Obesitasmedicijn Wegovy kan voorlopig niet vergoed worden in basispakket, luidt advies aan minister

Afslankmiddel semaglutide, verkocht onder de naam Wegovy, hoort voorlopig niet thuis in het basispakket van zorgverzekeraars. Door risico’s voor onder meer het zorgbudget is het vergoeden van het medicijn „maatschappelijk niet te verantwoorden”. Dat adviseert Zorginstituut Nederland dinsdag aan minister Fleur Agema (PVV) van Volksgezondheid. In de regel neemt de zorgminister een dergelijk advies over.

Wegovy is volgens het Zorginstituut „bewezen effectief” om lichaamsgewicht te verlagen, en heeft bij patiënten zónder diabetes type 2 een meerwaarde ten opzichte van het bestaande en reeds vergoede medicijn liraglutide (verkocht als Saxenda). Maar door de hoge wereldwijde vraag naar het medicijn en de daaropvolgende tekorten zullen de kosten van Wegovy waarschijnlijk de grens van 10 miljoen euro overschrijden. Vanaf dat bedrag moet de fabrikant Novo Nordisk een economische evaluatie indienen, maar bij de aangeleverde ‘farmaco-economische analyse’ heeft het Zorginstituut „grote vraagtekens”.

Met een wiskundige beschrijving van een ziekte en behandeling moet de fabrikant de langetermijngevolgen van een behandeling in kaart brengen. Maar het ziektemodel dat Novo Nordisk gebruikt zou zeer complex en intransparant zijn, en daardoor niet bruikbaar voor besluitvorming. Bovendien kan het Zorginstituut aan de minister geen advies geven voor een prijsonderhandeling met de fabrikant.

Kosten op lange termijn

In potentie kunnen in Nederland 4,2 miljoen mensen aanspraak maken op het geneesmiddel, staat in het advies. Het is onduidelijk bij wie van hen Wegovy passend kan worden ingezet en hoe ‘kosteneffectief’ het middel is wanneer het aantal patiënten op lange termijn stijgt. Bij andere geneesmiddelen voor afslanking werd het aantal gebruikers eerder onderschat. De jaarlijkse zorgkosten zouden bij grote stijging van het aantal patiënten kunnen uitvallen op 1,3 miljard euro.

Het is de eerste keer dat het Zorginstituut de kosteneffectiviteit van een
gewichtsreducerend geneesmiddel heeft beoordeeld: tot zover waren obesitasmedicijnen altijd vrijgesteld van een economische evaluatie, omdat de kosten onder de grens van 10 miljoen euro bleven. „Het Zorginstituut realiseert zich dat deze uitkomst van de beoordeling door het Zorginstituut voor patiënten en behandelaren teleurstellend is”, staat in de brief die Adema heeft ontvangen.


Lees ook

Diabetesmedicijn om bijeffecten ontdekt op Instagram en TikTok, met ongekende vraag tot gevolg

De twee belangrijkste medicijnen van Novo Nordisk zijn Ozempic en het iets sterkere Wegovy, bedoeld voor patiënten met diabetes type 2 en mensen met obesitas.