Onafhankelijke adviescommissie: leg teflonfabriek van Chemours in Dordrecht uit voorzorg stil

PFAS Stevig ingrijpen is volgens de adviescommissie dé manier om tegemoet te komen aan de zorgen en boosheid bij omwonenden van het vervuilende bedrijf. Het advies heeft geen bindend karakter.
De hoofdingang van Chemours in Dordrecht.
De hoofdingang van Chemours in Dordrecht. Foto Olivier Middendorp

Chemours moet alle werkzaamheden in Dordrecht „zo spoedig mogelijk” stilleggen, todat zeker is dat het bedrijf niet langer PFAS uitstoot. Dat is het het ideaalbeeld van de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL), vorige week vrijdag per brief gedeeld met het provinciebestuur van Zuid-Holland. Stevig ingrijpen is volgens de adviescommissie dé manier om tegemoet te komen aan de zorgen en boosheid bij omwonenden van het vervuilende bedrijf.

De PAL bestaat naar eigen zeggen uit dertien onafhankelijke deskundigen die vrijblijvend, gevraagd en ongevraagd, de provincie adviseren. Woensdag vergaderen de Provinciale Staten over dossier-Chemours.

Chemours (voorheen DuPont) ligt de afgelopen maanden zwaar onder vuur na een aflevering van onderzoeksjournalistiek programma Zembla. Daaruit bleek dat het Amerikaanse chemiebedrijf decennialang de omgeving vervuilde, terwijl het zweeg over de risico’s. Inmiddels is de concentratie PFAS in een zwemplas vlak bij de fabriek zo hoog, dat zwemmen voor kinderen volgens het RIVM onveilig is. Ook de eieren die hobbykippen in de omgeving leggen, bevatten onveilige concentraties van de giftige stof.

Op juridisch vlak voert Chemours een felle strijd. Begin deze maand onthulde Zembla — dankzij een 23-jarige PvdA-medewerker die geheime raadsdocumenten lekte — ook dat Chemours heeft geprobeerd voor „een aantal miljoenen” te schikken in een rechtszaak met de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden. In ruil daarvoor zouden gemeenten afzien van toekomstige rechtszaken. Advocaat Bénédicte Ficq doet namens minstens 2.700 Nederlanders aangifte tegen (ex-)leidinggevenden van Chemours.

Lees ook: Na jarenlange blootstelling aan PFAS afkomstig van Chemours zijn bewoners boos want ze werden ‘moedwillig vergiftigd’