NRC Vandaag uitgeroepen tot beste dagelijkse podcast

De podcast NRC Vandaag heeft maandagavond een Dutch Podcast Award gewonnen in de categorie Dagelijkse podcast. Andere genomineerden waren Weer een dag (Meer van dit), Boekestijn & De Wijk (BNR), De Dag (NPO) en FD Dagkoers (Het Financieele Dagblad). De jury noemt NRC Vandaag „alles wat je wil van een dagelijkse podcast. Actuele onderwerpen in een snel format.”

Sinds 2019 produceert de audioredactie van NRC elke werkdag een twintig minuten durende aflevering op basis van het verhaal van de dag. Presentatie is in handen van redacteuren Gabreilla Adèr, Floor Boon en Egbert Kalse. Eerder dit jaar won een specifieke aflevering, ‘Hoe de Groningse gasmissie van Eric Wiebes mislukte’, de PrinsjesPodcastprijs.

Napleiten beste podcast overall

De juridische podcast Napleiten van BNR werd verkozen tot beste podcast van het jaar en won in de categorie Chatcast informatief. In de podcast worden advocaten en officieren van justitie geïnterviewd over strafprocessen die hen altijd zijn bijgebleven. „De podcast is inhoudelijk, heeft sterke gasten en behandelt interessante zaken, al bekend of nog onbekend. Bovendien is de podcast op geen moment sensatiebelust, wat in dit genre niet altijd vanzelfsprekend is”, aldus de jury. In andere categorieën, dertien in totaal, wonnen onder meer De liefde van nu van de Volkskrant (Beste interview) en Rookworst van Hef en De Stroom (Beste chatcast vermaak). Daarnaast was er ook een publieksprijs op basis van ongeveer 25.000 stemmen. Deze werd gewonnen door Moordzaken, waarin tweewekelijks spraakmakende Nederlandse moordzaken worden besproken.

De Dutch Podcast Awards wordt georganiseerd door BNR Nieuwradio. De vakjury’s zijn samengesteld uit verschillende makers uit de podcastwereld. Betrokken juryleden stemmen niet mee in categorieën waar een productie van hun werkgever kans maakt.