NVM: Flinke toename aantal verkochte woningen in laatste drie maanden

Op de Nederlandse woningmarkt is het aantal verkochte woningen de afgelopen drie maanden flink toegenomen. In het vierde kwartaal van 2024 werden ruim 43.000 huizen verkocht, 7.000 meer dan een jaar eerder. Dat is een stijging met ruim 19 procent.

Dat heeft de NVM, de grootste organisatie van Nederlandse makelaars, donderdag bekendgemaakt. De cijfers hebben betrekking op transacties waarbij NVM-makelaars hebben bemiddeld; die zijn goed voor het grootste deel van de huizenverkopen in Nederland.

De gemiddelde verkoopprijs van een Nederlandse woning steeg in het vierde kwartaal naar gemiddeld 483.000 euro, 11,5 procent hoger dan in de dezelfde periode van 2023. In vergelijking met het derde kwartaal van 2024 was de prijsstijging in de laatste drie maanden minder spectaculair, namelijk 2,5 procent. „Een relatief gematigde prijsstijging”, noemt voorzitter Lana Goutsmits-Gerssen van NVM Wonen dit in een begeleidend persbericht.

Het extra aanbod, veelal kleinere appartementen, kwam veelal terecht bij starters

Er zijn meer signalen van een zekere matiging op de uitbundige woningmarkt. Zo werd bij zeven op de tien verkochte woningen meer betaald dan de vraagprijs, waarmee het overbieden stabiliseert. Bij duurdere huizen, zoals twee-onder-een-kapwoningen, wordt nog wel steeds meer overboden. Toch stokt volgens NVM over de hele linie de trend van steeds meer overbieden en is bij tussenwoningen zelfs sprake van lichte afname.

Desondanks is er volgens Goutsmits-Gerssen nog steeds sprake van „een enorme dynamiek op de woningmarkt”. Die is te zien in het aantal verkooptransacties. Dat kwam in 2024 uit op bijna 145.000, een kleine 10 procent hoger dan het jaar ervoor (132.000). De dynamiek is ook terug te zien in het aantal dagen dat een woning gemiddeld te koop staat, namelijk 27 dagen – even kort als in het derde kwartaal van 2024. Van alle woningen die in dat kwartaal te koop zijn gezet, blijkt 82 procent aan het eind van het vierde kwartaal te zijn verkocht.

De verkopen worden zowel door de vraag naar woningen als door het aanbod ervan aangejaagd. Door een dalende hypotheekrente en gestegen lonen hebben huizenkopers meer te besteden. Tegelijkertijd zijn meer woningen in de verkoop gegaan, onder meer doordat investeerders hun (voormalige) huurpanden verkochten – nieuwe wetgeving maakt verhuur minder rendabel voor hen.

Het extra aanbod, veelal kleinere appartementen, kwam veelal terecht bij starters. In 2024 kochten 64.000 mensen hun eerste woning, 5.000 meer dan het jaar ervoor. De verkoop van appartementen piekte in het vierde kwartaal, tot 14.000. Alleen in 2016 lag dit aantal hoger. Waar de meeste kopers van appartementen voorheen ouder waren dan vijftig jaar, werden in de laatste maanden van 2024 de meeste appartementen gekocht door mensen van 25 tot 35 jaar.

Met 483.000 euro nadert de gemiddelde huizenprijs inmiddels de vijf ton. In twee van de vijf gemeenten wordt voor een gemiddeld huis al meer betaald dan dit bedrag. De verschillen tussen gemeenten zijn overigens heel groot. Een gemiddelde woning in de duurste gemeente, Blaricum (ruim 1,3 miljoen euro), kost meer dan vier keer zoveel als in de goedkoopste, Heerlen (bijna 270.000 euro).

De nieuwbouw, die sinds 2021 is afgekalfd, is vorig jaar wat hersteld. Makelaars zetten 32.000 woningen in de verkoop, het hoogste aantal in vier jaar. Dat is overigens „lang niet genoeg”, zegt de NVM. Het merendeel van de aangesloten makelaars zegt dat in er in hun werkgebied te weinig nieuwbouwprojecten zijn om aan de vraag van de klanten te voldoen.