NRC tipt: wat je moet zien op North Sea Jazz

North Sea Jazz Komend weekend is het grote jazz- , pop- en soulfestival North Sea Jazz in Ahoy Rotterdam. Onze recensenten tippen uit het overweldigende aanbod 9 optredens die in elk geval een plek in je route verdienen.

Little Simz tijdens hun optreden op Down The Rabbit Hole.
Little Simz tijdens hun optreden op Down The Rabbit Hole. Foto Andreas Terlaak

Terri Lyne Carrington

Ze is een van de belangrijkste jazzvrouwen in de internationale jazz: de drumster Terri Lyne Carrington, bandleider van onder meer het all female Mosaic-Project en Social Science waarmee ze stevige protestjazz neerzet en strijdster is voor gelijke man-vrouwverhoudingen in de jazz. Haar New Standards is een hoognodig standaardwerk met enkel jazzsongs gecomponeerd door vrouwen. Daarvan voert ze er veel uit met haar gelijknamige nieuwe band. (AK)

Vrijdag 7 juli om 20.15 uur, Hudson

Yannick Hiwat

De jaarlijkse vrije compositie-opdracht is dit jaar voor jazzviolist en componist Yannick Hiwat. Nieuwsgierig naar wat deze super breed georiënteerde musicus (opgeleid als klassiek violist, opgeschoven naar jazz en impro, soul en hiphop) gaat brengen. In Hiwats compositie Frimangron (vrij vertaald ‘het land van de vrije mensen’) zal een wijk in Paramaribo centraal staan. (AK)

Vrijdag 7 juli om 15.30 uur, Murray

Gard Nilssen’s Supersonic Orchestra

Een te gek orkest is het Supersonic Orchestra van de Noorse drummer Gard Nilssen. Een concert van deze club: zo zie je ze niet vaak, met maar liefst drie drummers, drie contrabassisten en tien blazers. Soms een stuwend, scherp georganiseerd notenvuur, dan weer chaos waarin alleen Nilssen de weg weet. (AK)

Zaterdag 8 juli om 20.45 uur, Hudson

Stormzy tijdens zijn concert op Lowlands 2018. Foto Andreas Terlaak

Stormzy

Grime is een van de spannendste Europese muziekstromingen van de 21ste eeuw – een urgente mix van Britse elektronische muziek, rap, Jamaicaanse dancehall en Europese dance. Stormzy is hét prominente boegbeeld van die scene van de afgelopen jaren; zijn Gangs Signs & Prayer was in 2017 het eerste grime-album op nummer 1 in de Britse albumlijst. Verwacht een energiek razende show maar ook zeker met ruimte voor gospel en R&B en meer ontspannen, soulvolle momenten. (SvS)

Vrijdag 7 juli om 23.00 uur, Nile

Little Simz

De Britse Little Simz is een van de sterkste hiphopartiesten van haar generatie. Voor haar in 2021 verschenen album Sometimes I Might Be Introvert liet ze zich inspireren door jazz-grootheden als Nina Simone, Billie Holiday en John Coltrane. Ze is een technisch overrompelende, virtuoze en veelzijdige MC, maar eveneens soulvol, reflectief en introspectief. Ze bouwde afgelopen jaren een eigenzinnig en vooruitstrevend oeuvre op. (SvS)

Vrijdag 7 juli om 20.45 uur, Nile

Sampa the Great

Sampa the Great is een van de boeiende fakkeldragers van een hiphopscene die niet alleen wereldwijd succesvol is, maar ook daadwerkelijk een globaal geluid kent, met muzikale invloeden, accenten en talenten vanuit alle windstreken. Dichter, beeldend kunstenaar, rapper, zangeres, songwriter – geboren in Zambia, opgegroeid in Botswana, opgekomen in de hiphopscene van Australië. Gezegend met een rijke waaier aan invloeden en inspiraties, creëert ze volstrekt eigen gelaagde, spirituele en bijzonder treffende muzikale statements. (SvS)

Zondag 9 juli om 19.15 uur, Darling

Nederland, Rotterdam, 20-04-2019. Concert van Kokoroko tijdens het Motel Mozaique festival. Foto: Andreas Terlaak Andreas Terlaak

Kokoroko

De UK jazz is veel meer dan jazz. Ook de afrobeat en highlife van Kokoroko is er een belangrijk onderdeel van. Denk West-Afrikaanse jazz en orkestrale seventies soul in de geest van Fela Kuti, Ebo Taylor en King Sunny Adé. Op plaat is Kokoroko kalmer dan je gemiddelde afrofunkcollectief, maar met acht virtuoze muzikanten onder leiding van frontvrouw Sheila Maurice-Grey gaat het er live al snel heter aan toe. (LV)

Zaterdag 8 juli om 22.30 uur, Darling

Cha Wa

Iko, iko, iko-iko an day. Jackomo fee no an dan day, Jackomo fee na nay. De teksten van Cha Wa lijken onzinnig, maar herbergen eeuwen van zwart en inheems verzet in Amerika. Gedrenkt in dikke funk staat de ‘Black Indian’ cultuur zowel visueel als muzikaal in de kleurrijke traditie van The Meters, Dr. John en Professor Longhair. (LV)

Vrijdag 7 juli om 18.00 uur, Congo

Cymande

Bijna veertig jaar lang was Cymande verdwenen. Begin jaren zeventig blonk de Brits-Caribische band uit met een piekfijn funkgeluid vol jazz, soulbreaks, reggae en afrobeat. Nadat ze waren gestopt, werden de platen goudmijnen voor de eerste samplende hiphopproducers. Hun unieke geluid bleef daarna Britse en Amerikaanse musici sterk beïnvloeden. Na een documentaire en een nieuw album is de band sinds enkele jaren weer volop on the road, met nog altijd puntige blazers en heerlijke grooves. (LV)

Zondag 9 juli om 19.30 uur, Congo