Oekraïense strijdkrachten steken de Dnipro over, Zelensky verheugd over progressie

Oorlog in Oekraïne De Oekraïense strijdkrachten lijken een bruggenhoofd te hebben geslagen aan de overkant van de Dnipro. Ook op andere plaatsen langs het front meldt Kyiv vooruitgang.

Een Oekraïense militair in een Bradley-infanterievoertuig aan het front in de regio Zaporizja. Kyiv meldde enkele successen in het tegenoffensief tegen de Russische bezetters.
Een Oekraïense militair in een Bradley-infanterievoertuig aan het front in de regio Zaporizja. Kyiv meldde enkele successen in het tegenoffensief tegen de Russische bezetters. Foto Serhii Nuzhnenko/Reuters

De Oekraïense strijdkrachten hebben volgens Russische en Oekraïense berichten stukken terrein heroverd aan de overkant van de Dnipro-rivier, vlak bij de stad Cherson. Oekraïense militairen zouden de afgelopen dagen met kleine speedboten de oversteek hebben gemaakt bij de Antonivsky-brug, enkele kilometers ten oosten van de stad. De overstekende militairen zouden in hun speedboten gebruik hebben gemaakt van de dekking die de zwaar beschadigde brug bood.

Volgens verschillende Russische berichten zouden Russische infanteristen het terrein rond de zuidelijke oprit van de brug na hevige Oekraïense aanvallen hebben verlaten. Aanvankelijk zouden zo’n honderd Oekraïense militairen het dorpje Datsjy, aan de zuidelijke oprit naar de brug, hebben ingenomen, maar hun aantal zou zich uitbreiden. De Oekraïense autoriteiten hadden de oversteek dinsdag aan het begin van de middag nog niet bevestigd.

Toch sprak de president Volodymyr Zelensky dinsdag van een „goede dag”, omdat de Oekraïense strijdkrachten de afgelopen dagen ook op andere plaatsen langs de frontlinies vooruitgang meldden, onder meer bij Bachmoet, even ten westen van de bezette stad Donetsk en in de provincie Zaporizja.


De 1.366 meter lange Antonivsky-brug werd eind vorig jaar zwaar beschadigd door de Oekraïense strijdkrachten, die met Himars-aanvallen op het bouwwerk de bevoorrading van de toen nog bezette stad Cherson wilden bemoeilijken. Een deel van de brug stortte in. In november werd de stad bevrijd nadat de duizenden Russische strijders gedwongen waren zich terug te trekken op de zuidelijke oever van de rivier.

Overstromingen

Na de explosie en instorting van de stuwdam in de rivier bij Nova Kachovka, zo’n vijftig kilometer stroomopwaarts, is nog steeds de vraag welke invloed de overstromingen hebben op de Oekraïense militaire plannen in de zuidelijke regio Cherson. In de eerste dagen na de dambreuk liepen tal van dorpen en eilanden onder water, en spoelden zowel Russische als Oekraïense stellingen weg.

Onlangs concludeerde het Center for Stategic and International Studies (CSIS) dat de overstromingen plannen voor een tegenoffensief over de rivier met „ten minste enkele weken” zouden vertragen.

Met het oog daarop verplaatsten de Russische bezetters volgens het Britse ministerie van Defensie de afgelopen weken duizenden militairen van de regio Cherson naar delen van de frontlinie waar de Oekraïense strijdkrachten actief in het offensief zijn, zoals in Zaporizja en in de Donbas in het uiterste oosten van het land.

Voor Oekraïne blijft een aanval over de rivier vanuit Cherson de kortste weg naar de Krim, het schiereiland dat sinds 2014 door Rusland wordt bezet. Direct na de dambreuk in Nova Kachovka liepen grote stukken land aan weerszijden van de Dnipro onder water; op sommige plekken ‘groeide’ de breedte van de rivier van 600 tot 3.400 meter, zoals bij het plaatsje Korsoenka.

Lees ook Hoe Oekraïne de zwakke plekken in de Russische linies zoekt

Nu, drie weken na de dambreuk, is het water grotendeels gezakt. Maandag maakte het Oekraïense ministerie van Milieu bekend dat de rivier de Dnipro bij de stad Cherson weer zijn oude loop heeft hervonden, binnen de oevers van voor de dambreuk. Recente beelden uit de stad tonen grote schade aan wegen langs de oever. De verwoestingen veroorzaakt door het water maken het niet eenvoudiger de droogvallende rivier over te steken. Vaak is de bodem van de oevers drassig en te zacht voor het transport van troepen en zwaar militair materieel. Op veel plaatsen is de loop van de rivier veranderd en zijn wegen weggespoeld. Verder zijn de rivier en de oevers vermoedelijk bezaaid met mijnen die na de dambreuk zijn weggespoeld. Dat betekent dat een snelle oversteek van de rivier op sommige plekken misschien mogelijk is, maar logistieke ondersteuning, zoals brandstof en munitie, van de voorste troepen niet.

Rivnopil heroverd

In het weekeinde maakte het Oekraïense ministerie van de Defensie al melding van de herovering van het dorp Rivnopil, op de grens van de regio’s Cherson en Zaporizja. Het is het negende dorp in deze streek dat de Oekraïners deze maand hebben veroverd op de Russen. Vanaf dit deel van de zuidelijke frontlinie zouden de Oekraïense strijdkrachten een doorbraak willen forceren naar de bezette stad Melitopol.

Als ze daarin slagen, wordt de Russische ‘landbrug’ door zuidelijk Oekraïne naar de Krim afgesneden. Het gaat daarbij om de hoofdweg M14 van Rostov aan de Don in Rusland, via de bezette Oekraïense havensteden Marioepol en Berdjansk, richting de Krim. Afsnijden van die landroute lijkt een van de belangrijkste doelen van het Oekraïense tegenoffensief dat begin deze maand begon.

Ook elders langs de duizend kilometer lange frontlinie melden de Oekraïense strijdkrachten vorderingen in hun tegenoffensief. Volgens het Britse ministerie van Defensie heroverden ze terrein in de Donbas dat al sinds 2014 in handen waren van de Russen. Het gaat om het gebied ten oosten van het dorpje Krasnohorivka, enkele kilometers ten westen van de stad Donetsk. Donetsk is de grootste Oekraïense stad die de Russen in handen hebben. Het zou voor het eerst zijn dat het Oekraïense leger een stuk terrein herovert dat al sinds 2014 is bezet door Russische troepen. Volgens de Oekraïense krant Kyiv Post gaat het bij de herovering van Russische stellingen om terreinwinst van ongeveer een halve kilometer.