N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Rechtszaak De 64-jarige Yvon K. wordt ervan verdacht haar partner te hebben vermoord. Zij ontkent, maar op de eerste zittingsdag pleit veel tegen haar.
De rechters begrijpen het niet. Hoe kan een vrouw zo hardnekkig spreken over een grote liefde met haar bijna drie jaar geleden overleden partner, als ze onderling overduidelijk zo vaak en zo hevig ruzie hebben gemaakt? Yvon K. (64) staat woensdag terecht op verdenking van moord op haar partner, voormalig supermarkteigenaar Chris Grinwis (65) uit het Brabantse Halsteren.
De Tilburgse ontkent de beschuldiging van vergiftiging en spreekt van een „onzorgvuldige suïcide” van de man met wie zij sinds de dood van diens echtgenote een „gouden relatie” had. „We waren hartstikke verliefd”, zei ze woensdag al tegen NRC en voor de rechtbank herhaalde ze dat in verschillende toonaarden. „Hij was mijn vriendje. Ik hield zielsveel van hem”, snikt ze voor de rechters.
Luttele dagen na de begrafenis van Grinwis’ echtgenote, die zeven jaar aan dementie had geleden, deelde de Tilburgse Yvon al het bed met Grinwis. „Lieve hemel, wat was het een heerlijke nacht”, citeerden woensdag de rechters uit een overstelpende hoeveelheid appjes die het duo elkaar stuurde, tot aan de dood van Grinwis op 8 december 2020. Op die avond had Yvon K. hem kort nadat ze samen hadden gegeten verlaten en was terug naar haar woning in Tilburg gereden.
Geweld
De volgende ochtend werd hij dood aangetroffen, in dezelfde houding als Yvon hem bij haar vertrek nog had gefotografeerd, omdat hij er volgens haar zo aandoenlijk bij lag. „Onze relatie was geweldig, hij was helemaal mijn type man, we waren voor elkaar bestemd”, vertelt ze in de rechtbank. Maar, houden de rechters in Breda haar voor, hoe valt die verliefdheid te rijmen met de appjes en telefoontjes waarin de Tilburgse tegen vooral vriendinnen klaagt dat hij haar slaat, tegen de muur duwt, urenlang kwaad is, haar uitscheldt en haar naar eigen zeggen vernedert? Waarom zou u met zo’n man verder gaan, vraagt een van de rechters. „Dat heeft wel door mijn hoofd gespeeld”, antwoordt ze.
Lees ook: Kleindochter sloeg alarm: was dit wel een natuurlijke dood?
Alles pleit tijdens de eerste dag van de rechtszaak eigenlijk tegen Yvon. Heeft de Tilburgse er in appjes met een van haar dochters niet op gezinspeeld dat ze vooral bij hem bleef omdat de miljonair haar een dure auto had geschonken, een enorme verbouwing van haar huis in Tilburg betaalde en ook nog zijn testament ten gunste van haar had gewijzigd? En had het duo, houden de officieren van justitie haar voor, twee dagen voor Grinwis’ dood niet een fikse ruzie gehad die de Tilburgse wilde sussen om te voorkomen dat hij zijn testament weer opnieuw zou wijzigen, maar dan weer ten nadele van Yvon?
In shock
Waarom was ze trouwens niet meteen naar Halsteren gereden toen ze de dag nadat ze hem had verlaten hoorde dat hij was overleden? „Ik was in shock,” verklaart ze. Waarom heeft ze kort na dat bericht dan wel onmiddellijk de begrafenisondernemer gebeld? Waarom reed ze pas twee uur later naar Halsteren en heeft ze daar alle familie van Grinwis de deur gewezen, nadat die duidelijk was gemaakt, tot hun verbijstering, dat zij en niemand anders de enige erfgenaam was?
De Tilburgse wordt in een onderzoek van het Pieter Baan Centrum omschreven als „dominant”, kampend met een „opgeblazen zelfbeeld” en behept met „een narcistische persoonlijkheidsstoornis met trekken van psychopathie”. Een kleindochter van Grinwis vertelt de rechtbank hoe de afstand tussen haar geliefde opa en hen steeds groter was geworden, door toedoen van Yvon. „Ze dreef een wig tussen hem en iedereen die hem lief had. Het werd een totaal andere man.”
Volgens justitie heeft K. de moord gepleegd in haar „obsessieve zoektocht naar status en geld”. Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van negentien jaar, met aftrek van voorarrest. De uitspraak volgt eind september.