De Nationale Ombudsman doet onderzoek naar burgers die in de problemen komen omdat ze een terrorismelijst staan. „Ondanks de grote gevolgen van een dergelijke registratie, is het onduidelijk waar burgers terecht kunnen met vragen”, schrijft ombudsman Reinier van Zutphen maandag.
Het gaat om de zogeheten CTER-registratie, kort voor Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering. Mensen kunnen zonder het zelf te weten op die lijst van de politie komen, en komen vervolgens in de problemen omdat hun gegevens met andere autoriteiten of landen wordt gedeeld. Daar is bij de ombudsman „een tiental” klachten over binnengekomen.
Burgers weten niet goed waar ze terecht kunnen en krijgen met moeite informatie over hun registratie, blijkt al uit de klachten. „We spreken burgers die het gevoel hebben van het kastje naar de muur te worden gestuurd”, zegt Van Zutphen in een verklaring. „Dat is onacceptabel.” Naar verwachting is het onderzoek voor het eind van het jaar af.
Vastgezet
Voor de mensen die de klachten hebben ingediend, is het onduidelijk of ze op de CTER-lijst staan, waarom, en met wie hun gegevens zijn gedeeld, zegt een woordvoerder van de Nationale Ombudsman. „Met name als ze de grens overgingen merkten ze dat andere organisaties informatie over hen hadden. Visa werden bijvoorbeeld geweigerd, ze werden extra gecontroleerd aan de grens of staande gehouden in een ander land.”
Het is dus niet helemaal zeker of de CTER-registraties daadwerkelijk tot de problemen hebben geleid waar de burgers tegenaan liepen. Toch heeft de ombudsman „genoeg reden om te denken dat CTER de constante is”, zegt de woordvoerder.
‘Tienduizenden mensen’
Follow the Money berichtte eind vorig jaar dat tienduizenden Nederlanders een CTER-registratie hebben, terwijl maar „enkele honderden” als potentieel gevaarlijk werden gezien. Reden voor Tweede Kamerlid Ismail el Abassi (Denk) om het kabinet in een motie te vragen te onderzoeken wie ten onrechte op de lijst staat. Een meerderheid stemde tegen.
Justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD) noemde de berichtgeving van Follow the Money „feitelijk onjuist”. In een Kamerdebat zei ze: „Het beeld dat tienduizenden mensen onterecht beschuldigd worden, werp ik echt verre van me. Onze diensten werken dag en nacht keihard om ons veilig te houden en te beschermen tegen terroristen. Dat is wat erachter zit, en niet iets anders.”
Doel onduidelijk
De CTER-organisatie waar het register bij hoort, is „met stoom en kokend water” opgericht na de aanslagen in Parijs en Brussel van 2015 en 2016, schreef de Inspectie Justitie en Veiligheid enkele jaren geleden na een onderzoek naar de organisatie. Medewerkers waren het er onderling niet over eens wat precies hun taak was, en dat leidde tot „spanningen in de samenwerking en conflicten”.
CTER valt volgens de inspectie onder de landelijke eenheid van de politie, maar de politie heeft er op haar eigen website geen informatie over. De politie was maandagochtend niet direct bereikbaar voor een reactie.
Net als afgelopen vrijdag met zijn afscheidsvideo, verraste Pieter Omtzigt Nederland zondagavond 20 augustus 2023 met een filmpje op X. Hij kondigt de oprichting van een nieuwe politieke partij aan, Nieuw Sociaal Contract (NSC) en schudt zo het politieke landschap op in aanloop naar de verkiezingen van november. „Ons land heeft grote problemen en die vragen om een nieuwe manier van politiek bedrijven”, zegt hij in de video. Omtzigt spreekt van „een bestuur dat niet goed functioneert”. „We hebben crisis na crisis en krijgen ze niet opgelost.”
De belofte van Omtzigt was duidelijk: met NSC zou het helemaal anders gaan in politiek Den Haag en zou er een nieuwe bestuurscultuur komen. Maar die verandering realiseren bleek voor Omtzigt en NSC na het mooie verkiezingsresultaat (20 zetels) heel erg lastig. Dat had te maken met de nieuwe rol die Omtzigt en zijn partij al snel moesten aannemen: van parlementaire waakhond en systeemcriticus in de Kamer werd NSC direct een regeringspartij die moest bewijzen dat het bestuurlijk beter kon na het tijdperk-Rutte.
Lees ook
Pieter Omtzigt wilde een lastig politicus zijn, maar werd door zijn partij steeds meer als last gezien
Een bepalende keuze van Omtzigt was om toch te gaan regeren met de PVV van Geert Wilders. Hoewel hij dit in de campagne had uitgesloten, zag hij na de monsterzege van de PVV (37 zetels) geen andere optie. Omtzigt probeerde voorwaarden aan de samenwerking te stellen om afstand tot de PVV te houden. Zo wilde hij eerst alleen gedogen en moest de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB daarna ‘extraparlementair’ worden, met veel bewindslieden van buiten de partijen. Dat gebeurde niet, het kabinet-Schoof werd al snel een heel gewoon kabinet waarin PVV en NSC volop moesten samenwerken.
Omtzigtiaanse oplossing
Inhoudelijk nog veel ingewikkelder was de nadruk die Omtzigt jarenlang op het beschermen van de democratische rechtsstaat had gelegd, terwijl de PVV juist geldt als een partij die daar met veel voorstellen lijnrecht tegenin gaat. De NSC-leider kwam met een Omtzigtiaanse oplossing: in de formatie werd een document opgesteld, de ‘basislijn rechtsstaat’, waarin alle vier de coalitiepartijen plechtig beloofden rechters, instituties en media te respecteren en op fatsoenlijke wijze het politieke debat te voeren. Maar PVV-leider Geert Wilders en sommige PVV-bewindslieden trokken zich in de praktijk niets van de basislijn aan, waardoor al snel het beeld ontstond dat Omtzigt op dit belangrijke principiële punt niets had bereikt.
Ook de beoogde ‘extraparlementaire’ werkwijze van de coalitie, een idee van Omtzigt, komt tot nu toe totaal niet uit de verf. Het oorspronkelijke idee was dat er meer afstand tussen kabinet en Tweede Kamer zou komen: in de jaren van de kabinetten-Rutte werd er te veel afgestemd tussen regering en coalitiefracties, klaagde Omtzigt vaak. Het kabinet moest meer vrijheid krijgen voor beleid en met voorstellen naar de Kamer komen om daar het debat te voeren, het tijdperk van de achterkamertjes zou verleden tijd zijn.
Het meest pijnlijk voor NSC is het misschien wel de totaal vastgelopen hersteloperatie voor het Toeslagenschandaal
Het tegenovergestelde is gebeurd. In de coalitie zelf was afgelopen zomer al grote verbazing en ergernis over het detailniveau waarop Omtzigt zich met de begrotingsonderhandelingen bemoeide. De afgelopen week was hij bij de besprekingen over de Voorjaarsnota niet fysiek aanwezig en ook minder intensief betrokken, maar de urenlange onderhandelingen tussen het kabinet en de rest van de coalitietop lieten opnieuw zien dat het kabinet juist weinig beleidsvrijheid heeft. Het zijn de coalitiepartijen die het land besturen en over elk detail moeten onderhandelen omdat ze elkaar niet echt vertrouwen.
Verschillende bewindslieden, inclusief NSC-vicepremier Eddy van Hijum, toonden zich de afgelopen dagen ontstemd over de bepalende rol van de coalitiepartijen en de ingrijpende verschuivingen in de begrotingen, die vaak zonder goede afstemming met de ministeries plaatsvonden. Het weerspiegelde bepaald niet de NSC-idealen van bestuurlijke zuiverheid en gezonde nieuwe verhoudingen, maar leek eerder een politieke uitruil zonder duidelijk idee.
Omtzigt in een wandelgangengesprek met Jan Paternotte (D66) tijdens een Tweede Kamerdebat.
Foto Peter Hilz/ANP
Bestaanszekerheid
Intussen heeft NSC moeite om in deze coalitie ook echt iets voor elkaar te krijgen. De partij toonde zich deze week trots over de resultaten rond bestaanszekerheid in de Voorjaarsnota, door bijvoorbeeld te wijzen op extra geld voor de afwikkeling van de problemen met de WIA-uitkeringen en een hoger minimumjeugdloon. Maar met de grote institutionele veranderingen die de partij wil, gaat het moeizaam. Omtzigt zelf had stokpaardjes als de oprichting van een grondwettelijk hof en een complex nieuw kiesstelsel, maar dit zijn ingrijpende hervormingen die jaren tijd kosten en waarvan onzeker is of NSC-minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) ze tot een goed einde kan brengen.
Het meest pijnlijk voor NSC is het misschien wel de totaal vastgelopen hersteloperatie voor het Toeslagenschandaal. In zijn afscheidsvideo vertelt Omtzigt trots dat hij het schandaal jaren geleden onthulde en nog altijd „boordevol ideeën” zit om de slachtoffers te helpen. De realiteit is dat NSC sinds vorig jaar zomer zelf bestuurlijk verantwoordelijk is voor de hersteloperatie, eerst met staatssecretaris Nora Achahbar, en nu met Sandra Palmen. De verhoudingen tussen het ministerie van Financiën en de stichting van prinses Laurentien, die zich bezighoudt met afwikkeling van de schade voor de slachtoffers, zijn echter zo verzuurd dat een goede en snelle oplossing voor de ouders verder weg lijkt dan ooit, wat NSC ook probeert.
Nu Omtzigt zelf wegvalt zal moeten blijken hoe houdbaar zijn politieke ideeën en partij zijn. In zijn afscheidsfilmpje zegt Omtzigt dat bij zijn partijgenoten in kabinet en Tweede Kamerfractie „het gedachtengoed van bestaanszekerheid en goed bestuur in uitstekende handen is”. Maar zonder boegbeeld, en met twee virtuele zetels in de peilingen, is het vooral de vraag of Omtzigt NSC niet met een onmogelijke opdracht achterlaat.
De leiders van PVV, VVD, NSC en BBB hadden er een marathonsessie van 25 uur voor nodig, maar toen was daar toch eindelijk een Voorjaarsnota. Deze nota was cruciaal voor beslissingen over belangrijke zaken als defensie, kinderopvang en sociale zekerheid. Maar de nota was ook cruciaal voor het voortbestaan van deze coalitie. Het kabinet-Schoof is er nog, maar heeft wéér een crisis moeten bezweren.
In deze Haagse Zaken hoor je van Petra de Koning en Marko de Haan wat er in de langverwachte nota staat, hoe die tot stand is gekomen en wat het ons leert over de verhoudingen in politiek Den Haag.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via [email protected].
De leiders van PVV, VVD, NSC en BBB hadden er een marathonsessie van 25 uur voor nodig, maar toen was daar toch eindelijk een Voorjaarsnota. Deze nota was cruciaal voor beslissingen over belangrijke zaken als defensie, kinderopvang en sociale zekerheid. Maar de nota was ook cruciaal voor het voortbestaan van deze coalitie. Het kabinet-Schoof is er nog, maar heeft wéér een crisis moeten bezweren.
In deze Haagse Zaken hoor je van Petra de Koning en Marko de Haan wat er in de langverwachte nota staat, hoe die tot stand is gekomen en wat het ons leert over de verhoudingen in politiek Den Haag.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via [email protected].