Oók de beste van de wereld, maar een stuk minder bekend

Wie is de beste mannelijke schaker van de wereld? Op die vraag weten veel mensen het antwoord: Magnus Carlsen. Oké, hij werd vorig jaar geen wereldkampioen omdat hij afzag van een poging zijn titel te verdedigen, maar het decennium daarvoor was hij het wel. Ken je Carlsen niet van zijn sportieve prestaties, dan ken je hem misschien van zaken waarmee hij het nieuws haalde. Zoals de valsspeelkwestie die de schaakwereld in 2022 in tweeën spleet. Of van zijn modellenwerk voor modemerk G-star.

Wie is de beste vrouwelijke schaker van de wereld? Voor die vraag moet je de sport aardig goed volgen. De prestaties van Ju Wenjun krijgen veel minder aandacht dan die van Carlsen. En dat terwijl de Chinese al sinds 2018 wereldkampioen is. Ze wint van vrouwen én mannen. Maar de buzz rond haar is veel minder groot. Bij internationale persbureaus zijn nauwelijks foto’s van haar beschikbaar.

Enige vrouw

Van de veertien schakers die sinds vrijdag deelnemen in de hoogste categorie van het Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee, is Ju Wenjun de enige vrouw. Haar rating is lager dan die van een aantal deelnemers in de tweede categorie, zaterdag verloor ze van de Nederlandse titelverdediger Anish Giri. Wie is zij?

Ju Wenjun (32) laat zich zelden uitgebreid interviewen en spreekt gebrekkig Engels. Ook de mensen in haar omgeving, zoals haar familie en haar coach Ni Hua, zijn de taal niet machtig. Het is een opgave om meer over haar te weten te komen en antwoord te krijgen op de vraag wat haar zo goed maakt.

Zhaoqin Peng kwam in het verleden uit tegen Wenjun. De 55-jarige Peng woont sinds bijna drie decennia in Nederland, waar ze lang de sport heeft gedomineerd. Op haar vijftigste veroverde ze in 2018 nog haar veertiende nationale titel. Als eerste vrouw kreeg zij eind vorig jaar de Max Euwe-ring uitgereikt, wegens haar verdiensten voor het schaken in Nederland.

Zhaoqin Peng en Ju Wenjun zaten in 2018 tegenover elkaar op een schaakolympiade in Georgië. Wat viel Zhaoqin Peng op, behalve dat haar jongere collega een maatje te groot voor haar was? „Ze is technisch sterk”, zegt ze. „Ze denkt goed vooruit, heeft een lange adem. Ze zet je niet meteen schaakmat. Je kan haar stijl nog het beste vergelijken met die van Anatoli Karpov.” In de vorige eeuw boezemde Karpovs ‘boa constrictorstijl’ angst in. Hij nam weinig risico’s en sloeg genadeloos toe bij de kleinste fout van zijn tegenstander.

Hard werken en discipline

De speelstijl van sporters zegt veel over hun persoonlijkheid. Zou je iets daarvan kunnen terugzien op beelden van haar tijdens toernooien? Op een filmpje uit mei neemt ze haar hoger gerangschikte mannelijke collega Vidit Gujrathi in de houdgreep op een toernooi in de Verenigde Arabische Emiraten. Na een periode van drie jaar online schaken in China, koos ze dat toernooi uit vanwege de sterke bezetting, vertelde ze toen.

Na het winnen van haar eerste wereldtitel in 2018 vertelde de in Shanghai geboren Ju Wenjun aan het blad New In Chess dat ze sinds haar zevende schaakt en ver is gekomen met hard werken en discipline. Op de lagere school kreeg ze al schaaklessen. Omdat haar ouders een drukbezet leven leidden nam ze in haar eentje de bus. „Ik sloeg geen les over, zelfs als ik ziek was.”


Lees ook
Schaken is aan een nieuwe jeugd begonnen, maar blijft een van de sporten met de diepste genderkloof

Toptalent <strong>Eline Roebers</strong> (17) denkt na over een zet bij het Nederlands kampioenschap schaken voor vrouwen in Utrecht.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/oac2b3k-de-beste-van-de-wereld-maar-een-stuk-minder-bekend.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Het verloop van haar carrière vertoont gelijkenis met haar speelstijl: langzaam ergens naartoe werkend tot je beet hebt. Dat moment diende zich aan toen ze in 2003 als talent werd opgenomen in het schaakteam van Shanghai. Een jaar later al mocht ze meetrainen met het nationale team. Ze houdt van schaken, zegt ze in <em>New In Chess</em>, omdat het haar de gelegenheid geeft te reizen en mensen uit verschillende culturen te ontmoeten. Zo zal ze nooit vergeten hoe ze op een vrije dag bij een jeugdtoernooi in het Chinese Qingdao met zeewier speelde op het strand. „Ik was heel, heel gelukkig.”</p>
<h2 class=Korte geschiedenis

Ruim drie jaar geleden verscheen in Newsweek een essay van Ju Wenjun. Ze schrijft dat haar ouders het spel nauwelijks kenden toen ze begon te schaken, omdat de sport in China een veel kortere geschiedenis heeft dan denksporten als Go en Chinees schaken. Pas toen de Chinese Xie Jun op het WK van 1991 (Ju Wenjuns geboortejaar) de Georgische Maia Chiburdanidze versloeg, werd de interesse voor schaken in haar geboorteland gewekt.

Ju Wenjun spiegelt zich aan het personage Beth Harmon in de populaire Netflixserie The Queen’s Gambit. Harmon is een intelligente en charmante speler, schrijft ze. Ook zíj begon jong te schaken en spelen was haar eigen keuze, het werd niet door ouders opgelegd. En ook Beth leest graag boeken van wereldkampioenen. „Je krijgt het gevoel: ze is een gepassioneerde vrouw met een passie voor schaken.”

Er zijn veel meer mannelijke dan vrouwelijke schakers in de wereld en Ju Wenjun denkt dat idolen meisjes en jonge vrouwen kunnen inspireren om plaats te nemen achter het schaakbord. Net als Beth een idool is in de fictieve wereld, wil Wenjun dat zijn in de echte wereld. In Wijk aan Zee kan ze laten zien of het lukt om iets los te maken.