OM eist 28 jaar en tbs met dwangverpleging tegen verdachte moord op Gino (9)

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag 28 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de verdachte in de zaak van de 9-jarige Gino van der Straeten. Justitie verdenkt Donny M. (24) van het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van Gino, die op 1 juni 2022 verdween uit een speeltuin in Kerkrade.

De twee zussen van Gino, Naomi en Kelly, hebben via hun advocaat laten weten zich in de strafeis te kunnen vinden. „Hier kunnen we mee leven”, aldus hun advocaat Floor Oehlen tegen ANP. „De zussen zijn erg tevreden met de eis”. Het OM wil dat M. eerst zijn gevangenisstraf uitzit en pas daarna pas aan tbs kan beginnen. Volgens de zussen is dat „per saldo de langste oplossing”, omdat bij een levenslange celstraf het risico bestaat dat M. onbehandeld via gratie kan worden vrijgelaten.

Gino verbleef op de dag van zijn verdwijning bij zijn zus, omdat zijn moeder te ziek was om voor hem te zorgen. Daar verdween hij ’s avonds uit een speeltuintje in Kerkrade. „Hij was de prooi van een roofdier dat op zoek was naar seks met een jongetje”, zei de officier van justitie over zijn verdwijning. „De laatste 2,5 uur van zijn leven zijn verschrikkelijk geweest.”

Ontvoerd en gedrogeerd

Volgens het OM heeft M. Gino ontvoerd naar zijn woning, waar hij hem drogeerde met drugs en vervolgens misbruikte. Gino zou twee uur en twintig minuten in de woning van M. zijn geweest en werd uiteindelijk door de verdachte gesmoord met een kussen, aldus justitie.

De verdachte werd drie dagen na het misdrijf door de politie gearresteerd. Het was niet de eerste keer dat hij met politie en justitie in aanraking was gekomen. M. heeft de agenten zelf verteld waar ze het lichaam van Gino konden vinden: in een houthok vlakbij zijn appartement, verpakt in vuilniszakken.

Justitie acht het verspreiden van kinderporno en het misbruiken van een 17-jarige jongen eveneens bewezen. De advocaat van M. pleit aanstaande vrijdag en de uitspraak wordt op 27 november verwacht.