Hij verloor zijn reputatie, zijn bestuursfuncties, de zeggenschap over zijn bedrijven. Voor omstreden ondernemer Gerard Sanderink markeert de verkoop van IT-onderneming Centric aan een ondernemerscollectief maandag het definitieve einde van zijn imperium.
Het verlies is des te pijnlijker omdat de zakenman eerder dit jaar een overname van Centric nog via de Ondernemingskamer trachtte tegen te houden. Hij wilde inspraak bij het verkoopproces, maar kreeg die niet. Sanderink had zich in de voorafgaande jaren onbetrouwbaar betoond.
In het najaar van 2022 ontnam diezelfde Ondernemingskamer Sanderink ook al zijn topmanschap bij Centric, evenals het beheer van zijn aandelen. De rechter twijfelde „aan het vermogen van Sanderink om rationele beslissingen te nemen”. Sindsdien zat er een interim-bestuur – onder leiding van advocaat Peter Wakkie – dat zocht naar een oplossing voor de automatiseerder.
Lees ook
Ondernemingskamer weigert Centric-topman Sanderink zijn ‘steuntje’ te geven
Centric vervult belangrijke IT-functies voor de overheid, zoals de inning van gemeentebelastingen en het beheren van datacentra voor landelijke overheidsdiensten. Bij het bedrijf werken ruim 3.100 mensen, verdeeld over acht landen in Europa. Centric behaalde in 2023 een omzet van 425 miljoen euro en boekte een kleine winst.
Bekende namen kopen Centric
Nu is er een nieuwe eigenaar gevonden in een collectief van ondernemers. Imker Capital Partners (ICP) neemt een meerderheidsbelang in Centric. ICP is het investeringsbedrijf van de familie Van Rappard. Bekendste telg is Rolly van Rappard, een van de oprichters van private-equitybedrijf CVC. Ook Adriaan Mol, oprichter van betaaldienstverlener Mollie, stapt in, evenals Ronald Bezuur (Uniserver) en Bram Bastiaansen (ACT Group).
Hoeveel zij samen betalen voor Centric is niet bekendgemaakt. Mededingingsautoriteit ACM en de ondernemingsraad van de automatiseerder moeten nog instemmen. Interim-topman Wakkie is blij dat er een koper is gevonden. „Met deze overeenstemming komt Centric definitief in rustiger vaarwater.”
Centric was een betrouwbare partner voor overheden. Dat veranderde vanaf 2018
Sanderink begon in 1992 met IT-bedrijf Sanderink Groep. De naam Centric kwam in 2000 op de gevel te staan na een reeks overnames van kleinere bedrijven. Jarenlang was de automatiseerder een betrouwbare partner voor onder meer overheden.
Dat veranderde vanaf 2018. Toen ontmoette Sanderink de zelfbenoemd en omstreden cyberexpert Rian van Rijbroek. Ze kregen een relatie en Van Rijbroek ging zich ook met zijn bedrijven bemoeien. Sindsdien vertrokken tientallen bestuurders en topmanagers bij Sanderinks ondernemingen. Naast Centric bezit de Twentse zakenman onder meer infrabouwer Strukton en ingenieursbureau Antea Group.
Lees ook
Hoe de automatiseerder werd betoverd door de cybergoeroe
Wat ook een grote rol speelde bij de onrust rond zijn bedrijven zijn de tientallen rechtszaken die Sanderink tegen zijn ex-vriendin Brigitte van Egten aanspande. Zij zou onder meer fraude hebben gepleegd bij een van zijn bedrijven en ook de FIOD hebben ingelicht over de betaling van steekpenningen bij een van de Strukton-projecten in Saoedi-Arabië. Daarvoor is na verschillende onderzoeken nooit enig bewijs gevonden. Betrokkenen schetsten afgelopen jaren tegen NRC hoe Van Rijbroek betrokken was bij deze beschuldigingen.
Sanderink is vanwege smaad meermaals veroordeeld tot miljoenen aan dwangsommen
Sanderink is vanwege smaad meermaals veroordeeld tot miljoenen aan dwangsommen. Doordat hij zijn bedrijven gebruikte om de valse beweringen rond te pompen, werden ook die inzet van verschillende rechtszaken. Dit zorgde voor veel reputatieschade. Klanten zoals De Nederlandsche Bank zegden contracten op. Het leidde tot verliezen voor Centric. Ook de opstelling van Sanderink, met felle woorden en beschuldigingen richting de rechters, de staat en journalisten leverde hem veel negatieve publiciteit op. Sanderink trad daarom in 2021 onder dwang af als topman bij Centric.
Toen hij zichzelf in het najaar van 2022 toch weer tot uitvoerend bestuurder benoemde, greep het OM in en startte een procedure bij de Ondernemingskamer om een enquête te starten naar vermeend wanbeleid. De rechter ging daarin mee en zette ook Sanderink op non-actief. De aandelen die hij bezit in Centric zijn in extern beheer geplaatst. Een half jaar later gebeurde hetzelfde met het bedrijf Oranjewoud, waarin Sanderink Strukton en Antea Group heeft ondergebracht.
Onderzoek loopt nog
De naam Centric zal ondanks de verkoop nog niet helemaal verdwijnen. Het onderzoek van de Ondernemingskamer naar mogelijk wanbeleid loopt nog en daardoor is het van belang dat de houdstermaatschappij voorlopig blijft voortbestaan.
Daarnaast heeft Centric nog geld tegoed van Sanderink. Door afgelopen jaren geld van de automatiseerder naar Strukton te schuiven, stutte hij de infrabouwer, maar deed hij Centric tekort, zo bepaalde de rechter begin dit jaar. Destijds liet Sanderink weten niet over dat geld te beschikken. Hoe de eindafrekening eruitziet, nu Centric is verkocht voor naar schatting meer dan de 90 miljoen euro die het bedrijf nog tegoed had, is niet bekend. Sanderink was maandag ondanks herhaalde pogingen niet bereikbaar voor een reactie.