NVWA: blauwtongvirus in week tijd razendsnel verspreid

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in een week tijd ruim vierhonderd bijkomende gevallen van het blauwtongvirus in Nederland vastgesteld. Dat heeft het overheidsorgaan maandag bekendgemaakt. Inmiddels is het virus op 503 plaatsen geconstateerd, terwijl het vorige week maandag nog om 94 plekken ging. De NVWA registreerde het merendeel van de gevallen in Overijssel, Gelderland en het noorden van Brabant en Limburg.

Afgelopen september keerde blauwtongvirus, een ziekte die zich vooral bij schapen manifesteert maar ook geiten, runderen, herten en sommige dierentuindieren treft, voor het eerst sinds 2009 weer terug in Nederland. Blauwtong kan dodelijk zijn voor schapen en veroorzaakt verschillende symptomen zoals een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen. Voor mensen is het virus niet gevaarlijk.

Na het eerste geval in september begon het virus aan een razendsnelle opmars, waardoor in november bijna 5.000 veebedrijven waren getroffen. In die periode overleden zo’n 662.000 schapen aan het virus, wat neerkomt op 8,4 procent van de Nederlandse schapenpopulatie. Nadat het virus in de winter in de luwte bleef, dook het afgelopen maand weer op. Wat de oorzaak voor de heropleving is, is niet duidelijk.

Als virus is blauwtong in Nederland lange tijd goed beheersbaar geweest, dankzij een combinatie van natuurlijke immuniteit en een in 2008 beschikbaar gesteld vaccin. Vlak daarvoor werden honderden bedrijven getroffen door het virus.


Lees ook

Kan de prik de knutten voor zijn? Vaccinatie tegen blauwtong is race tegen de klok

Schapen krijgen van dierenarts Tjesse van der Leij  een vaccinatie tegen het blauwtongvirus.