Haider werken. Al spoedig schreef hij diens toespraken.

Haider was zo succesvol dat de conservatief Wolfgang Schüssel de FPÖ in 2000 in de regering haalde. Dat kwam Oostenrijk op EU-sancties te staan, die na zes maanden werden gestopt omdat de FPÖ zich meer bleek aan te passen aan de ÖVP dan andersom. Haider, een feestvarken, deed zoveel water bij de wijn dat hij talloze kiezers verloor – iets waarover Schüssel zich nog op de borst klopt. Dat ontketende een interne machtsstrijd in de FPÖ. Haider verliet de partij en vroeg Kickl om hem te volgen. Maar Kickl koos voor de meer hardline achterblijvers. Als FPÖ-secretaris-generaal, speechschrijver van Heinz-Christian Strache en parlementslid hielp hij de FPÖ er weer bovenop door, onder andere, vol op het antimigratie-orgel te gaan. Slogans als „Daham statt Islam” (thuis in plaats van islam) en „Heimatliebe statt Marokkaner-Diebe” kwamen recht uit Kickls koker. Hij molk de vluchtelingencrisis in 2015 helemaal uit. Eind 2016 stond de FPÖ op 34 procent.

In 2017 stapte de FPÖ opnieuw in een regering, geleid door het ÖVP-‘Wunderkind’ Sebastian Kurz. Kickl werd minister van Binnenlandse Zaken. Hij nam een scribent van een fake-newssite tot woordvoerder, die ambtenaren mailde dat ze het contact met „eenzijdige en negatieve” media (lees: de meeste mainstream-kranten en tijdschriften) tot een minimum moesten beperken. Ook liet hij een inval doen bij een van de veiligheidsdiensten, om onderzoek naar neonazi’s en identitaire extremisten te stoppen.

Bereden politie

Dit, in combinatie met Kickls pro-Russische sympathieën, leidde ertoe dat Oostenrijk uit de Club van Bern moest, een overlegorgaan met andere Europese inlichtingendiensten. De FPÖ had eind 2016, in Moskou, een vriendschapsverdrag getekend met president Poetins partij Verenigd Rusland. „We vrezen dat Oostenrijkers geheime informatie over Russische spionage-activiteiten in Europa aan Moskou doorspelen”, zei een betrokkene. Het leek Kickl weinig te deren.

De uitbreiding van de bereden politie in Wenen interesseerde hem des te meer. Hij kreeg twee paarden van premier Orbán, tien andere schafte hij aan. Toen brak het ‘Ibiza’-corruptieschandaal los, in 2019. FPÖ-partijleider en vicepremier Strache, die in een stiekem opgenomen video zijn corrupte, antidemocratische plannen etaleerde, nam ontslag. Kanselier Kurz zegde Kickl, tegen diens zin, ook de wacht aan. Zo werd Kickl de eerste Oostenrijkse minister die werd ontslagen. Na zijn vertrek werden de politiepaarden weer van de hand gedaan.

Verscheurd door richtingenstrijd

De FPÖ heeft eigen, parallelle media: tv-kanalen, sociale media, enzovoort. Sinds zijn ontslag bleef Kickl via Facebook rancuneus fulmineren tegen de ÖVP, die nu met de Groenen regeert. Eerst deed hij dat, als altijd, vanuit de coulissen. Maar de partij werd net als na de vorige regeringsdeelname verscheurd door richtingenstrijd, en hij werd de voorvechter van het meer radicale kamp. Kickl heeft twee externe gebeurtenissen aangegrepen, zegt politicoloog Laurenz Ennser-Jedenastik van de universiteit van Wenen, om definitief op het podium te stappen: de pandemie en de Russische invasie in Oekraïne.

Lees ook: Ook sceptische Oostenrijkers moeten aan het vaccin geloven

Kickl riep begin maart 2020 als eerste om maatregelen tegen Covid-19. In april, toen andere politici ook maatregelen wilden, en kregen, switchte hij compleet. Oostenrijk was zeer strict. Mensen die coronaregels overtraden, werden beboet. De FPÖ bestreed elke regel, consequent. Kickl weigerde mondkapjes te dragen in het parlement. „Hij was tegen vaccinatie, tegen de coronapas, tegen boetes”, zegt Ennser-Jedenastik. „Hij gebruikte alles als bewijs dat ‘de elite bezit neemt van jouw lichaam’ en zette steeds meer samenzweringstheorieën in.” Hij beval antiwormtabletten (Ivermectine) aan tegen Covid-19, wat volgens artsen leidde tot sterfgevallen die voorkomen hadden kunnen worden. Toen de pandemie midden 2021 uitdoofde, had Kickl Hofer overvleugeld en werd hij partijleider. De FPÖ groeide toen gestaag, met 1 procent per maand.

Kickl greep de pandemie en de Russische invasie in Oekraïne aan om definitief op het podium te stappen

Ook Poetins invasie in Oekraïne greep Kickl aan om zich tegen andere partijen af te zetten. Iedereen steunt Oekraïne, dus hij steunt Rusland. Toen president Zelensky een videospeech hield in het Oostenrijkse parlement, verlieten de FPÖ’ers de zaal. Net als bij Covid-19 verliest Kickl daarmee kiezers, maar trekt hij ook sceptici bij andere partijen weg. Netto resultaat: groei. Dat andere Oostenrijkse partijen momenteel interne twisten en onzekere leiders hebben, speelt hem eveneens in de kaart.

Niet klungelen

Kickl weet wat hij doet. Hij heeft decennia ervaring in de politiek – meer dan welke partijleider ook, Werner Kogler van de Groenen uitgezonderd. Hij wil de macht, en zegt dat openlijk. Dat zal lastig worden: de enige partij die met de FPÖ in zee wil – de ÖVP, die alweer in drie deelstaten coalities vormt met de FPÖ – heeft dat tot nog toe alleen als senior-partner gedaan. In een junior-positie, met een FPÖ’er als kanselier, zullen de conservatieven er moeite mee hebben.

Kickl weet dat en doet zijn best om de FPÖ onvermijdelijk te maken. Tweemaal verspeelde de partij haar regeringsdeelname doordat onvoorbereide, incompetente ministers er een zooitje van maakten. Nu heeft Kickl werkgroepen opgezet om partijleden te trainen in managementtechnieken en bepaalde thema’s. Volgende keer wil hij niet klungelen, maar scoren. En snel op zijn doel af: een land waar rechters niet de wet volgen, maar ‘het volk’. En een land waarin sociale voorzieningen er voor autochtonen zijn en niet meer voor niet-Oostenrijkers zonder werk. Kickl noemt de FPÖ een „soziale Heimatpartei”.

Onder Kickl is de rust in de FPÖ weergekeerd. Hij omarmt gematigden én extremen. Identitairen en mensen die eerder uit de partij zijn gezet – zoals de Neder-Oostenrijkse FPÖ-leider, die naziliederen had gezongen – zijn weer welkom. Als één familie bevechten ze experts, „het systeem”, „gendergekken” en anderen die het wagen om verlangens van gewone burgers te negeren. Deze verlangens stuurt Kickl uiteraard actief bij. Laatst sprak hij in het stadje Leoben, pal voor een asielzoekerscentrum. Als ik word gekozen, zei hij onder gejuich, gaat dit centrum dicht. Dit wordt „een remigratiecentrum”.

Volgens Alexander Clarkson van King’s College in Londen tonen politici als Kickl dat het aloude extreemrechtse patroon – oppositiebanken-regeringsbanken-beklaagdenbanken – voorbij is. „Er zit zoveel cultureel gif bij politiek rechts, in Oostenrijk en elders, dat politici en kiezers een zwart gat in worden getrokken van samenzweringstheorieën en antisysteem-woede”, zegt hij. „Vergeleken daarbij zijn de stellingnames van de partij uit de jaren negentig bijna gematigd.” Misschien is het woord ‘lawine’ ook in dit verband zo gek nog niet.