In Indonesië hoef je niet meer eerst veertig te worden voor je je kunt kandideren als president of vicepresident. Het Constitutionele Hof verlaagde de leeftijdsgrens maandag naar 35 jaar, op voorwaarde dat de kandidaat al een regionale politieke functie bekleedt.
Op het eerste gezicht lijkt het een goede ontwikkeling in een land met een jonge bevolking. Maar na de uitspraak ging er een golf van verontwaardiging door het land. Hoofdrechter Anwar Usman, de rechter die de doorslaggevende stem uitbracht, is namelijk de zwager van president Joko ‘Jokowi’ Widodo (62). Invloedrijke juristen en rechters die tegen stemden waren het eens: dit was ongeoorloofde belangenverstrengeling, Usman had zich moeten terugtrekken.
Jokowi heeft namelijk een belang bij de beslissing. Bij de presidentsverkiezingen in februari is hij niet herkiesbaar, omdat hij al twee termijnen heeft gediend. Maar de leeftijdsverlaging betekent dat zijn oudste zoon Gibran Rakabuming Raka, die onlangs 36 werd, in aanmerking komt voor het vicepresidentschap. Gibran is momenteel burgemeester van de Javaanse stad Solo.
Zijn critici vrezen dat Jokowi zo zijn eigen politieke dynastie wil smeden. De afgelopen jaren heeft hij al verschillende prominente familieleden, onder wie zijn twee zonen en een schoonzoon, op invloedrijke posities benoemd.
Autocratie
„Voor onze ogen ontpopt zich een totalitair systeem”, stelt oud-constitutioneel hoofdrechter Jimly Asshiddiqui (67) in het magazine Tempo. Na de ‘Reformasi’, het democratische herstel dat werd ingezet na de val van Soeharto in 1998, zien we nu de terugkeer van politieke dynastieën, aldus Asshiddiqui. Hij waarschuwt voor een „neo-totalitair” tijdperk en stelt hij dat een democratie wordt afgebroken „wanneer machtige zakenlieden de media kopen, maatschappelijke organisaties beïnvloeden, hun eigen politieke partijen opzetten en het ook nog voor het zeggen hebben in allerlei belangrijke adviesraden. En dat is al aan de hand”, zegt hij, doelend op zakenmannen als Surya Paloh, een mediamagnaat die de Nationale Democratische Partij (NasDem) heeft opgericht. „Deze ontwikkeling zal onze democratie kapot maken.”
Ook prominente activisten en journalisten vrezen dat de autocratische tijden van Soeharto zullen herleven. „We voelen ons verraden”, zeiden ze in een protestverklaring. Want bij zijn aantreden in 2014 beloofde Jokowi juist een einde te maken aan het dynastieke gemanoeuvreer van politici. Een analist van The Jakarta Post sprak zelfs de vrees uit dat een militaire coup niet meer ondenkbaar is.
Lees ook
Indonesische wetswijziging gaat om méér dan buitenechtelijke seks
Want de laatste jaren zijn er allerlei ontwikkelingen die wijzen op een steeds verdere afkalving van de democratie. Zo is in 2019 de anti-corruptiecommissie, die was opgezet om de verwevenheid van politieke en economische machtsstructuren uit de tijd van Soeharto af te breken, door een wetswijziging ernstig verzwakt. Ook het nieuwe wetboek dat vorig jaar werd aangenomen, geeft de autoriteiten meer mogelijkheden om kritische stemmen te onderdrukken, bijvoorbeeld door verboden op demonstreren zonder toestemming, het beledigen van de president, of de verspreiding van in de wet vaag omschreven ‘desinformatie’.
Oud-generaal
Voor de verkiezingen in februari hebben zich tot dusverre drie serieuze presidentskandidaten aangediend. De onafhankelijke Anies Baswedan (54), voormalig gouverneur van Jakarta, heeft steun van NasDem en enkele islamitische partijen. Jokowi’s eigen DPI-P heeft, onder leiding van Megawati Soekarnoputri (76), de populaire gouverneur van Centraal-Java Ganjar Pranowo naar voren geschoven. En ook de huidige minister van Defensie in het kabinet van Widodo, Prabowo Subianto (72), doet een gooi naar het hoogste ambt. Prabowo is oud-generaal en voormalig schoonzoon van Soeharto, en kreeg onlangs de steun van ProJo, de achterbanorganisatie van Jokowi, die zegt zeven miljoen kiezers te kunnen mobiliseren.
Widodo is bij de doorsnee Indonesiër nog altijd zeer populair. De kandidaat die zijn steun krijgt, maakt extra kans op het presidentschap. Maar tot ergernis van Megawati stelt Jokowi zich niet op als loyale partijbons door Ganjar Pranowo te omarmen, maar vaart hij steeds meer zijn eigen koers. De meeste analisten vermoeden dat Jokowi, nu de leeftijdsgrens voor de kandidaatstelling is verlaagd, zijn oudste zoon Gibran als vicepresident wil koppelen aan Prabowo. Gibran laat zich op sociale media steeds vaker met de oud-generaal zien.
Maar mogelijk heeft Jokowi zijn hand overspeeld. Omdat de rechterlijke uitspraak tot veel kritiek heeft geleid, zou Prabowo ook kunnen kiezen voor iemand anders die een grotere achterban aan zich kan binden of diepe zakken heeft om kosten van de campagne te dekken. De komende dagen zal duidelijk worden wie hij tot zijn vicepresident gaat benoemen.
Inhoudelijke discussies over ideologie of partijprogramma’s worden vooralsnog niet gevoerd. Het gaat in het huidige Indonesische stelsel vooral om het verzamelen van stemmen via goede relaties met achterbanorganisaties. Deze verkiezingen zijn een ijkpunt. In hoeverre is de democratie onder Joko Widodo aangetast? Staan de belangrijkste democratische elementen nog overeind? De verkiezingen lijken nu uit te monden in een machtsstrijd tussen invloedrijke families, politieke dynastieën, zoals die van Megawati en mediabaron Surya Paloh, wiens partij NasDem zich achter Anies Baswedan heeft geschaard.