Oekraïne laat VS zien welke impact langeafstandswapens kunnen hebben in de oorlog tegen Rusland

Uit alle macht zoeken de Oekraïense strijdkrachten naar manieren om de trage, maar zekere Russische opmars langs de oostelijke frontlinies af te stoppen. Gerichte aanvallen in het Russische achterland, zoals vorige week op een groot munitiedepot bij Toropets in de regio Tver, zijn daarbij voor Kyiv net zo belangrijk als het fysiek tegenhouden van oprukkende Russische eenheden bij Pokrovsk, waar de Oekraïense stellingen steeds meer wankelen.

Juist deze week is president Volodymyr Zelensky in Washington om nog maar eens toestemming te vragen voor de inzet van westerse raketten tegen militaire doelwitten in Rusland. Terwijl de Amerikaanse president Joe Biden al maanden aarzelt wegens het risico op escalatie van de oorlog, zal Zelensky proberen hem op de feiten wijzen. De Oekraïense bezetting van een deel van de Russische regio Koersk, of zware aanvallen op doelwitten dichter bij Moskou dan bij de frontlijn blijken voor het Kremlin uiteindelijk geen ‘rode lijn’: het veronderstelde moment dat president Poetin zijn dreigementen over, bijvoorbeeld, niet-conventionele wapens zal omzetten in daden.

De afgelopen maanden bracht Oekraïne de oorlog steeds meer naar Rusland zelf; Zelensky stelt dat al meer dan een jaar in het vooruitzicht. Aanvallen op Russische olieraffinaderijen, brandstofdepots en militaire vliegvelden waren een jaar geleden uitzondering, nu gebeuren ze bijna dagelijks. Oekraïense drones worden steeds geavanceerder en sneller en reiken tot doelwitten dieper en dieper in Rusland.

Wapenarsenalen

Afgelopen week werd Moskou opgeschrikt door drie Oekraïense aanvallen op grote wapenarsenalen: twee in de regio Tver, niet ver van Moskou, en één in de zuidelijke regio Krasnodar, bij Tichoretsk. Bij die laatste aanval, op volgens Oekraïne een van de grootste wapendepots van Rusland, zouden onder meer artilleriegranaten en langeafstandsraketten uit Noord-Korea zijn „gedemilitariseerd”.

Volgens westerse en Oekraïense oorlogsanalisten zullen deze Oekraïense aanvallen waarschijnlijk directe gevolgen hebben voor de Russisch slagkracht aan het front, zoals het Britse ministerie van Defensie het formuleerde na de aanval van woensdag op het 107de arsenaal van het Russische Hoofddirectoraat Raketten en Artillerie (GRAOe), bij Toropets. De explosies daar waren zo hevig dat ze door seismografen als lichte aardbevingen werden geregistreerd. „Dit waren depots met tactische Russische raketten en geleide bommen – allemaal wapens die Rusland gebruikt om onze steden en onze stellingen te terroriseren”, zei president Zelensky in het weekend.


Lees ook

Enorme explosies en vuurzee bij een Oekraïense drone-aanval op een Russisch munitiedepot

Een vuurzee boven Toropets in de Russische regio Tver, waar een munitiedepot werd getroffen door Oekraïense drones.

Volgens het hoofd van de militaire inlichtingendienst van Estland, kolonel Ants Kiviselg, werd bij Toropets „30.000 ton munitie” opgeblazen, het equivalent van 750.000 granaten. „Als gevolg van deze aanval heeft Rusland munitieverliezen geleden, en we zullen de impact van deze verliezen de komende weken aan het front zien.”

Om de Russische defensie nog meer pijn te kunnen doen en het aantal Russische aanvallen op Oekraïne verder terug te dringen, zegt Zelensky ook de superieure westerse langeafstandswapens nodig te hebben. Die maken volgens hem deel uit van zijn Oekraïense ‘overwinningsplan’, dat Rusland moet dwingen een einde aan de oorlog te maken via onderhandelingen. Zelensky zal deze week in Washington, op bezoek bij zijn belangrijkste diplomatieke en militaire bondgenoot, de details van zijn plannen onthullen.

Oekraïens aanpassingsvermogen

De ontwikkeling van eigen langeafstandswapens door de Oekraïense oorlogsindustrie toont vooral aan hoe snel Kyiv zich, middenin een overlevingsoorlog, telkens weet aan te passen aan de veranderende oorlogsomstandigheden. Terwijl het land al maanden wacht op toestemming om Amerikaanse ATACMS en Britse Storm Shadow-kruisraketten in zetten tegen militaire doelen in Rusland, ontwikkelde Oekraïne zelf een indrukwekkende waaier aan drones en raketten voor elke afstand: van kleine ‘supermarktdrones’ met camera en mini-explosief voor boven het front, tot gps-geleide raketdrones met een bereik van honderden kilometers.

Daarnaast bouwde Kyiv de oorspronkelijke antischeepsraket Neptoen om tot een volwaardige kruisraket, waarmee de Oekraïense strijdkrachten inmiddels ook landdoelen in Rusland bestoken.

Zelensky zal er bij zijn bezoek aan de Verenigde Staten op wijzen dat de inzet van langeafstandswapens tegen militaire doelwitten in Rusland een voorwaarde is om de Russische krijgsmacht daadwerkelijk te raken. De grote vraag is of president Biden hiermee eindelijk zal instemmen. Eerder deze maand leek het erop dat hij zou zwichten voor het Oekraïense verzoek.

„De enige manier waarop het Russische leger kan worden verslagen, is door zijn logistiek te verslaan”, zei Serhi Koezan, voorzitter van het Oekraïense Veiligheids- en Samenwerkingscentrum, zaterdag tegen The New York Times over de massale aanvallen op Russische munitiedepots. „Dit is de vernietiging van het belangrijkste onderdeel van oorlogvoering: tanks en wapens zonder munitie kunnen niet vuren.”

‘Ook Rusland heeft limieten’

De Australische oud-generaal en militair analist Mick Ryan stelde deze maandag het Oekraïense vermogen zich aan te passen als voorbeeld voor andere landen die hun „21ste-eeuwse aanvalssystemen” willen ontwikkelen in een „tijdperk waarin precisie en afstand cruciaal zijn voor afschrikking en oorlogvoering”. Met hun systematische aanvallen op militaire doelwitten in Rusland laten de Oekraïense strijdkrachten zien dat elk land, hoe groot ook, uiteindelijk tegen limieten aanloopt. „Zelfs Rusland moet nu aanvalswapens importeren uit Iran en Noord-Korea”, aldus Ryan.

Zo slaagde een natie zonder noemenswaardige marine erin de Russische Zwarte Zeevloot nagenoeg weg te jagen uit de Zwarte Zee, door de ontwikkeling van zeedrones. Inmiddels beschikt de Oekraïense marine zelfs over zeedrones die raketten kunnen afvuren. Langs dezelfde lijn compenseerde Oekraïne de enorme Russische overmacht aan manschappen en munitie op de grond door te mikken op de inzet van tienduizenden zelf uitgevonden drones.