Omstreden reinigingsbedrijf Claessen Tankcleaning Venlo mag weer benzeentanks reinigen

Milieuvervuiling De gemeente Venlo had Claessen Tankcleaning vorige maand een reinigingsverbod opgelegd nadat NRC publiceerde over misstanden bij het bedrijf. Het zou inmiddels weer aan de voorschriften voldoen.

Claessen Tankcleaning bij Venlo.
Claessen Tankcleaning bij Venlo. Foto John van Hamond

Reinigingsbedrijf Claessen Tankcleaning Venlo mag weer tankwagens reinigen waarin benzeen is vervoerd. De gemeente Venlo had het bedrijf vorige maand een verbod opgelegd nadat NRC had gepubliceerd over misstanden bij het bedrijf. De installatie die moet voorkomen dat het kankerverwekkende benzeen in het milieu terechtkomt, voldoet inmiddels weer aan de voorschriften. Dat schrijft het hoofd toezicht van de gemeente in een brief aan de Venlose gemeenteraad.

Afgelopen juli onthulde NRC dat Claessen Tankcleaning liters kankerverwekkend benzeen in het riool loosde, waarna het ongezuiverd de Maas instroomde. De fakkel die de stof moest verbranden, werkte niet, bleek uit getuigenissen van medewerkers en rapporten van de omgevingsdienst. Ook liepen medewerkers bij het bedrijf gevaar. De afgelopen vijf jaar vonden zeker tien ernstige bedrijfsongevallen plaats.

Uit onderzoek van NRC bleek dat de omgevingsdienst, Arbeidsinspectie, milieupolitie en het Openbaar Ministerie al drie jaar op de hoogte waren van de misstanden bij het bedrijf, maar nauwelijks ingrepen.

Enkele dagen na publicatie legde de gemeente het bedrijf een last onder dwangsom op, omdat de fakkel inderdaad niet werkte. Verschillende onderdelen ontbraken aan de installatie, zoals de vacuümpomp en de warmtewisselaar.

Inmiddels heeft het bedrijf de fakkel gerepareerd en mag het weer benzeentankwagens reinigen. Claessen blijft wel onder verscherpt toezicht staan: de gemeente eist dat inspecteurs aanwezig kunnen zijn bij de eerste reiniging van een benzeentank en dat het bedrijf wekelijks een lijst met zulke reinigingen toestuurt.

Onvoldoende doorgepakt

Toezichthouders van de omgevingsdienst constateerden in 2020 voor het eerst problemen met de benzeenfakkel bij Claessen. In maart 2022 werd het voornemen geuit een last onder dwangsom op te leggen, maar vervolgens gebeurde er niets.

De gemeente gaf afgelopen juli tegenover NRC toe dat ze „onvoldoende heeft doorgepakt” met de dwangsom vanwege „de complexiteit van het dossier en capaciteitsgebrek”. Ook erkende Venlo te lang te hebben geloofd in de goede intenties van Claessen. „We hebben veel vertrouwen gehad dat het bedrijf aan oplossingen werkte”, zei de woordvoerder. „Dat is niet gebeurd, terwijl er wel veel tijd overheen is gegaan.”

Het Openbaar Ministerie is sinds afgelopen juli bezig met een oriënterend onderzoek naar Claessen Tankcleaning. Dit onderzoek loopt nog, laat een woordvoerder weten.