Oegandese politie arresteert twintig aan IS gelieerde rebellen voor rol bij aanslag school

Aanslag Rebellen van Allied Democratic Forces hebben een bloedige reputatie en zouden sinds de jaren negentig duizenden burgers hebben vermoord.
Tot maandag wachten families op de resultaten van dna-testen om de slachtoffers van de aanval op de Lhubiriha High School in Mpondwe te identificeren.
Tot maandag wachten families op de resultaten van dna-testen om de slachtoffers van de aanval op de Lhubiriha High School in Mpondwe te identificeren. Foto Hajarah Nalwadda/AP

De Oegandese politie heeft maandag twintig mensen aangehouden vanwege hun mogelijke rol bij de bloedige aanslag op een middelbare school afgelopen week. Dat maakten de autoriteiten bekend tijdens een persconferentie, melden internationale persbureaus. Het gaat om rebellen van Allied Democratic Forces (ADF), een groep nauw verbonden met IS.

Bij de aanslag vrijdagnacht op de Lhubiriha High School in Mpondwe in het westen van Oeganda, nabij de de grens met de Democratische Republiek Congo, vielen 42 doden, onder wie veel jonge schoolkinderen. De slachtoffers, de jongste was 12 jaar oud, werden aangevallen met machetes, neergeschoten of levend verbrand, zo blijkt uit een nieuw rapport dat de lokale politie maandag uitbracht. Onder andere de schooldirecteur werd gearresteerd voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de aanval op de school.

Meerdere leerlingen werden ontvoerd. Doordat zeventien schoolkinderen onherkenbaar werden verbrand nadat de daders een slaapzaal in brand staken, staan de Oegandese autoriteiten voor een moeilijke opgave. Omdat het identificeren van de slachtoffers moeizaam gaat, is het lastig te achterhalen welke kinderen precies ontvoerd zijn. Tot maandag wachten families op de resultaten van dna-testen die daarover duidelijkheid moeten geven.

Bloedige reputatie

Vrijwel onmiddellijk na de gebeurtenissen vrijdag wees het Oegandese leger de ADF aan als schuldige. De rebellen kennen dan ook een bloedige reputatie. De groep zou sinds de jaren negentig duizenden burgers hebben gedood, opererend vanuit buurland Congo, waarvan de grens op minder van twee kilometer van de school ligt. Sinds 2019 geniet ADF financiële steun van IS, zo schrijft het Franse persbureau AFP op basis van een VN-rapport. IS zou sindsdien een groot deel van de aanslagen van ADF opeisen en het collectief presenteren als zijn Centraal-Afrikaanse tak.

De aanval van vrijdag is de dodelijkste in Oeganda sinds een dubbele bomaanslag in de hoofdstad Kampala in 2010 waarbij 76 mensen om het leven kwamen. De Oegandese president Yoweri Museveni omschreef het bloedbad zondag als een „wanhopige, laffe” daad en beloofde de daders te straffen.