Nummer 39 met rijst

Het begon met Gordon. „Welk nummer ga je zingen?” vroeg hij eind 2013 als jurylid van een talentshow aan een kandidaat van Chinese komaf. „Nummer 39 met rijst?”

Wat fóút, dacht de Chinees-Nederlandse kunstenaar Benjamin Li toen hij ervan hoorde. Maar de frase maakte hem ook nieuwsgierig. Nummer 39: welke gerechten gingen er eigenlijk achter schuil?

Li liep vanaf 2014 het ene na het andere Chinees-Indische restaurant binnen, bestelde nummer 39, fotografeerde het gerecht en at het op. Dertig restaurants bezocht hij, vijfendertig, veertig. In kippenlevertjes had hij geen zin maar ja, ook die zag hij op een dag bij de 39 staan.

Zo’n vijftig restaurants had hij gehad toen zijn geweten begon op te spelen. Waar was hij nou helemaal mee bezig? Versterkte hij Gordons opmerking niet juist?

Li liet de fixatie op nummer 39 varen.

Wat meespeelde was dat hij hard voor de restaurants aan het vallen was. Met name voor de inboedel. De dinerborden met het motiefje langs de rand, de bedrukte suikerzakjes, de wortelroos als opgediend ornament, de menukaarten met op de omslag de panda, het schip, de Chinese Muur.

Hij vroeg in tal van restaurants of hij het bord waarvan hij gegeten had mocht kopen. Ook nam hij overal een exemplaar van de menukaart mee.

Foto Benjamin Li

Benjamin Li was erfgoed aan het verzamelen, besefte hij. Cultureel en culinair erfgoed. En dat was nodig ook. De generatie van zijn ouders, die vanuit China naar Nederland emigreerde en belandde in het restaurantwezen, bereikte de pensioenleeftijd. Namen hun kinderen de zaak over? Gingen zij de keuken in? Ging Li de keuken in? Benjamin Li (38), houder van een BA in psychologie, een BA in fotografie, een MA in media design and communication?

Nee.

Maar restaurants bezoeken deed hij wel. En hoe. Hij reisde af naar de Wadden, fietste naar Stadskanaal. Eten en fotograferen deed hij in niet meer dan één restaurant per dag, hij koos gerechten die hem nieuwsgierig maakten. Maar zijn honger naar menukaarten was bijna onstilbaar. Hij haalde ze op in soms wel acht restaurants op één dag.

Want ja, dit ging eigenlijk ook over hemzélf. Zijn hardwerkende ouders hadden hem als jongetje ondergebracht bij een Nederlandse pleegmoeder, alleen in de weekends zag hij hen. De hele Chinese cultuur en de Chinese taal en het restaurantleven beleefde hij slechts zijdelings.

Benjamin Li had wat in te halen.

De teller staat op ruim dertienhonderd restaurants. Nog „vijftig tot tachtig te gaan”, dan heeft hij heel het Chin.-Ind.-restaurantwezen aan zijn verzamelhonger onderworpen.

De opgehaalde schatten verwerkt hij in een stickeralbum dat binnenkort verschijnt. Elke foto wordt een sticker, te plakken in een boekwerk waarin Li ook culinaire familiefoto’s heeft verwerkt. Titel: Chinees-Indisch Restaurant Stickeralbum. Ondertitel: Number 39 with Rice.

Eat that, Gordon.

Benjamin Li

Leeslijst