OM eist taakstraf en voorwaardelijke celstraf voor ten val brengen oud-minister Dekker

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in de rechtbank van Den Haag een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een werkstraf van 240 uur geëist voor de vrouw die wordt verdacht van het ten val brengen van oud-minister Sander Dekker. Hij raakte daardoor zwaargewond.

In de zomer van 2022 fietste Dekker, voormalig minister voor Rechtsbescherming (VVD), bergafwaarts op zijn racefiets door de duinen bij Monster in Zuid-Holland toen hij van zijn fiets viel nadat hij door een voetganger bij zijn arm werd gepakt. Door de val liep Dekker vijftien breuken op in onder meer zijn bekken, sleutelbeen en schouderblad. Hij hield er een zware hersenschudding aan over.

Het OM verdenkt de 44-jarige vrouw van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De verdachte was naar eigen zeggen geïrriteerd dat Dekker met een snelheid van 37 kilometer per uur langs haar reed. Maar ze ontkent de fietser vast te hebben gepakt en zegt slechts een handgebaar te hebben gemaakt waarmee ze Dekker per ongeluk raakte.

„Het roekeloze gedrag van een ander kan desastreuze gevolgen hebben”, zei Dekker dinsdag in de rechtbank bij hij gebruik maken van zijn spreekrecht. Dekker was minister van 2017 tot 2022 en is momenteel bestuurder bij het Maasstad Ziekenhuis en voorzitter van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).