Al een jaar zat Oleksi in de gevangenis, toen hij bezoek kreeg van een rekruteringsteam. Samen met andere gevangenen stond hij in een rij, terwijl het team vroeg: „Wie wil dienen in de Oekraïense krijgsmacht? Wie wil zijn land verdedigen?” Oleksi (30) stak zijn vinger op, kreeg van de rechter toestemming om de gevangenis te verlaten en sloot zich aan bij de 28e brigade.
Nu zit hij in legerkleren, leunend op zijn gevechtshelm, op een militair oefenterrein in de Oost-Oekraïense provincie Donetsk, onder een blauwe herfstlucht op ongeveer vijftien kilometer van het front. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de locatie niet bekendgemaakt. Oleksi’s handen zijn vies van het kruipen over de grond. Zijn kalasjnikov rust naast hem.
Hij zit in zijn tweede trainingsmaand en is in een gevechtsstemming, lacht hij onder zijn gemillimeterde haar. Klaar om te vechten, bedoelt hij. „Het is beter om te lachen dan aan vreselijke oorlogsdingen te denken. Anders word je gek.” Over drie weken verwacht hij het bevel om naar het front te gaan.
Voortdurend tekort
Duizend dagen na de grootschalige Russische invasie in februari 2022 staat Oekraïne voor de constant terugkerende vraag: hoe krijgt het genoeg militairen aan het front? Het land heeft voortdurend een tekort. Oekraïne kan niet op tegen de hoeveelheid militairen die Rusland naar het front stuurt. Het is een van de belangrijkste redenen dat Oekraïne grondgebied verliest, de laatste weken vooral in het oosten. Oleksandr Lytvynenko, de secretaris van de nationale veiligheidsraad, zei eind oktober dat Oekraïne van plan is 160.000 mannen te mobiliseren,
Naarstig zoekt de krijgsmacht naar verse militairen. In april kwam Kyiv met een nieuwe mobilisatiewet, waarin de dienstplichtige leeftijd werd verlaagd van 27 naar 25 jaar. Een maand later volgde een wet waardoor gevangenen worden vrijgelaten als ze zich aansluiten bij de krijgsmacht.
In een interview met nieuwszender BBC Oekraïne meende toenmalig minister van Justitie Denys Maljoeska het leger in theorie te kunnen versterken met tien- tot twintigduizend gevangenen. De daadwerkelijke hoeveelheid ligt waarschijnlijk lager. Roman Kostenko, secretaris van de commissie Nationale Veiligheid, Defensie en Inlichtingen van het Oekraïense parlement, verklaarde in juli tegenover nieuwssite Oekrainska Pravda dat 3.800 veroordeelden dienen in de krijgsmacht.
Vrijuit rondlopen
Op het oefenterrein achter Oleksi rennen en hijgen drie oud-gevangenen terwijl ze zich in formatie verplaatsen over een veld. Vijfentwintig voormalige gevangenen van de 28e brigade bereiden zich in groepjes voor op de oorlog. Met zijn allen vormen ze een aanvalsbataljon. Ze krijgen les in hoe ze moeten aanvallen en leren over medische hulp. Samen bekijken ze een machinegeweer. De oud-gevangenen kunnen vrijuit rondlopen.
Oleksi herinnert zich dat de vraag om in het leger dienen op weinig animo kon rekenen onder zijn medegevangenen. „Zij zijn bang voor de dood. Ik ben een idealist. Dit is mijn land. Ik kan niet toestaan dat Oekraïense kinderen worden gedood en mijn land wordt ingenomen.”
Hij zegt vrijwillig voor het leger te hebben gekozen. Niemand zette hem onder druk. Ook de drie andere ex-gevangenen die NRC spreekt op het oefenterrein zeggen zich te hebben aangesloten uit vrije wil. Om veiligheidsredenen willen ze niet met hun achternaam in de krant.
Maar waarom zou je de veiligheid van de gevangenis inruilen voor een mogelijke dood? „Het is hier beter dan in de gevangenis”, zegt Oleksi zonder twijfel. „Hier ben ik vrij. Daar kan ik nog geen tien stappen zetten of ik loop tegen een muur. Hier kan ik rennen, ben ik buiten en kan ik met mensen praten. In het leger kan ik wat voor mijn land betekenen. Ik zou het mezelf niet vergeven als ik in de gevangenis blijf en niks doe.”
Lang niet iedere Oekraïense man stapt tegenwoordig vrijwillig het leger in. De mannen die gemotiveerd zijn, sloten zich in de eerste oorlogsmaanden aan. Zij vechten nog altijd, zijn gesneuveld of invalide geraakt.
Rekruteringsteams zijn naar nieuwe mannen op zoek. Bij een concert van de Oekraïense muziekgroep Okean Elzy vorige maand in Kyiv, controleerde de rekruteringsdienst de concertgangers. De teams staan bij controleposten op de weg of zoeken in steden op straat naar mannen. Met als gevolg dat zij, niet allemaal, onderduiken of controleposten niet durven te passeren uit angst te worden meegenomen. Inwoners van bijvoorbeeld de stad Dnipro waarschuwen elkaar op Telegram-kanalen voor mobiele rekruteringsteams op straat.
Voormalige Oekraïense gevangenen lunchen tijdens de militaire training nabij de frontlinie in de regio Donetsk.
Foto’s: Foto’s: Kostyantyn Chernichkin
Vrijwilligers
Oleksi’s 28e brigade is juist op zoek naar vrijwilligers, en kijkt daarom ook naar gevangenen . „Als mensen niet willen vechten, vind dan mensen die wél willen vechten”, zegt persofficier Jevheni Alchymov van de 28e brigade.
Vóór de nieuwe wet waren gevangenen niet welkom in de Oekraïense krijgsmacht. Nu krijgen ze de mogelijkheid te vechten als zij dat willen. Alchymov (32): „Het is beter om mensen in je brigade te hebben die er vrijwillig voor kiezen in plaats van gedwongen zijn het leger in te gaan. Zulke mensen heb je nodig. Oorlog is fysiek en psychologisch zwaar. Aan het front sterven soldaten, je vrienden raken gewond. Dan moet je gemotiveerd zijn om dat te doorstaan.”
Het Oekraïense besluit om gevangenen te mobiliseren doet denken aan wat Rusland deed in 2022. Toen trok Jevgeni Prigozjin, de vorig jaar omgekomen Russische huurlingenbaas van de Wagner Groep, door Rusland om gevangenen te rekruteren voor deelname aan de oorlog, ook als zij misdaden als moord en verkrachting hadden gepleegd.
Oekraïne gaat niet zover. Onder de vrijgelaten gevangenen vallen geen personen die veroordeeld zijn voor zware misdaden als moord met voorbedachte rade, terrorisme, ernstige corruptie, ontucht, verkrachting, seksueel geweld of misdaden tegen de nationale veiligheid. Kortom „iedereen die je niet wil tegenkomen”, verduidelijkt Alchymov. „Zulke mensen zijn niet gedisciplineerd.”
De ex-gevangenen van de 28e brigade zijn veroordeeld voor kleinere delicten. Oleksi stal een mobiele telefoon en kreeg daarvoor vijf jaar cel. Hij liep al rond met een voorwaardelijke straf. Serhi (30) werd veroordeeld voor doodslag en kreeg acht jaar. Na vier jaar kon hij de krijgsmacht in.
Ihor (28) stal een Skoda en kreeg vijf jaar en twee maanden. Na negen maanden te hebben gezeten, koos hij voor de krijgsmacht. Hij wil zich nuttig maken voor zijn land, zegt hij zittend op een muurtje. Op zijn camouflagekleding heeft hij vier Oekraïense vlaggetjes geplakt. „Ik kan niet in de gevangenis zitten en niks doen, terwijl anderen hun leven geven. In de gevangenis ben ik veilig, maar mijn familie woont bij het front. Dan voel ik me nutteloos. Het is beter om te vechten. Als we daar met zijn allen voor kiezen, vormen we een sterke kracht.”
Gemotiveerd en slim
De ex-gevangenen verschillen niet van andere militairen, zegt instructeur Ivan, bijgenaamd de Filosoof. Hij heeft zojuist herhaaldelijk uitgelegd hoe drie voormalige gevangenen in formatie een veld moeten oversteken. De drie gingen net zo door lang totdat Ivan (32) tevreden was. „Gaandeweg zullen jullie het beter begrijpen”, besluit hij de oefening. „Dit is pas jullie eerste oefendag.”
„Ze zijn gemotiveerd en slim”, vertelt Ivan buiten tijdens de lunch met soep. Persofficier Alchymov vult hem aan: „De ex-gevangenen zijn goede vechters, gehard door het gevangenisleven.”
Josyp (25) groeide op als wees zonder enig toekomstperspectief, vertelt hij na afloop van een oefening met Ivan. Hij moest keer op keer een oefening opnieuw doen, waarbij hij moest kruipen over de grond. Hij heeft het er warm van gekregen.
Links: Josyp (25) neemt een moment rust. Rechts: Instructeur Ivan, bijgenaamd de Filosoof, traint de voormalig gevangenen.
Foto’s: Kostyantyn Chernichkin
Na het stelen van 120.000 grivna (ruim 2.700 euro) kreeg hij een gevangenisstraf van vijf jaar. Daarvan had hij drie jaar vervuld toen de rekruteringsdienst langskwam. Met de anderen praat hij niet over hun gevangenisverleden. Dat willen ze vergeten, zegt hij. Ze voelen steun bij elkaar en helpen elkaar met de oefeningen.
Josyp koos voor het leger om van waarde te kunnen zijn voor Oekraïne. Tijden de oorlog krijgt hij de kans zijn leven te veranderen, vertelt Josyp, en zijn toekomst opnieuw in te richten. „Ik hoop in de krijgsmacht een nieuwe familie en vrienden te vinden.”
Het leger, meent Oleksi, is de weg naar een nieuw en vrij leven. „Hier zijn geen muren.”