Nu ook de steun van Roemenië: Mark Rutte wordt de nieuwe NAVO-chef

Mark Rutte wordt secretaris-generaal van de NAVO. Donderdagmiddag werd bekend dat zijn enige tegenkandiaat, de Roemeense president Klaus Johannis, zich heeft teruggetrokken. Daarmee heeft Rutte alle 32 lidstaten van het militaire bondgenootschap achter zich. Naar verwachting wordt hij nu de opvolger van de Noor Jens Stoltenberg, die de NAVO al tien jaar leidt.

Jarenlang had Rutte in Den Haag volgehouden dat hij geen Brusselse topfunctie wilde na zijn premierschap, in oktober vorig jaar was die ambitie er ineens wel: op de lokale radio liet hij weten dat hij de NAVO toch wel zag zitten. Later noemde Rutte dat „een fout”, zijn hele campagne speelde zich vanaf die tijd in het openbaar af.

De lobby voor Rutte verliep aanvankelijk soepel, totdat de Roemeense president Klaus Johannis zich kandideerde, de Hongaarse premier Viktor Orbán volhardde in zijn verzet en Slowakije zich stilhield. Twee weken geleden legde Orbán twee eisen op tafel. Hij wilde niet deelnemen aan NAVO-activiteiten ten behoeve van Oekraïne en eiste excuses van Rutte voor diens kritiek op Hongaarse anti-lhbti-wetgeving.


Lees ook

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg gaat naar Boedapest om Rutte te helpen

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg (links) begroet de Hongaarse premier Viktor Orbán tijdens de NAVO-top in Vilnius, in Litouwen, in juli 2023.

Toneelstukje

Vorige week kwam Orbán al met secretaris-generaal Stoltenberg overeen dat Hongarije buiten de steun voor Oekraïne blijft. Stoltenberg vloog speciaal voor die concessie, en dus ten behoeve van kandidaat Rutte, naar Boedapest. Het toneelstukje in Hongarije was vooral bedoeld voor Orbáns achterban: niemand kan een NAVO-lidstaat dwingen om aan alle NAVO-activiteiten deel te nemen.

Maandagavond hadden Orbán en Rutte een door diplomaten zorgvuldig voorbereid onderonsje in de marge van een EU-top in Brussel. Het was een goed gesprek, was van beide kanten te horen. Rutte zei na afloop dat hij „voorzichtig optimistisch” was over de steun van Hongarije.

In het gesprek heeft Orbán geen excuses geëist, aldus Rutte. Wel spraken de twee af om „naar de toekomst te kijken”. Rutte zei dat hij de uitzonderingspositie van Hongarije wat betreft Oekraïne ook als secretaris-generaal zal steunen en het gesprek nog zou vastleggen in een brief. Een ‘knieval’-reisje naar Boedapest blijft Rutte daarmee bespaard.


Lees ook

Wél een vergadertijger, maar krenterig op defensie. Heeft Rutte genoeg vinkjes voor de NAVO?

Wél een vergadertijger, maar krenterig op defensie. Heeft Rutte genoeg vinkjes voor de NAVO?

‘Excuses? Waarvoor?’

Orbán probeerde na afloop de vraag of Rutte excuses had aangeboden eerst te ontlopen met een grapje. „Excuses? Waarvoor? Dat hij is geboren?” Daarna: „Excuses? Excuses? Ik heb geen excuses nodig, van niemand. Zo’n type ben ik niet.” Belangrijker vond Orbán dat Rutte de uitzonderingspositie van Hongarije honoreert. Het gaat om de toekomst, zei ook Orbán, niet om het verleden.

In de brief, die Orbán dinsdag publiceerde, schrijft Rutte: „Ik heb kennis genomen van het feit dat enkele opmerkingen die ik maakte in 2021 als premier van Nederland in Hongarije tot ontevredenheid hebben geleid. Mijn prioriteit in een mogelijk toekomstige hoedanigheid als secretaris-generaal van de NAVO zal het zijn om eenheid te bewaren en alle bondgenoten te behandelen met eenzelfde niveau van begrip en respect.”

Rutte steunt de uitzonderingspositie van Hongarije wat betreft Oekraïne en bespaart aldus zichzelf een ‘knieval’-reisje naar Boedapest

Voordat Orbán zijn steun verleende aan Rutte, had Slowakije zijn verzet al gestaakt. Ten slotte maakte de terugtrekking van Johannis als tegenkandidaat de weg vrij voor de oud-VVD-leider.

Rutte zal Nederland nog als demissionair premier vertegenwoordigen op een formele EU-top eind volgende week, als knopen over de Europese topposities doorgehakt moeten worden. In de tweede week van juli zou hij dan formeel op een NAVO-top in Washington benoemd kunnen worden.

Lesgeven

Rutte is al bijna veertien jaar premier, waarmee hij de langstzittende Nederlandse premier ooit is. Hij was sinds 2006 leider van de VVD. Daarvoor was hij Kamerlid en staatssecretaris. Op vragen naar zijn ambities na de politiek, antwoordde hij altijd dat hij fulltime wilde gaan lesgeven. Rutte geeft al jarenlang een keer per week maatschappijgeschiedenis op een middelbare school in Den Haag. Die (vrijwillige) bijbaan zal hij nu zo goed als zeker moeten opgeven.


Lees ook

In beeld: de langstzittende premier

18 mei 2021 -Mark Rutte  nadat hij ontvangen is door informateur Mariëtte Hamer in de Stadhouderskamer.