NPO Radio 1 draait volkslied Israël op verzoek van SGP-lijsttrekker Stoffer

NPO Radio 1 draait volkslied Israël op verzoek van SGP-lijsttrekker Stoffer

„Een opmerkelijke keuze”, noemde presentatrice Astrid Kersseboom van het NOS Radio 1 Journaal het nummer dat SGP-lijsttrekker Chris Stoffer maandagochtend in het radioprogramma aanvroeg. De nieuwe lijsttrekker van de reformatorische partij had de Hatikwa, het Israëlische volkslied, als verzoeknummer ingediend. Schoffer was te gast in het programma om te praten over de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen en over de plannen van de SGP na 22 november – de partij wil onder meer de doodstraf invoeren.

Kersseboom legde Stoffer vervolgens een tekst uit zijn eigen verkiezingsprogramma voor, waarin voor meer verbinding en gemeenschappelijkheid in de samenleving wordt gepleit. „Als u zo’n nummer uitkiest, is dat dan zoeken naar gemeenschappelijkheid?” Stoffer antwoordde bevestigend: „Je moet op een gegeven moment ook kleur bekennen. Laten we alsjeblieft ook de Joodse mensen in Nederland een plek gunnen in ons land.” Hij zei de Nederlands-Joodse gemeenschap „een hart onder de riem” te willen steken. Heel lang was het volkslied overigens niet te horen. Na 39 seconden werd weer teruggeschakeld naar de studio.

Vervolgens werd Stoffer aan de tand gevoeld over het Israëlisch-Palestijns conflict. Op de vraag of hij vond dat Israël proportioneel handelde met de aanhoudende bombardementen van de Gazastrook antwoorde hij: „Ik merk wel dat ze hun best doen om dat te doen.” Hij verwees daarbij naar het besluit van Netanyahu om een minister die het laten vallen van een atoombom op de Gazastrook „een optie” had genoemd, voor onbepaalde tijd geen kabinetsbijeenkomsten te laten bijwonen. Daar voegde hij aan toe dat hij niet kon overzien „of ze [de Israëlische regering] ieder detail goed oppakken”.

De SGP staat sinds jaar en dag bekend om haar uitgesproken pro-Israëlische standpunten. De partij laat zich daarin leiden door de Bijbel, waarin de Joden het uitverkoren volk zijn, en is aangesloten bij de Israel Allies Foundation, een internationaal netwerk van christelijk-zionistische partijen en parlementariërs.

SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto Robin Utrecht/ANP

SCP: weinig oog voor noodzakelijke keuzes in verkiezingsprogramma’s van tien partijen

In de verkiezingsprogramma’s voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen maken politieke partijen niet de keuzes die nodig zijn om de noodzakelijke veranderingen in belangrijke beleidsdossiers teweeg te brengen, zo stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het adviesorgaan van de overheid concludeert in een maandag verschenen rapport dat de bestudeerde partijen veel beloftes doen in hun programma’s, maar onvoldoende uitleggen hoe ze die gaan waarmaken. Ook is volgens het SCP onvoldoende duidelijk wat de haalbaarheid van de plannen is en welke onderwerpen prioriteit hebben.

„Je ziet dat er relatief weinig aandacht is voor de consequenties van plannen voor de kwaliteit van de samenleving”, aldus SCP-directeur Karen van Oudenhoven zondagavond in Nieuwsuur: „Hoe het gaat met mensen en hoe het gaat met samenleven?” Ze noemt een voorbeeld van het gebrek aan fundamentele keuzes: hoewel alle partijen vanwege vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt erkennen dat de zorg in de toekomst moet veranderen, blijft de concrete invulling daarvan achterwege. „In de partijprogramma’s zie je vooral staan dat [de partijen] goede zorg zullen leveren voor iedereen. Ze maken geen keuzes, wat richting de toekomst nog aan zorg geboden kan worden en wat niet.”

Het SCP bestudeerde de verkiezingsprogramma’s van tien partijen. Dat deed het bureau op basis van het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer en de Peilingwijzer, dat de peilingen van I&O Research en Ipsos samenvoegt. Zodoende bestudeerde het planbureau de programma’s van BBB, CDA, ChristenUnie, D66, Forum voor Democratie, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, PVV, SP en VVD. Omdat NSC, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, zijn verkiezingsprogramma pas eind oktober publiceerde, kon het SCP dat programma niet meenemen in het rapport.

Campagneposters langs de Hofvijver in Den Haag. Foto Bart Maat

Welkom in dit verkiezingsblog

In dit blog volgt NRC de politieke ontwikkelingen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Lees hier ons vorige blog terug.