OM wil rellende Utrecht-fans zwaar straffen: ‘Samenleving is hier klaar mee’

Het moest de wedstrijd van het jaar worden voor FC Utrecht. Na een moeizame start van het seizoen had de club zich weten te plaatsen voor de nacompetitie. Alleen Go Ahead Eagles moest nog worden verslagen om een ticket naar het Europees voetbal binnen te halen.

De dag van die wedstrijd, zondag 26 mei, mondt uit in een van de zwartste dagen uit de clubgeschiedenis. Utrecht verliest, na verlenging, met 2-1. Buiten het stadion zoekt een groep van zo’n honderdvijftig man na afloop de confrontatie met Go Ahead Eagles-supporters, die tijdens de wedstrijd vuurwerk in een vak naast het uitvak hebben gegooid. Het geweld richt zich al snel op de ingrijpende beveiligers, agenten en ME’ers. Zij worden bekogeld met fietsen, stukken uit de straat getrokken leisteen en zwaar vuurwerk, en geslagen en geschopt. Meerdere agenten lopen gehoorschade op, één ME’er krijgt een tegel op zijn hoofd. De agent kampt daarna met licht traumatisch hersenletsel en een hersenschudding.


Lees ook

OM vervolgt 57 verdachten voor ongeregeldheden rond FC Utrecht – Go Ahead Eagles

Supporters van FC Utrecht bestormen het veld tijdens de play-offs finale voor Europees voetbal tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles in stadion Galgenwaard op 26 mei 2024 in Utrecht.

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt 57 mannen voor hun deelname aan de rellen. Deze en volgende week moeten 28 van hen zich vanwege de ernst van de verdenkingen voor de strafrechter verantwoorden. De rest moet zich begin volgend jaar bij het OM melden voor een hoorzitting.

Woensdagochtend zijn de eerste vijf verdachten voor de Utrechtse rechtbank verschenen. De mannen van tussen de 20 en 37 jaar oud wonen in Utrecht of omliggende plaatsen. De meesten zijn lid van de harde kern van de club en hebben een strafblad. Van drie mannen stelt de politie dat zij in het verleden betrokken waren bij vechtafspraken met PSV-fans. Een van hen, V. (23) uit Maarssen, wordt naast openlijke geweldpleging op 26 mei ook verdacht van poging tot zware mishandeling van de ME’er met hersenletsel.

Volgens de officier van justitie hebben de mannen met hun deelname aan de rellen „bijgedragen aan een sfeer van totale ontremming waarbij alles blijkbaar geoorloofd was”. Zelfs ervaren ME’ers zeggen nadien nog nooit zoveel agressiviteit te hebben meegemaakt. De officier wil met haar strafeis dan ook een „krachtig signaal” afgeven dat openlijke geweldpleging „onaanvaardbaar” is, zeker rond een voetbalstadion. „De samenleving is hier klaar mee.”

Waarschuwingsschoten

De vijf verdachten horen het verhaal van de officier gelaten aan. De hoogste strafeis bedraagt achttien maanden voor V., waarvan zes voorwaardelijk. Hem wordt verweten een steen op het hoofd van de ME’er te hebben gegooid, die vervolgens naar de grond ging. V. zou vervolgens hebben gejuicht. Als in de zaal beelden worden getoond van het incident en V. de vraag krijgt of hij dat was, „zou dat kunnen”. Ook van andere beelden waarop de politie hem heeft herkend, zegt hij niet te weten of hij wel of niet die persoon is. Zijn advocaat probeert de rechter met een zelfgefabriceerd filmpje te overtuigen dat V. ook andere personen op het beed zou kunnen zijn. „De persoon die ik nu zie, heeft toch minder rossig haar dan de verdachte”, repliceert de rechter daarop.

Niet dat V. zijn deelname aan de rellen ontkent. Hij geeft toe wel degelijk te hebben gegooid met fietsen en stenen en met een drainagerooster te hebben geslagen. Of hij zichzelf dan wel in iemand anders op de camerabeelden herkent? Dat dan weer niet.

Biertje

Van D. uit Nieuwegein, een prominent lid van de Utrechtse harde kern, ontkent wel deel te hebben genomen aan de rellen. Hij was naar eigen zeggen enkel na de wedstrijd voor een biertje richting het nabijgelegen café Dito gegaan, waar op dat moment gereld werd. Daar zou hij zijn vertrokken toen hij waarschuwingsschoten hoorde.

Volgens het OM klopt dat verhaal niet. De politie herkende hem onder meer door zijn forse postuur en manier van lopen in een man met masker, die herhaaldelijk met een drainagerooster inbeukt op het glas van een ME-bus. De bestuurder daarvan vreesde voor zijn leven, zegt de officier, die een jaar celstraf eist.

De andere drie verdachten krijgen voor slaan en schoppen en het gooien van voorwerpen strafeisen te horen die uiteenlopen van 180 uur taakstraf tot zes maanden cel. Zij betuigen spijt over hun acties, waarbij een 35-jarige man opvoert juist beveiligers te hebben geholpen weg te komen bij de rellen. De officier wil ook dat alle verdachten zich rond wedstrijddagen niet in de buurt van het stadion mogen ophouden – bovenop de reeds door FC Utrecht uitgevaardigde stadionverboden.

Extra camera’s

Daarbij komen vorderingen van agenten en ME’ers die tijdens de rellen letsel hebben opgelopen. Sommigen van hen kijken de zitting mee in de naastgelegen videozaal. Daar vernemen ze dat de rechter de vorderingen nu niet in behandeling neemt, omdat de zaak zelfs zonder de discussie over de toekenning en de hoogte van de eventuele schadevergoedingen al flink uitloopt. Het betekent dat later een besluit moet vallen of (een deel van) de in totaal voor 120.000 euro door agenten gevorderde schade zal worden toegekend.

Na de geweldsuitbarsting nam FC Utrecht de nodige maatregelen. In het stadion kwamen extra camera’s, de vakken direct naast het uitvak blijven dit seizoen leeg. Buiten het stadion heeft de gemeente een plateau met de makkelijk los te trekken leistenen vervangen. Alle mannen die deze weken voor de rechter komen hebben daarnaast een stadionverbod gekregen, vooruitlopend op hun straf. Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog niet bekend.


Lees ook

FC Utrecht speelt vanwege rellen eerstvolgende thuiswedstrijd zonder publiek

Supporters van FC Utrecht bestormen het veld na de verloren wedstrijd tegen Go Ahead Eagles.