NSC twijfelt en wil meer informatie minister over strafbaarstelling illegaliteit

NSC wil meer informatie over de gevolgen van het aangenomen PVV-voorstel om illegaal verblijf strafbaar te stellen alvorens een definitief standpunt over de ‘asielnoodmaatregelenwet’ in te nemen. Dat heeft Kamerlid Diederik Boomsma donderdagmiddag laten weten nadat de voltallige fractie bijeen was gekomen. Hij wil spoedvragen stellen aan demissionair premier Dick Schoof en demissionair minister David van Weel (Justitie/Asiel, VVD) over de gevolgen voor mensen en organisaties die illegaal verblijvende vreemdelingen „humanitaire hulp” bieden.

De Tweede Kamer zou eigenlijk donderdagmiddag over de ‘asielnoodmaatregelenwet’ en het wetsvoorstel tweestatusstelsel stemmen, maar dit wordt verplaatst vanwege een hoofdelijke stemming die door de SP is aangevraagd. Dit betekent dat alle 150 Kamerleden aanwezig moeten zijn en bij naam moet aangeven voor of tegen te stemmen. Partijen krijgen drie uur de tijd om hun voltallige fracties bij elkaar te roepen.

Dinsdag werd een voorstel van de PVV aangenomen waarmee illegaal verblijf en ook hulp aan illegaal verblijvende vreemdelingen strafbaar worden gesteld. De strafbaarstelling wordt hiermee onderdeel van de ‘asielnoodmaatregelenwet’, waarin onder meer staat geregeld dat de permanente verblijfsvergunning wordt afgeschaft.

Implicaties amendement ‘niet helder’

NSC was in principe voor de asielwet, maar tegen de strafbaarstelling van illegaliteit. Boomsma zei donderdag dat het voor de NSC-fractie ,,niet helder” is welke implicaties het amendement heeft voor mensen die anderen helpen. Hij wil dat het kabinet bijvoorbeeld duidelijk maakt ,,dat het schenken van een kop soep niet strafbaar is”.  De NSC-fractie wil nog voor de stemmingen over de wetten een brief hierover, en zal in de avond een besluit nemen over het standpunt.

Binnen de fractie bestaan twee kampen op het asieldossier: een deel dat zich comfortabel voelt bij de samenwerking met de PVV en ‘het strengste asielbeleid ooit’ wat in het hoofdlijnenakkoord is afgesproken. Een ander deel heeft daar altijd twijfels bij gehad en is gevoeliger voor bezwaren en waarschuwingen vanuit uitvoeringsorganisaties, de rechtspraak en het lokale bestuur.

In de Tweede Kamer bestaat eigenlijk geen meerderheid voor de strafbaarstelling. Toch kon het PVV-amendement dinsdag met een nipte meerderheid worden aangenomen vanwege de afwezigheid van linkse Kamerleden en fouten rond het ‘pairing’-systeem. Het aangenomen amendement was voor het CDA reden om toch niet voor de ‘asielnoodmaatregelenwet’ te stemmen, omdat het strafbaar stellen van mensen die anderen helpen een brug te ver zou zijn.


Lees ook

Strafbaarstelling van illegaliteit is voor het CDA een brug te ver. ‘Ik ga me niet laten leiden door angst voor de PVV’, zegt Bontenbal

Henri Bontenbal (CDA) en Dilan Yesilgöz (VVD) bij aankomst van de wekelijkse stemmingen in de Tweede Kamer. Foto Remko de Waal/ANP