Als docent Tom Drukker aan 3 havo vraagt of ze wel eens onverstandige uitgaven hebben gedaan, iets hebben gekocht wat ze eigenlijk helemaal niet nodig hadden, gaat zijn eigen hand als een van de eersten omhoog. „Kleding”, zal hij de klas vertellen. En na afloop van de les: „En eens een bestuurbaar speelgoedautootje.”
Het is de Week van het Geld, en maandag maakte platform Wijzer in geldzaken, dat een initiatief is van het ministerie van Financiën, bekend dat een derde van de jongeren van 16 tot 19 jaar zich niet goed voorbereid vindt op het regelen van de eigen geldzaken. Driekwart maakt zich zorgen over stijgende levenskosten, een op de vijf is wel eens online opgelicht, en naarmate de jongeren ouder worden ervaren ze vaker problemen met geld. Eén op de elf huishoudens in Nederland heeft geregistreerde problematische schulden.
Deze 3 havo-leerlingen op het Coornhert Lyceum in Haarlem zijn net iets jonger, 14 en 15 jaar. Maar juist op díé leeftijd beginnen ze met een bijbaantje en verdienen ze voor het eerst eigen geld, zegt economieleraar Drukker. Soms is dat bedoeld om te sparen voor iets leuks of later, soms om thuis bij te springen. De school staat op de grens van Heemstede-Aerdenhout aan een weg met grote twee-onder-een-kap-huizen, maar trekt ook leerlingen uit de minder welvarende vooroorlogse Haarlemse wijk Schalkwijk.
Al een aantal jaar wordt op het Coornhert gebruik gemaakt van de lesmethode van Wijzer in geldzaken. Deze dinsdag leren ze over sparen, over uitgesteld betalen, en over de invloed van sociale media en influencers op wat je koopt. Drukker zegt: „Dit wordt niet teruggevraagd op het eindexamen, maar dit is nuttig om te weten als mens.”
Hij zegt: „Voor je het weet zitten ze in 5 havo en dan moeten ze opeens van alles zelf betalen.” Drukker wil ze niet alleen over de gevaren vertellen of over de voordelen, „maar ze moeten met geld om kunnen gaan”.
Sparen
De les begint onrustig want koningin Máxima, erevoorzitter van het platform, doet mee. Aan de tafeltjes waar zij aanzit, wordt actief gediscussieerd. Aan de tafeltjes waar ze niet langskomt, wordt behalve over de lesstof óók over de koningin gepraat. Al is duidelijk dat docent Drukker gewoon verwacht dat er antwoorden komen op de vier stellingen die hij poneert, en dat hij er de volgende les op terug zal komen.
Juul, Julie, Lucas en Berat laten zien waar het tijdens een eerdere les over ging: sparen om naar een concert te gaan. Ze hebben een rekeningoverzicht moeten maken met een mutatiebalans. Julie: „Hoe lang moet je sparen, en wat kom je nog tekort en hoe kom je daar dan aan.” Juul laat haar eigen spaarplan zien. Ze spaart voor een reis naar de VS. Zevenhonderd euro staat er nu op haar rekening, mede dankzij haar werk in een supermarkt.
Een van de stellingen deze les gaat over schulden. Uitgesteld betalen, vindt iedereen aan het tafeltje, kan je in de problemen brengen doordat de rente en boetes kunnen oplopen. Eén klasgenoot vertelt wel eens bij Klarna, een betaaldienst volgens het ‘Buy Now, Pay Later’-principe, te hebben gekocht. Dat kan officieel alleen als je boven de achttien bent, maar op de vraag of je makkelijk een account kan aanmaken bij betaaldiensten, wordt her en der geknikt.
Aan het tafeltje is al snel een van de conclusies dat je beter contant geld kan hebben. Lucas zegt dat dat je „bewuster” maakt. Je portemonnee raakt daadwerkelijk leeg. En Berat zegt dat je een deel van je geld dan thuis kunt laten, en een deel kan meenemen om iets van te kopen. Docent Drukker beaamt: „Je bankpas wordt niet kleiner, lichter of dunner.” Na afloop, in gesprek met Máxima, zal hij zeggen dat de controle bij sommige diensten er „een van likmevestje is”.
De koningin, die aantekeningen maakt tijdens het gesprek, vertelt dat iedereen in de schulden kan raken, bijvoorbeeld door onvoorziene omstandigheden. En dat het gemiddeld vijf jaar duurt voordat mensen hulp zoeken. Volgens economiedocent Drukker is bewustwording van omgaan met geld daarom ook van belang. Thuis, en op school: „We doen wat in onze macht ligt.” En als zijn collega Sander Leppink, de docent geschiedenis die zijn 2 atheneumklas net heeft verteld over industrieel kapitalisme, zegt dat de toegang tot allerlei diensten voor jongeren makkelijker is door de mobiel, waarschuwt Drukker: „Wij maken er ook gebruik van. De parkeerapps zijn van een zelfde soort bedrijf.”
Lees ook
De AFM maakt zich ‘ernstige zorgen’ over uitgesteld betalen. Wat is het, en wat is er zo risicovol aan?
