Omtzigt: alleen gedogen als er stappen worden gezet op beter bestuur en bestaanszekerheid

Omtzigt: alleen gedogen als er stappen worden gezet op beter bestuur en bestaanszekerheid

Volgens Pieter Omtzigt, voorman van Nieuw Sociaal Contract (NSC), staat zijn partij er nog steeds voor open om gedoogsteun te geven aan een minderheidskabinet van PVV, BBB en VVD. Dat heeft hij dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer gezegd tegen een groep journalisten. Aan die steun zijn echter wel voorwaarden verbonden. „Wij zullen alleen maar nadenken over een gedoogrol als er echt stappen gezet worden op het gebied van beter bestuur en bestaanszekerheid, zoals bij wonen”, zei Omtzigt.

Omtzigt benadrukt dat de vier partijen wel afspraken hebben gemaakt over een basislijn over de rechtsstaat, maar niet over bovenstaande thema’s en onderwerpen als justitie, internationaal beleid en migratie. Volgens de NSC-leider weten de andere partijen, na weken onderhandelen, goed wat de positie van NSC op deze thema’s is. „Zij hebben nu voldoende informatie van ons om te bekijken waar ze staan.”

Afhankelijk van de verdere ontwikkelingen en afspraken die de andere drie partijen maken, zou NSC in de toekomst weer kunnen aanschuiven. Wanneer dat moment zal zijn, hangt af van NSC, de andere drie partijen en de invulling van een nieuwe informatieronde. „Het is op dit moment aan de PVV om een voorstel te doen voor een nieuwe informateur en een nieuwe opdracht”, zei Omtzigt. „Wij hebben op tafel gelegd wat onze prioriteiten zijn en hoe ze opgelost kunnen worden.”

Pieter Omtzigt (NSC) staat dinsdag de pers te woord tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Foto Sem van der Wal/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen bij rond de formatie van een nieuw kabinet. De PVV won in november de verkiezingen, en probeerde in de formatieronde die volgde een kabinet te vormen met VVD, NSC en BBB. Pieter Omtzigts partij NSC trok zich in de laatste week terug.

Informateur Ronald Plasterk kwam maandag met zijn eindrapport, en suggereerde dat de vier partijen door kunnen formeren. NSC zou ervoor openstaan om een minderheidskabinet van de PVV, VVD en BBB te gedogen. Komende woensdag debatteert de kamer over Plasterks rapport.


Lees ook het vorige formatieblog