Of Rutte ingreep inzake standpunt Israël? ‘Er is natuurlijk wel discussie, dat hoort ook zo’

Het waren zware beschuldigingen, maar demissionair premier Mark Rutte (VVD) wilde er „ontspannen mee omgaan”, zo zei hij donderdag tijdens overleg met de Tweede Kamer.

Al maanden leidt de Nederlandse weigering zich uit te spreken voor een staakt-het-vuren in Gaza tot grote onrust binnen het ambtelijk apparaat. Voor de deur van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt wekelijks gedemonstreerd; in de afgelopen maanden werd er meermaals gelekt uit interne stukken van het departement.

Afgelopen maandag beschuldigden kritische ambtenaren Rutte in een anonieme brief aan het Haagse Gerechtshof zelfs van pogingen om Israëlische schendingen van het humanitair oorlogsrecht onder het tapijt te vegen. „Een verzoek van het ministerie van Algemene Zaken aan de Directie Juridische Zaken bij Buitenlandse Zaken luidt als volgt”, schreven de ambtenaren: „‘Wat kunnen we zeggen zodat het lijkt alsof Israël geen oorlogsmisdaden begaat?’”

De brief maakt deel uit van de zaak van drie maatschappelijke organisaties die eisen dat de levering van reserve-onderdelen voor Israëlische F-35-gevechtsvliegtuigen vanuit Nederland wordt gestaakt. Afgelopen maandag werden sleutelpassages voorgelezen in het hoger beroep van de zaak.

Deze donderdag speelde dezelfde brief een hoofdrol in een commissiedebat met Rutte, dat eigenlijk over de aanstaande ontmoeting van Europese regeringsleiders over steun aan Oekraïne had moeten gaan.


Lees ook
‘Onwelgevallige informatie over Israël onder het tapijt geveegd’

<strong>Mark Rutte</strong> ontmoet <strong>Benjamin Netanyahu</strong> in Jeruzalem, op 23 oktober vorg jaar.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/of-rutte-ingreep-inzake-standpunt-israal-ac280c298er-is-natuurlijk-wel-discussie-dat-hoort-ook-zoac280c299.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Volgens de ambtenaren heeft Rutte’s ministerie van Algemene Zaken zich op „uiterst ongebruikelijke” wijze bemoeid met het Gaza-dossier, omdat de demissionaire premier zich loyaal wil tonen aan de VS – het land dat zal bepalen of Rutte de volgende secretaris-generaal van de NAVO wordt. </p>
<p>Zo stellen de ambtenaren dat demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) vóór een tweede – sterk afgezwakte – resolutie van de VN wilde stemmen waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren, maar dat Rutte daar op het laatste moment voor is gaan liggen.</p>
<h2 class=‘Eenheid van kabinetsbeleid’

Op dat laatste wilde Rutte niet ingaan, vanwege de „eenheid van kabinetsbeleid”. De beschuldigingen dat zijn departement had geprobeerd om mogelijke oorlogsmisdaden van Israël weg te moffelen, wuifde de demissionare premier bijna achteloos weg: „Algemene Zaken heeft niet ingegrepen. Er is natuurlijk wel discussie, over hoe je het allemaal precies weegt. Dat hoort ook zo.”

Elementen van die ‘discussie’ zijn terug te vinden in de communicatie tussen AZ en Buitenlandse Zaken over Gaza, die op verzoek van de Kamer openbaar zijn gemaakt. In de stukken is niet terug te vinden dat AZ opdracht heeft gegeven informatie achter te houden. Wel is duidelijk dat Ruttes departement probeerde om aanwijzingen voor schendingen van het oorlogsrecht zo veel mogelijk af te zwakken.

Op 16 oktober schreef de Directie Juridische Zaken (DJZ) van Buitenlands Zaken een belangrijke nota over de ‘Internationaalrechtelijke aspecten’ van de oorlog in Gaza. Op dat moment had Israël de Gaza-strook afgesloten van water, voedsel en elektriciteit. Illegaal, zo constateerde de DJZ: „De afgekondigde algehele blokkade van Gaza door Israel waardoor geen water, voedsel, medicijnen en brandstof meer naar een noodlijdende burgerbevolking in Gaza kunnen gaan druist evident in tegen de Israëlische verplichtingen op basis van het humanitair oorlogsrecht”.

Hoewel Israël sindsdien sporadisch humanitaire hulp heeft binnengelaten, is de situatie alleen maar verergerd, en dreigt er ziekte en hongersnood in Gaza. Ook premier Rutte zei tijdens het debat van donderdag opnieuw dat er „veel te weinig” humanitaire hulp Gaza binnen komt.

Deze Haagse kritiek op Israël – die zoals Rutte aangaf steeds harder wordt – heeft echter nimmer geleid tot openlijke uitspraken over schendingen van het oorlogsrecht door Tel-Aviv. Uit de stukken die donderdag openbaar werden gemaakt, blijkt dat het ministerie van Algemene Zaken op zoek was naar geitenpaadjes om een directe veroordeling van Israël te vermijden.

„Is het geen optie om te zoeken naar bewoording waarin je niet expliciet zegt nu wel/geen schending?”, schrijft een ambtenaar waarin de conclusies van de DJZ over de blokkade worden aangehaald. Als dezelfde passage (‘een totale blokkade druist in tegen het humanitair oorlogsrecht’) alsnog opduikt in de concept-antwoorden op Kamervragen, grijpt een ambtenaar op AZ in: „Als het zo wordt opgeschreven lijkt het toch of het kabinet vaststelt dat het humanitair oorlogsrecht wordt geschonden. De lijn is – algehele blokkade druist in – zien dat er goederen doorgaan – kabinet stelt dus niet vast dat geschonden wordt.’”

Geen alternatieve nota

Buitenlandwoordvoerder Jan Paternotte (D66) legde er de vinger op tijdens het debat van donderdag. Aangezien Israël in de eerste weken na de terreuraanval van Hamas op 7 oktober een volledige blokkade had afgekondigd kon er toch gewoon gesproken worden van schendingen van het oorlogsrecht? Rutte gaf er geen duidelijk antwoord op. De demissionaire premier ontkende desgevraagd ook dat er een alternatieve nota over het oorlogsrecht was verstuurd binnen het ‘dissent channel’ bij Buitenlandse Zaken. Dit directe lijntje met de minister om dissidente meningen kenbaar te maken werd in het leven geroepen nadat Nederland in 2003 politieke steun verleende aan de Amerikaanse invasie van Irak op grond van gekleurde informatie van Amerikaanse veiligheidsdiensten, waaruit zou moeten blijken dat de Iraakse dictator Saddam Hussein beschikte over massavernietigingswapens (wat niet zo was). De commissie-Davids constateerde in 2009 dat er geen volkenrechtelijk mandaat was voor de inval.

Woordvoerder Jesse Klaver (Groenlinks-PvdA) refereerde donderdag aan Irak. Ook toen speelde de benoeming van een nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, zo zei Klaver. „Ik zie nog zie de beelden van (toenmalig premier) Balkenende en (minister van Buitenlandse Zaken) De Hoop Scheffer voor me in het Witte Huis. Ik wil alle feiten op tafel hebben.”