Oekraïense stuurlui rammen Russische oorlogsschepen met varende robots vanaf hun bureau in Kyiv

Ze jagen in groepen, en steken niet meer dan een half metertje uit boven het wateroppervlak van de Zwarte Zee. Als een troep orka’s werken ze nauw samen in de jacht op hun prooi – in dit geval schepen van de Russische marine. Zoals dinsdag het patrouilleschip Sergej Kotov overkwam in de wateren bij de Krim – waar het vaartuig door inslagen van een aantal Oekraïense zeedrones „werd bevorderd tot onderzeeër”, in de woorden waarmee Kyiv het nieuws wereldkundig maakte. De nadering en de explosies werden gefilmd vanuit de drones zelf.

In Oekraïne staat niemand er meer van te kijken dat die drones duizend kilometer verderop worden bestuurd via consoles door operators in een defensiegebouw in Kyiv, maar de successen op de Zwarte Zee blijven opmerkelijk voor een land zonder marineschepen. Ook al zijn het in het grote verhaal van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland misschien speldenprikken, de Russen zijn de afgelopen twee jaar volgens Kyiv inmiddels een derde van hun Zwarte Zeevloot kwijtgeraakt, 26 schepen. Die zijn niet snel te vervangen, want de enige toegangsweg over water tot de Zwarte Zee, de Bosporus, is gesloten voor oorlogsschepen.

Still van een video van de Oekraïense aanval op het Russische patrouilleschip Sergej Kotov, die dinsdag bij de Krim werd geraakt door zeedrones.
Handout Ministerie van Defensie van Oekraïne/via Reuters

De forse krimp van de Russische Zwarte Zeevloot dankt Oekraïne vooral aan de razendsnelle ontwikkeling van de robots-op-zee die steeds geavanceerder worden, steeds sneller, steeds wendbaarder en steeds explosiever. De laatste successen, waaronder vorige maand het landingsschip Tsezar Koenikov, komen volgens Oekraïne voor rekening van een relatief nieuwe drone die Magura V5 is gedoopt: Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus. Ze zijn 5,5 meter lang en 1,5 meter breed en worden aangedreven door jetski’s, wat hun hoge topsnelheid verklaart: zo’n 42 knopen (77 kilometer per uur). De drones zijn dankzij hun batterijen zestig uur in bedrijf en kunnen hun driehonderd kilo zware springlading vervoeren over ruim achthonderd kilometer. Daarmee is hun actieradius zo groot dat Russische oorlogsschepen zich vrijwel nergens in het Zwarte Zeegebied veilig kunnen wanen.

Minder sterk, maar slim

Deze ontwikkeling past feilloos in de strategie die Oekraïne noodgedwongen moet toepassen in de oorlog tegen het veel grotere buurland. Wie niet zo sterk is als zijn tegenstander, moet slim zijn. Dag in, dag uit strijdend tegen een veel sterker Russisch leger, spaart Kyiv kosten noch moeite om fysieke en numerieke tekortkomingen te compenseren met slimme oplossingen. Onbemande drones spelen daar in een hoofdrol, waarmee oorlogvoering een nieuw tijdperk is ingegaan.

In het uitgestrekte luchtruim boven de frontlinies maken first person view (FPV)-drones met camera en explosieven gedeeltelijk het Oekraïense tekort aan mankracht en munitie goed. Waar Rusland raketten afschiet over duizenden kilometers, ontwikkelde Oekraïne kamikazedrones voor de lange afstand, gericht op de Russische oorlogsindustrie, de infrastructuur en de energiesector. Ook woensdag werden weer verschillende Russische doelen op grote afstand van de Oekraïense grens geraakt.


Lees ook
Oekraïne brengt de Russische vloot op de Zwarte Zee een nieuwe slag toe

Het Russische oorlogsschip Tsezar Koenikov in de Bosporus bij Istanbul, maart 2020. Het landingsschip werd volgens Oekraïne woensdagochtend tot zinken gebracht op de Zwarte Zee.

Maar op de Zwarte Zee was de Oekraïense taak tegenover de Russische overmacht waarschijnlijk het meest ingewikkeld, omdat het land bij de grootschalige invasie van 2022 niet meer over een noemenswaardige marine beschikte. Bij de annexatie van de Krim in 2014 pikte Moskou niet alleen het uiterst strategisch gelegen schiereiland zelf in, maar ook marinehoofdkwartier Sevastopol en het leeuwendeel van de Oekraïense scheepvaart, inclusief marineschepen, werven en dokken. Oekraïne had nauwelijks ‘echte’ schepen over.

Van patrouille tot mijnenvegen

Dat de zeedrones zich in de loop van de laatste twee jaar dankzij heel veel innovatief sleutelen ontwikkelden tot een waardig alternatief was dus uit pure noodzaak. Inmiddels worden de varende robots ingezet voor bijna alle taken die vroeger door gewone marineschepen werden uitgevoerd: surveillance en patrouille, verkenning, opsporings- en reddingsacties, detectie en opruiming van zeemijnen – en de belangrijkste: aanvallen op Russische oorlogsschepen.

Een Magura-zeedrone in Kyiv, gefotografeerd in februari van dit jaar.
Foto Valentyn Ogirenko/Reuters

De zeedrones zijn ontwikkeld dankzij een crowdfunding-organisatie van de Oekraïense overheid, United24. Ze worden ontworpen en gebouwd door private bedrijven, in samenwerking met de marine en de militaire inlichtingendienst (GOeR). Die laatste dienst wordt gezien als het brein achter veel Oekraïense aanvallen en sabotage-acties op Russische doelen op de Zwarte Zee, de bezette Krim en in Rusland zelf.

De Russen hebben de afgelopen twee jaar tal van manieren geprobeerd om de Oekraïense drones tegen te houden: met drijvende barrières bij marinehavens als Sevastopol en Feodosia op de Krim, maar ook bij Novorossisk aan de Russische Zwarte Zeekust. Volgens de Oekraïense militaire inlichtingendienst zou Rusland vorige zomer bij de Krimbrug zelfs scheepswrakken hebben laten zinken, als hindernis tegen zeedrones.

Kwetsbaar op volle zee

Maar als zij hun taken op de Zwarte Zee willen uitvoeren, zoals het vervoer van munitie en troepen of het afschieten van raketten en drones, dan zullen de Russische schepen zich toch op volle zee moeten wagen. En daar blijken ze kwetsbaar, zeker nu de Oekraïense drones met elke nieuwe generatie een stukje beter worden, zei het hoofd van de militaire inlichtingendienst, Kyrylo Boedanov, maandag tegen de Oekraïense nieuwssite Pravda. Door zijn hydrodynamische profiel en zijn lage ligging is de Magura nauwelijks zichtbaar op de radar.

Voor Moskou betekende de voltreffer op het patrouilleschip Sergej Kotov dinsdag extra slecht nieuws, nog afgezien van het kostbare verlies van een vaartuig van zo’n 60 miljoen euro en zijn bemanning. Het schip was gloednieuw en pas sinds 2021 in de vaart. Daarmee zou de Sergej Kotov beter beschermd moeten zijn tegen zeedrones dan de oudere schepen uit de Russische vloot, die vooral gericht zijn op vijandelijke schepen of doelwitten in de lucht.


Lees ook
Veertien neergehaalde gevechtsvliegtuigen: Russische piloten zijn hun ogen kwijt in het luchtruim boven Oekraïne

Een Russische Su-34 bommenwerper, hier tijdens een trainingsmissie in januari 2022.

Begin deze week legde een ontwerper aan Pravda uit hoe zij er met de nieuwe Magura V5-drones toch in slagen een modern Russisch schip te raken. Toen Kyiv nog maar weinig drones had was de belangrijkste taak simpelweg een vijandelijk schip te raken. „Maar nu opereren ze in groepen van meer dan vijf. Dat geeft ons de mogelijkheid om binnen de groep verschillende taken uit te voeren, zoals het bepalen van de volgorde waarin de drones aanvallen.”

Verbinding via Starlink

Een anonieme Oekraïense Magura-piloot vertelde in februari tegen CNN dat een voorgeprogrammeerde drone het grootste gedeelte van de tocht over zee aflegt op de automatische piloot, navigerend op het gps-netwerk. Pas als de drone zijn doelwit nadert neemt de menselijke piloot het roer over via een verbinding met het Starlink-netwerk.

Als eerste proberen de aanvallers ervoor te zorgen dat het doelwit niet meer kan bewegen: de eerste drone richt zich dus op de motoren. „In de tweede fase zoeken de drones het meest kwetsbare deel in de romp van het schip, dat we vooraf onderzoeken. Als we erin slagen een gat te creëren, richten de volgende aanvallen zich op dezelfde plek.” Wat daarna rest is het observeren van het resultaat.

Een nieuwe Sea Baby-drone met de naam ‘Avdiivka’ werd dinsdag bij Kyiv gepresenteerd door de Oekraïense staatsveiligheidsdienst.
Foto’s Evgeniy Maloletka

Inmiddels ligt er alweer een nieuw model klaar voor gebruik in Oekraïne. Persbureau AP meldde woensdag dat het dankzij de Oekraïense staatsveiligheidsdienst een blik had kunnen werpen op de ‘Sea Baby’. Dat onbemande vaartuig zou zelfs 850 kilo aan explosieven kunnen dragen over een afstand van duizend kilometer.

Voor de vindingrijke Oekraïners zijn ze een uitkomst. De successen tegen de Russische marine heeft Oekraïne in staat gesteld zijn handelsroutes op het noordwestelijke deel van de Zwarte Zee te hervatten. Want ondanks dat Rusland die havens wil blokkeren, wagen Russische schepen zich nog maar zelden voorbij de Krim.