Onbeschaamd zachte held in de harde wildernis

Pulp Een handzaam boek is in de zomer essentieel ter ontspanning aan zee en zwembad. Gawie Keyser over de beste pulp-romans. Aflevering 7: Jane Harper, Force of Nature. Harper maakt haar ‘harde’ held gevoelvol, ziet Keyser.

Illustratie Maud de Vries

Een mooi, in onbruik geraakt woord is ‘stationsroman’, afgeleid van het Franse romans de gare, in feite de airport novel, een pulp-boekje dat je tijdens je reis snel verorbert en daarna achterlaat, of begraaft, zoals Michel Houellebecq doet op een vakantiestrand in Thailand.

De Franse auteur beschrijft in Platform (2001) hoe hij, althans zijn romanpersonage Michel, op de luchthaven een stapeltje ‘stationsromans’ koopt om lekker in de zon te lezen. Een ervan, John Grishams thriller The Firm blijkt zwaar tegen te vallen. Die verergert Michels existentiële crisis dermate dat hij plompverloren op Pattaya overgaat tot die melodramatische daad (hij doet nog iets met het boek alvorens het te begraven, maar dat is voor de fijnproever).

Kiewarra

Had Michel maar Jane Harper gekocht! Deze Australische schrijver is de nieuwe koningin van de stationsroman. Van haar heb ik de eerste twee titels in de Aaron Falk-serie, The Dry en Force of Nature, juist aangeschaft bij het kiosk op Amsterdam Centraal. Heerlijk, zo’n stapeltje goedkoop papier dat je makkelijk in je tas kunt stoppen om onderweg bij je te hebben. (Voetnoot: ik heb niets tegen e-readers – nee, dat is niet waar, ik heb álles tegen die dingen want ik ben nu eenmaal liefhebber van fysieke media.)

Harper brak in 2016 door met The Dry waarin agent Falk terugkeert naar Kiewarra, een afgelegen boerengemeenschap in de buurt van Melbourne waar hij opgroeide. Falk is er om de begrafenis van een jeugdvriend bij te wonen. Die blijkt zijn gezin te hebben vermoord.

In Falk zijn de contouren van de hard-boiled-held zichtbaar, maar Harper vormt die om tot iets nieuws. Falk is geen man van actie zoals Jack Reacher van Lee Child noch heeft hij het cynisme van zulke personages uit het gouden tijdperk van noir-fictie, rond de jaren dertig van de vorige eeuw. Harper maakt háár harde held juist gevoelvol, misschien zelfs onbeschaamd zacht. Hoe ongeloofwaardig het ook klinkt in de context van het genre, dat wérkt.

Naast het plezier dat je met dit boek kunt beleven, is de roman intelligent van begin tot eind

Hiermee staat Falk lijnrecht tegenover de ongenaakbare setting van het Australische platteland, vooral in Force of Nature waarin de agent de verdwijning onderzoekt van een van vijf vrouwen die als bedrijfsuitje op een trektocht in de bergen zijn. De verdwenen vrouw, Alice, was namelijk betrokken bij een onderzoek dat Falk leidt naar financiële malversaties bij het bedrijf waar de vrouwen werken.

Falk ziet het allemaal, hij voelt het allemaal. Anders dan in The Dry is hij in Force of Nature niet direct betrokken bij de misdaad. Maar dit maakt zijn personage juist sterker. Als waarnemer herkent hij de vrees waar de vrouwen, allemaal mensen net als wij, mee kampen in dat onherbergzame gebied, ver weg van het comfort van het moderne leven. Deze herkenbaarheid maakt het boek tot de perfecte stationsroman, temeer dankzij de snel bewegende plot voortgedreven door cliffhangers aan het einde van ieder hoofdstuk.

Force of Nature. Naast het plezier dat je met dit boek kunt beleven, is de roman intelligent van begin tot eind, een stapeltje papier niet om na het lezen iets onnoemelijks mee te doen, zoals Houellebecq, maar om in je boekenkast te bewaren, nieuw bij de H. van Harper.