Oersterke Pogačar wint eerste bergetappe Tour de France en herovert geel

De Sloveen Tadej Pogačar heeft dinsdag de vierde etappe van de Tour de France gewonnen. De Belg Remco Evenepoel finishte dertig seconden later als tweede en Spanjaard Juan Ayuso, teamgenoot van Pogačar, vulde met zijn derde plek het podium aan. Pas daarna finishten Primož Roglič en Jonas Vingegaard, allebei favorieten voor de eindzege. Met zijn etappewinst pakt Pogačar de gele trui terug van de Ecuadoriaan Richard Carapaz, die meer dan vijf minuten later binnenkwam.

Kuitenbijten op de Galibier
In de eerste bergetappe van de Tour dit jaar maakte tweevoudig tourwinnaar Pogačar zijn reputatie als razendsnelle klimmer waar. Op de route van het Italiaanse Pinerolo naar het Franse skistation Valloire trotseerden de renners drie toppen, met als laatste uitdaging de beruchte Col du Galibier.

Ondanks het op het oog schappelijke stijgingspercentage van vijf procent is de 23 kilometer lange klim, dit jaar bovenop nog volop in de sneeuw, verraderlijk: de eerste zestien kilometers zijn vals plat, waarna de klim steeds steiler wordt, tot negen procent in de laatste kilometer. De finish van de etappe lag in de afdaling, 20 kilometer lager.

UAE Team Emirates in moordend tempo omhoog
Het waren die laatste steile kilometers op de Galibier waar Pogačar met zijn teamgenoten Juan Ayuso en João Almeida het tempo in de kopgroep zodanig opschroefde dat geduchte concurrenten afdropen. Adam Yates, Richard Carapaz, Enric Mas, Tom Pidcock, allemaal waren ze niet in staat de UAE-trein bij te houden. Even later zakten ook Roglič, Rodriquez en Evenepoel terug. Eigenlijk kon alleen Vingegaard volgen.

Pogačar wist vierhonderd meter voor de top nog eens te versnellen en haalde op de top bonificatieseconden omdat Vingegaard achterbleef. In de afdaling liepen Evenepoel en Ayuso nog flink in, maar de overwinning op Pogačar kwam nooit in gevaar.