‘Omstreden Turkse geestelijk leider Fethullah Gülen overleden’

Fethullah Gülen, de in de Verenigde Staten gevestigde geestelijk leider van de Turkse gülenbeweging, is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat melden Turkse media maandag na berichtgeving van de familie van Gülen op X. Volgens de Turkse krant Hürriyet zou zijn gezondheid al een tijd slecht zijn en leed hij aan nierfalen, diabetes en dementie.

Gülen werd gezien als de aartsrivaal van de huidige Turkse president Recep Tayyip Erdogan en een van de belangrijkste critici van de Turkse regering. Hij woonde sinds 1999 in ballingschap in Pennsylvania in de Verenigde Staten.

Gülen was een Turkse imam die werd beschouwd als een gematigd en sociaal alternatief voor de boodschap van extremistische islamisten, als voorstander van de democratie en als tegenstander van Erdogan. Zo’n twee decennia geleden trok hij nog nauw op met de huidige Turkse president en zijn AK-partij, in een gezamenlijke strijd tegen de seculiere elite in het land, maar in 2016 werd Gülen verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep in 2016 tégen de AKP. Daarbij kwamen, zeker 250 mensen om en raakten meer dan 2.700 mensen gewond. Gülen heeft zijn betrokkenheid zelf altijd ontkend.

Nadien wezen de Turkse autoriteiten de gülenbeweging, die wereldwijd miljoenen aanhangers heeft, uit tot terreurbeweging. Honderdduizenden vermeende aanhangers van Gülen werden ontslagen of vervolgd. Nederland honoreerde tot vorig jaar vrijwel alle asielverzoeken van uit Turkije gevluchte gülenisten, omdat zij in Turkije nog willekeurig worden vervolgd.


Lees ook

IND weigert gülenisten steeds vaker asiel, dankzij beleid gestoeld op ‘selectieve’ informatie

Demonstratie in Istanbul in 2016 tegen de arrestatie van journalisten; vele duizenden werden na de couppoging opgepakt op verdenking van ‘gülenbanden’.