Omwonenden Velsen-Noord willen vertrek opvangschip, gemeentebestuur volgt

Asielopvang Na een raadpleging van omwonenden besloot het het college van burgemeester en wethouders van Velsen het verblijf van het opvangschip niet te verlengen na half april, zoals eerder was voorgenomen.

De gemeenteraad besloot afgelopen december nog dat het zeecruiseschip Silja Europa een half jaar lang duizend mensen een onderkomen zou bieden.
De gemeenteraad besloot afgelopen december nog dat het zeecruiseschip Silja Europa een half jaar lang duizend mensen een onderkomen zou bieden.

Foto Ramon van Flymen/ANP

Het in Velsen-Noord aangemeerde cruiseschip waarop de afgelopen maanden zo’n duizend mensen die op zoek zijn naar asiel worden opgevangen, moet waarschijnlijk per half april vertrekken. Dat besloot het college van burgemeester en wethouders van Velsen vrijdag. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken, VVD) spreekt op Twitter van een „klap voor de opvangcapaciteit”. „We hebben de plekken zo hard nodig en we moeten nu voor deze duizend mensen een andere plek vinden.”

In Velsen-Noord werd de keuze over het wel of niet opvangen overgelaten aan de inwoners. Uit de raadpleging van omwonenden bleek dat 59 procent van de ondervraagden negatief staat tegenover langer blijven van het opvangschip. Het college spreekt van een „heldere uitkomst”, en besloot daarop het verblijf van het opvangschip niet te verlengen na half april, zoals eerder was voorgenomen.

Het gemeentebestuur van Velsen spreekt wel van de mogelijkheid dat een klein zeecruiseschip kan dienen als opvanglocatie voor zo’n vierhonderd vluchtelingen. Uit de raadpleging bleken locaties als de Loswal in IJmuiden en de 3e Rijksbinnenhaven in Velsen-Noord het meest kansrijk.

De gemeenteraad besloot afgelopen december dat het zeecruiseschip Silja Europa een half jaar lang duizend mensen een onderkomen zou bieden. Er is in Nederland nog altijd een dreigend tekort aan plekken in de asielopvang. Vorig jaar moesten mensen regelmatig buiten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.


Lees ook: Velsen-Noord mag stemmen over asielzoekersschip: ‘Moeten wij die arme stakkers nu wegsturen?’