Oekraïne: twee Russische radarvliegtuigen neergehaald bij Zee van Azov

Oekraïne: twee Russische militaire vliegtuigen neergehaald bij Zee van Azov

De Oekraïnese krijgsmacht heeft zondagavond in de buurt van de Zee van Azov twee Russische militaire vliegtuigen uit de lucht gehaald. Dat heeft de opperbevelhebber van het Oekraïense leger, Valeri Zaloezjny, gemeld op Telegram. Volgens de legerleider gaat het om een A-50, een vliegend radarstation, en een Iljoesjin Il-22-vliegtuig, dat dienstdoet als commandopost in de lucht. Het is voor NRC niet mogelijk de berichtgeving onafhankelijk te verifiëren.

Zowel de locatie, boven het bezette zuiden van Oekraïne, als de modellen van de vliegtuigen die zouden zijn neergehaald is opmerkelijk. A-50-radarvliegtuigen zijn volgens militaire experts schaars binnen de Russische krijgsmacht en dienen om Oekraïense luchtverdedigingssystemen en ander militair materieel te lokaliseren. De Iljoesjin Il-22 is een vliegende commandopost, die Russische militaire vliegtuigen naar hun doel begeleidt. Beide vliegtuigen werken in tandem samen.

Correctie (15 januari 2024): in een eerdere versie van dit artikel stond dat er twee radarvliegtuigen zouden zijn neergehaald. Dat klopte niet en is hierboven gecorrigeerd.

Een Beriev A-50-radarvliegtuig. Foto Alexander Zemlianichenko/AP