Onder meer Disney en Apple stoppen tijdelijk met adverteren op X vanwege antisemitische berichten

De Amerikaanse miljardenbedrijven Disney, Apple en Paramount zijn vrijdag tijdelijk gestopt met adverteren op X vanwege zorgen over antisemitische berichten op het sociale medium. Dat schrijft The New York Times. Donderdag trok softwarebedrijf IBM zich al van het platform terug. Actiegroep Media Matters schreef die dag dat advertenties van een reeks bedrijven te zien waren onder antisemitische berichten op X.


Lees ook
Vrees groeit binnen Joodse gemeenschap voor antisemitisme en geweld

Donderdag hielden enkele duizenden mensen een manifestatie voor Israël op de Dam in Amsterdam.

Onder een bericht dat een citaat van Hitler deelde, was bijvoorbeeld een advertentie van softwarebedrijf Oracle te zien. Een deel van de bedrijven die Media Matters noemde, heeft inmiddels laten weten dat de advertenties zijn stopgezet. Ook de Europese Commissie adverteert voorlopig niet meer op X, meldt nieuwssite Politico.

Elon Musk

Dinsdag veroorzaakte Musk al verontwaardiging door zelf een antisemitische uiting te ondersteunen. Onder een bericht dat Joodse gemeenschappen ervan betichtte „haat tegen witten” aan te wakkeren, schreef Musk: „Je hebt de waarheid gezegd.” Een woordvoerder van het Witte Huis noemde Musks reactie „afschuwelijke promotie van antisemitische en racistische haat”, schrijft persbureau Reuters.

X-topvrouw Linda Yaccarino reageert: „X is heel duidelijk geweest over onze inspanningen om antisemitisme en discriminatie te bestrijden. Daar is absoluut geen plaats voor, waar ook ter wereld.” Haar voorganger Elon Musk belooft intussen een „thermonucleaire rechtszaak” tegen „Media Matters en iedereen die heeft meegewerkt aan deze frauduleuze aanval op ons bedrijf”.


Lees ook
Desinformatie over Israël en Gaza blijft staan door beleid Elon Musk

Door gebruikers gecorrigeerd nepnieuws op X, voorheen Twitter, met daarnaast de originele video uit 2020.