Oekraïne en Rusland zijn verwikkeld in een wedloop om de ‘onzichtbare’ drone

De Amerikaanse president Donald Trump beloofde eerder deze week „onmiddellijke” bilaterale onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, die zouden moeten leiden tot vrede. Maar in de Oekraïense steden en langs de ruim duizend kilometer lange frontlijn is de realiteit niet veranderd. Integendeel: de Oekraïense strijdkrachten bereiden zich voor op nieuwe Russische offensieven in de komende weken.

Ondanks Oekraïense, Europese en Amerikaanse oproepen aan Moskou tot een staakt-het-vuren heeft het Kremlin de afgelopen weken zijn raket- en droneaanvallen in Oekraïne uitgebreid. Nu de herovering van de eigen regio Koersk bijna is voltooid, is Moskou bezig met een aanzienlijke troepenopbouw dicht langs de Oekraïense noordgrens, zei het hoofd van de Chartija Brigade, luitenant-kolonel Andri Pomahajboes, woensdag tegen de Oekraïense omroep Soespilne. Dat wijst volgens hem op nieuwe aanvallen in de regio Charkiv. „Ze zijn duidelijk nieuwe offensieve operaties aan het voorbereiden”, zei hij. „Onze verdedigingsmacht staat klaar om ze af te slaan.”

Dinsdag maakte de gouverneur van de noordelijke regio Soemy al bekend dat meer dan vijftigduizend bewoners in het grensgebied worden geëvacueerd, wegens de aanhoudende Russische aanvallen. De jongste oproep aan burgers om te vertrekken volgt op de Russische aanval op een bus in Bilopillja, afgelopen zaterdag, waarbij negen mensen werden gedood.

Kyiv gaat er al langer vanuit dat de Russen hun grondoffensief gaan intensiveren, in plaats van te zoeken naar een vreedzame oplossing. Vorige maand waarschuwde president Volodymyr Zelensky al voor een Russisch voorjaarsoffensief richting de noordelijke regio’s Charkiv en Soemy. Ook de Oekraïense inlichtingendiensten voorspelden vorige week al dat de Russen zich opmaken voor nieuwe aanvallen op plekken waar zij al maanden een doorbraak willen forceren, zoals bij Pokrovsk en Tsjasiv Jar in de oostelijke regio Donetsk. „Het is duidelijk dat Rusland probeert tijd te kopen zodat het zijn oorlog en de bezetting voort kan zetten”, schreef Zelensky in reactie op het gesprek tussen Poetin en Trump dat afgelopen maandag plaatsvond.

Tienduizenden drones

Ondanks hun personele tekorten op het slagveld zijn de Oekraïense strijdkrachten er de afgelopen maanden in geslaagd de frontlinies redelijk te stabiliseren en de Russische opmars verder te vertragen. Dat kon vooral door de inzet van tienduizenden drones, een relatief goedkoop wapensysteem dat in de oorlog in Oekraïne een ongekend snelle ontwikkeling doormaakt.

Vanuit de lucht zien de strijdende partijen in real time vrijwel elke beweging op de grond. Andere drones kunnen bewegende doelen steeds sneller en nauwkeuriger aanvallen, waardoor de bewegingsruimte op het slagveld erg klein is geworden.

Daarnaast slaagden de Oekraïners er de afgelopen maanden steeds beter in Russische verkenningsdrones uit te schakelen met eigen onderscheppingsdrones, schreef defensie-analist Jack Watling dinsdag in een analyse voor het Royal United Services Institute (RUSI), een Britse denktank. Daardoor verloren de Russen gedeeltelijk hun zicht op de doelen achter de Oekraïense frontlinies die eerder werden bestookt met glijbommen en ballistische raketten.

Die massale aanwezigheid van drones verklaart dat op veel plaatsen langs de frontlijn ‘grijze zones’ zijn ontstaan: gebieden met een diepte van tien tot vijftien kilometer waarbinnen grootschalige grondoperaties nagenoeg onmogelijk zijn geworden. Zowel de Russen als de Oekraïners proberen de drones in die zones te ontwijken door kleinschalige operaties uit te voeren met snelle motorfietsen, maar een echte doorbraak is steeds lastiger geworden.

Optische kabels

Ook aan die nieuwe situatie passen beide krijgsmachten zich in hoog tempo aan. Volgens luitenant-kolonel Pomahajboes van de Oekraïense Chartija Brigade, die actief is in de regio Charkiv, gebruiken de Russen inmiddels op grote schaal drones die zijn voorzien van flinterdunne, kilometerslange optische kabels. Omdat die bedrade drones niet worden bestuurd via radiocommunicatie maar door glasvezelkabel, kunnen ze niet worden gestoord en onderdrukt door middel van elektronische oorlogvoering. Elektronische verstoring van frequenties en gps-signalen was tot nu toe het belangrijkste wapen tegen drones.

Sommige bedrade drones, die al eerder door de Russen werden gelanceerd maar pas dit jaar op grote schaal worden gebruikt boven het Oekraïense front, hebben inmiddels een bereik van dertig kilometer, aldus Pomahajboes. „In die drones zien we de grootste toename. Het is een heel groot probleem, maar we nemen tegenmaatregelen. Er zijn nog steeds mechanismen om dergelijke drones tegen te gaan.” Inmiddels gebruikt Oekraïne de drones met glasvezelkabel zelf ook op steeds grotere schaal.


Lees ook

Oekraïne en Europa kunnen niet rekenen op Trump, maar moeten hem wel te vriend houden

Een informatiescherm op straat in Moskou meldt het telefoongesprek tussen Poetin en Trump op 19 mei. Foto Pavel Bednyakov/AP

Mede door de veranderde oorlogvoering verwacht de Britse analist Watling niet dat de Russen in staat zijn tot grote offensieven met tanks en ander zwaar gepantserd materieel. „Het zomeroffensief zal waarschijnlijk eerder bescheiden beginnen en in aantallen en grootte worden opgevoerd over een steeds breder front. Er zijn zelfs aanwijzingen dat dit al begonnen is.”

Ook Watling ziet op dit moment in de drone-oorlog boven Oekraïne de sleutel tot succes. Terwijl de Oekraïners proberen de Russische verkenningsdrones uit te schakelen, richten de Russen hun aanvallen op de Oekraïense radarsystemen en de ‘piloten’ die de Oekraïense drones naar hun Russische doelen begeleiden.