OM wil ‘intimiderende en gewelddadige’ motorclub Hardliners verbieden

Outlaw gangs Justitie verzoekt de rechtbank om de motorclub te verbieden en te ontbinden. Het OM spreekt van een „cultuur van wetteloosheid” en uit onderzoeken blijkt dat leden van Hardliners zich schuldig maken aan „ernstige strafbare feiten”.
Met een landelijke aanpak wil de overheid zogeheten outlaw motorcycle gangs verbieden.
Met een landelijke aanpak wil de overheid zogeheten outlaw motorcycle gangs verbieden. Foto Kim van Dam / ANP

Na Hells Angels, Bandidos, Catervarius Brotherhood, No Surrender, Caloh Wagoh en Satudarah volgt nu mogelijk ook motorclub Hardliners. Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bekendgemaakt dat het de rechtbank Noord-Holland gevraagd heeft de motorclub te verbieden en de vereniging te ontbinden, aldus een persbericht. Tegen Hardliners Motorcycle Club, zoals de vereniging officieel heet, liep al een strafrechtelijk onderzoek.

Het verzoek is het zoveelste voorbeeld van de landelijke aanpak van de overheid tegen criminele motorbendes, ofwel ‘outlaw motorcycle gangs’. Het OM schrijft dat uit onderzoeken blijkt dat de leden van de motorbende zich schuldig maken aan „ernstige strafbare feiten”. Hardliners zou zich op „intimiderende en gewelddadige wijze” in de samenleving manifesteren. Het OM verdenkt zowel de oprichter als andere leden van onder meer deelname aan een criminele organisatie.

Met zeker 22 ‘chapters’, verschillende afdelingen binnen een vereniging, is Hardliners in een korte periode uitgegroeid tot een van de grootste motorclubs van Nederland. In 2019 richtte oud-Hells Angels-kopstuk Lysander de R., vanuit de gevangenis, de motorclub op. Veel oud-leden sloten zich de afgelopen jaren bij Hardliners aan door de grote hoeveelheid eerder verboden motorclubs. De R. zit sinds 2018 een celstraf van negen jaar uit. Deze zomer werd hij opnieuw, in zijn cel, aangehouden. Omdat het gevangen zetten van bestuursleden geen belemmering blijkt te vormen, is een civiel verbod „noodzakelijk”, aldus het OM.

Lees ook: De moordmakelaar en zijn motorclub: ‘Keylows hoofdrol in de liquidaties’