Nu ook islamitische middelbare scholen in Brabant, landelijk staat de teller straks op acht

Vanaf 2026, misschien zelfs al 2025, kunnen leerlingen ook in Brabant islamitisch voortgezet onderwijs volgen. Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul (VVD) heeft maandag initiatieven voor islamitische middelbare scholen in Eindhoven en Tilburg goedgekeurd. Met het veelbesproken Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum, het Avicenna in Rotterdam en vier eerder geaccordeerde initiatieven, verviervoudigt zo het aantal islamitische middelbare scholen de komende jaren tot acht.

De toename komt door de sinds 2021 geldende Wet meer ruimte voor nieuwe scholen, waardoor initiatiefnemers van middelbare scholen hun populariteit gemakkelijker kunnen aantonen. Als voldoende handtekeningen van ouders worden verzameld, dan toetst de Onderwijsinspectie de plannen – onder meer op onderwijs over heersende normen rond bijvoorbeeld lhbti-acceptatie en voorliefde voor democratie. En, waar de door de wetswijziging aangewakkerde islamitische initiatievenstorm eerst nagenoeg volledig strandde op dit ‘burgerschapsonderwijs’, lijken de schoolbestuurders inmiddels te weten wat de Inspectie wil zien.

De wens van de PVV om het islamitisch onderwijs af te schaffen, ging tijdens de formatie in de ijskast

Het is wel de vraag hoe de nu goedgekeurde scholen de komende jaren worden gecontroleerd. Hoewel de wens van de PVV om islamitisch onderwijs volledig af te schaffen, is opgegeven in de formatie, staat in het coalitieakkoord dat de burgerschapsregels worden aangescherpt „om radicalisering te voorkomen”.

Speciale aandacht zal uitgaan naar Tilburg. Waar het Eindhovense initiatief is ingediend door het gevestigde islamitische basisschoolbestuur van de stad, komt dat in Tilburg van De Ozonlaag, een stichting opgericht door de Haagse oud-bestuurder Soner Atasoy van het inmiddels noodlijdende Haga Lyceum. Atasoy diende vorig jaar aanvragen in voor nieuwe mavo-, havo-, vwo-scholen in negen steden, waar hij veelal onvoldoende steun vond. Behalve in Tilburg, waar lokale islamitische organisaties zich achter zijn Novum Saeculum Lyceum (‘een nieuwe generatie’) schaarden.

Interventies

Na gesprekken met de Onderwijsinspectie en de gemeente Tilburg nam die laatste stelling tégen De Ozonlaag en gaf haar voorkeur aan een nog niet ingediend plan van het islamitische basisschoolbestuur van Tilburg, vanwege diens „onomstreden reputatie”. Overigens, betekent dat niet dat de school van De Ozonlaag niet doorgaat.

Atasoys eigen reputatie kende daarentegen pieken en dalen. In 2019 waarschuwde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dat hij in het verleden terroristische banden had en het Haga Lyceum in een fundamentalistische richting wilde duwen. Het leidde tot interventies van de Onderwijsinspectie, gemeente Amsterdam en toenmalig onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie). Uiteindelijk trok Atasoy aan het langste eind: de rechter gaf Slob op alle punten ongelijk en de toezichthouder van de AIVD vond diens verwijten deels ongenuanceerd en soms zelf onvoldoende onderbouwd.

Atasoy, die in 2020 na een interne machtsstrijd alsnog werd ontslagen, probeert al jaren via de rechter een terugkeer in het bestuur van het Haga Lyceum af te dwingen. Een strijd die dinsdag definitief lijkt te worden beslecht door het gerechtshof in Amsterdam. Of hij het Novum Saeculum net als toen het Haga Lyceum zelf gaat leiden, wil Atasoy desgevraagd niet zeggen.


Lees ook
Hoe de Onderwijsinspectie haar boekje te buiten ging bij het Cornelius Haga Lyceum

Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.