OM eist drie keer levenslang tegen betrokkenen bij moord op Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie heeft drie keer levenslang geëist tegen betrokkenen bij de moord op Peter R. de Vries, in juli 2021. Volgens het OM zou Delano G. Peter R. de Vries hebben doodgeschoten en was Kamil E. de chauffeur. Ook Krystian M., die het geheel zou hebben aangestuurd, moet van het OM een levenslange celstraf krijgen.

Tegen zeven andere verdachten die terechtstaan voor hun rol rond de moord op de misdaadverslaggever werd tot 21 jaar cel geëist. Voor het OM staat vast dat Peter R. de Vries is vermoord omdat hij de kroongetuige in het Marengo-proces bijstond als vertrouwenspersoon. De moord is daarmee volgens justitie, na de aanslagen op de broer en de advocaat van de kroongetuige, de derde in een rij aanslagen op de rechtsstaat.

Het is de tweede keer dat het OM voor de uitvoerders een levenslange gevangenisstraf vraagt. Tegen deze mannen, Kamil E. en Delano G., was in 2022 al levenslang geëist. Maar kort voordat de rechter uitspraak zou doen werd de zaak heropend. Er had zich een nieuwe getuige gemeld en er werden nieuwe verdachten aangehouden, onder wie de vermeende aanstuurder Krystian M. Toen bleek dat een van de rechters naar het buitenland verhuisde, werd besloten de zaak helemaal over te doen.

De zeven nieuwe verdachten zouden volgens het OM allerlei rollen hebben gespeeld rond de organisatie van de moord. Het gaat van het filmen van De Vries nadat hij was doodgeschoten tot het organiseren van het geheel. Zij werden ervan verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie, met als doel terroristische misdrijven te plegen.

De beelden van De Vries, kort na zijn dood, zijn gemaakt en verspreid onder meer via social media. Daarmee zou de Nederlandse bevolking ernstige vrees zijn aangejaagd. Maar dat terroristisch oogmerk kan in relatie tot de organisatie niet bewezen worden, stelt het OM.

Aansturende rol

De Pool Krystian M. zou een aansturende rol hebben gehad, hij stuurde foto’s van De Vries en gaf instructies hoe de moordaanslag moest worden gepleegd. Tijdens de vlucht van de uitvoerders gaf hij Kamil E. en Delano G. bevelen. Een andere Pool, Konrad W., zou eerst een van de uitvoerders zijn, maar haakte op het laatste moment af. Hij was wel op de hoogte van de aanslag, en faciliteerde die. Het OM wil dat hij zeventien jaar achter de tralies gaat.

Divainy K. zou een faciliterende rol hebben gehad en de filmers hebben aangestuurd, onder meer door het regelen van een auto voor hen. Het OM eist tegen hem ruim acht jaar cel. Gerower C. en Erickson O. moeten 21 jaar de cel in volgens justitie, zij hebben gefilmd en verkenningen gedaan. Tegen Ludgardo S. wordt 14 jaar geëist, hij zou onder meer verkenningen hebben uitgevoerd. De rol van Christopher W. bleef beperkt, maar volgens het OM komt dit omdat hij vastzat toen de moord werd gepleegd, en zou zijn rol anders groter zijn geweest. Hij is onderdeel van de criminele organisatie, en het OM wil dat hij drie jaar de cel ingaat.

Naar het toilet

Het uitspreken van de eisen verliep woensdagochtend nogal rommelig. Toen de officier aan het eind van zijn verhaal was, hielden enkele verdachten het niet meer. Ze stonden op en wandelden middenin het betoog van de officier naar het toilet. Kort nadat er levenslang geëist was tegen Delano G., stond Krystian M. op om naar het toilet te gaan. Daarop werd de zitting een halfuur geschorst.

Het OM benadrukte dat het niet eenvoudig tot een eis van een levenslange celstraf komt. Volgens het OM mag de samenleving nooit toegeven aan angst, en is de bescherming van de rechtsstaat daarvoor veel te belangrijk. Justitie stelt dat er „een cruciaal moment is aangebroken”, tijdelijke gevangenisstraffen zouden niet tot een kentering hebben geleid – dat mensen zich niet meer laten inhuren om iemand te liquideren. Daarom kan er in deze zaak geen andere straf worden opgelegd dan levenslang. „Er moet een duidelijk en glashelder signaal worden afgegeven dat deze ontwrichtende gang van zaken niet langer kan worden geaccepteerd.”

De verdachten reageerden koeltjes op de eisen, Krystian M. hield zijn capuchon op. Woensdagmiddag beginnen de pleidooien van de advocaten van de negen verdachten. De uitspraak wordt in juni verwacht.